ÇALIŞMALARIMIZ MEYVE VERMEYE BAŞLADI
Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Duran Balsuyu göreve geldiği günden beri Türkiye’nin ihtiyacı olan 1,5 milyon Ton pamuğun ülkede üretilmesi için yaptığı çalışmanın sonuç vermeye başladığını ve pamuk üretiminin son 20 yılın zirvesinde olduğunu söyledi.
Kahramanmaraş Ticaret Borsa Başkanı Ahmet Duran Balsuyu 1 Ekim 2017 Pazar günü yapacakları kongreyle ilgili düzenledikleri basın toplantısında, oda faaliyetleri ve ülkenin pamuk ihtiyacıyla ilgili bilgiler verdi.
Oda seçimlerinde seçilmesi durumunda ikinci dönemini yaşayacaklarını hatırlatan Balsuyu, üyeleri için hizmet verdiklerini ve her zaman üyeleriyle iç içe olduklarını belirtti. Osmanlı’nın yiyecek kaynağı da olan Tarhananın Kahramanmaraş adına tescilini yaptırdıklarını anımsatan Balsuyu tarhanacılığın son yıllarda büyük bir sektör haline geldiğini dile getirdi. Borsa olarak Kahramanmaraş’ın ürünlerini tanıttıklarını belirten Balsuyu şöyle konuştu, “Her yıl yapılan yıllık kongrelerde oralara stant açıyoruz. Kahramanmaraş’ın ürünlerini tanıtıyoruz. Hem tarhana, hem biber, hem dondurma, çöreğimiz, fıstık ezmemiz yöresel ürünlerimizin tamamını tanıtıyoruz. Ülke ekonomimize katkıda bulunma gayretimizin bir parçası da bu. Diğer taraftan laboratuvar hizmetlerimiz devam ediyor. Pamuk laboratuvarı, buğday laboratuvarı, mısır laboratuvarı, biber laboratuvarı, süt ve süt ürünleri laboratuvarı ve önümüzdeki günlerde inşallah AB projesi ile laboratuvarımızı daha da zengin hale getireceğiz. Çalışmalarımız devam ediyor. Toprak tahlili laboratuvarı daha ziyade, zeytinyağı ve normal tereyağı laboratuvarının daha gelişmişini bunları da inşallah kuraraktan laboratuvar hizmetlerimizi geliştirerekten devam edeceğiz.”
PAMUK STRATEJİK BİR ÜRÜN
Türkiye’nin pamuk üretimiyle ilgili de soruları cevaplayan Kahramanmaraş Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Duran Balsuyu pamuğun stratejik bir ürün olduğuna dikkat çekti. Balsuyu, “Elyafı ile insanları giyindiren, çekirdeğiyle insanların yağ ihtiyaçlarına katkıda bulunan ve o çekirdeğin tortusu ile hayvan yemi üretilen, linter diye bir malzememiz var bu da savunma sanayide barut ihtiyacımızda katkıda bulunan stratejik bir ürün.” Dedi.
SEÇİLDİKTEN SONRA ÇOK UĞRAŞTIM
Borsa Başkanı seçildikten sonra ilgili bakanlıklarla pamuk ürünün ekim alanlarının artırılması konusunda gayret sarf ettiklerini dile getiren Balsuyu şöyle konuştu, “ülkenin şuan ki tekstil sektörünün ihtiyacı olan bir buçuk milyon tonun tamamının ülkemizde karşılanması için çok gayretler sarf ettim. Tarım bakanlığında birkaç tane ve bu doğrultuda dosyam var. Benim bu gayretlerim göz ardı edilmedi. Ulusal pamuk konseyinin 2. Başkanlığına getirildim. Orda da faaliyetlerimiz devam ediyor.
SON 20 YILIN EN ZİRVESİNDEYİZ
İnşallah bu yıl son 20 yılın en yüksek üretimine kavuşacağız bunu ümit ediyoruz. Demek ki gayretlerimiz bir yerlere ulaştı bir şeyler yapılıyor. Bunun yanı sıra alanımızla ilgili bakanlıklarımıza önerilerimiz devam edecek. Önümüzdeki dönemde inşallah ülkemizde lisanslı depoculuk gelişiyor lisanslı depoculuğun gelişmesi ile devlete hububatta olduğu gibi pamuğun desteklenme alımı önerilerimiz var. Bu tabiatı ile hem çiftçimizi mutlu eder ümidi içerisindeyiz. Bizim alt yapımız ülkenin ihtiyacı olan bir buçuk milyon ton pamuğu yetiştirmeye müsait ve çiftçimiz pamuk tarımında iyi gelişme gösterdi. Dünyada ikinciyiz, miktar olarak değil elyaf kalitesi olarak dünyada ikinciyiz. Miktar olarak da 2. Olmaya topraklarımız yetmez ama ülkemizin ihtiyacını karşılayacak alt yapımız hazır, toprağımız hazır yetişmiş insanımız hazır, çiftçimiz hazır.”
PAMUĞU ÜRETİRSEK İHRACAATI İKİYE KATLARIZ
Pamuk’un bir dünya ürünü olduğunu da vurgu yapan Balsuyu; “Ülkemizin ihtiyacı olan 1,5 milyon ton pamuğun tamamını biz ülkemizde üretirsek ihracatımız 27-28 milyar dolardan 50-60 milyar dolarlara çıkar. Eğer tüm pamuğu biz üretirsek, ipliği, kumaşı zaten biz yapıyoruz, biz boyuyoruz ve ülke olarakta konfeksiyona yönelirsek hem istihdamı artırırız hem de devletimize ödenen verdiği ciddi artışlar olur. Bunun sonunda da 27-28 milyar dolar olan hazır giyim ihracatımız 50-60 milyar dolarlara çıkar, bunların hepsinin hesapları ayrıntılı olarak yapıldı ve raporları da mevcut.
Burada devlet destekleme alımı yaparsa çırçırlamaya iyi bir kalite gelir. Çiftçimiz en güzel pamuğu yetiştiriyor. Çok güzel modern iplik fabrikalarımız var. Buralarda iplik yapılıyor ama çırçırlama kalitesinde zafiyet var.
Devlet de Türk tekstil sanayide dünya fiyatlarından bu ürünleri verirse ortalama 15 sent navlun farkı kadar ucuza almış olacağız. Bu 15 sent hammaddesini Türk tekstil sanayicisi ucuza alırsa tekstil ürünlerinin ihracatını da 2 katına çıkartırız. Tekstil işiyle uğraşan birisi olarak uluslararası piyasada 3 sentle, 5 sentle, 7 sentle 10 sentle çok iş kaybediyoruz.” dedi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.