Dilin yerine doku nakledildi: 1 yılda konuşmaya başladı

Dilin yerine doku nakledildi: 1 yılda konuşmaya başladı
Mersin'in Tarsus ilçesinde 62 yaşındaki kadının dili, dil kanseri nedeniyle tamamen alındı.

Mersin'in Tarsus ilçesinde 62 yaşındaki kadının dili, dil kanseri nedeniyle tamamen alındı. Dilin yerine, göğsünden alınan doku ağız tabanına yerleştirildi. Konuşma egzersizleri yapan kadın, aradan geçen 1 yılın ardından konuşmaya başladı.

Tarsus'a bağlı Yeşiltepe Mahallesi'nde annesiyle yaşayan Zafer Dağ adlı kadın, 2015'in Ocak ayında konuşmakta zorlanmaya başlayınca Medical Park Tarsus Hastanesi'ne geldi. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Aykut Bozan'ın yaptığı muayene, film çekimi ve biyopsi işlemleri sonucu, dil kanseri teşhisi konuldu. Bunun üzerine, Op. Dr. Bozan ile aynı hastanenin Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hayrettin Cengiz Alpay ve Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Alper Ata birlikte organ koruma protokolü uygulanmaya başlandı. Hastaya ışın tedavisi ve kemoterapi uygulandı.

AMELİYAT 12 SAAT SÜRDÜ

Önce küçülmeye başlayan kanserli kitle bir süre sonra yeniden büyümeye başlayınca ameliyat kararı alındı. 2015'in Eylül ayında Prof. Dr. Hayrettin Cengiz Alpay ve Op. Dr. Aykut Bozan tarafından gerçekleştirilen ve yaklaşık 12 saat süren bir operasyonla Zafer Dağ'ın dili tamamen çıkarıldı. Yerine, ağız tabanında dilin işlevini görmesi amacıyla göğüs dokusundan alınan parça nakledildi. Riskli dönemin ardından taburcu edilen Dağ, konuşma terapisi de almaya başladı.

"GÜNLÜK HAYATINI SÜRDÜRÜYOR"

Aradan geçen yaklaşık 1 yılın ardından Zafer Dağ günlük hayatını sürdürebilecek kadar konuşmaya başladı. Tedavisini yürüten hekimlerle birlikte kameraların karşısına çıkan Dağ, haftanın günlerini ve sayıları saydı, Prof. Dr. Hayrettin Cengiz Alpay'ın söylediği kelimeleri tekrarladı. Konuşabildiği için çok mutlu olduğunu söyleyen Dağ, bayram mesajı vermeyi de ihmal etmedi ve "Herkese iyi bayramlar" dedi.

Prof. Dr. Hayrettin Cengiz Alpay, zamanla konuşmada daha da ilerleme olacağını söyledi.

"ŞU ANDA YAYILMA YOK"

Doç. Dr. Alper Ata ise kanserin ekip çalışması gerektiren bir hastalık olduğunu belirterek, "Bu hastamızda da ekip çalışmasıyla dili korumaya çalıştık ama sonunda almak zorunda kaldık. Şu anda yaptığımız sıkı takiplerde, kanserin yayıldığına dair bir emare görmedik" dedi. Hastanın kız kardeşi Aysel Arslan ise yaşadıkları süreçle ilgili bilgi verirken, "Ablam konuşmakta zorlanmaya başlamıştı. Bu yüzden konuşmak istemiyordu. Kanser olduğu anlaşılınca önce çok üzüldü ama operasyonun ardından morali yerine geldi. Şimdi keyfi yerinde" diye konuştu.

"MORALİN ETKİSİ BÜYÜK"

Prof. Dr. Hayrettin Cengiz Alpay, son dönemde toplumda kansere karşı bir duyarlılık ve farkındalık olduğunu belirterek, "Özellikle sosyal medyada, kanser hastalarına moral vermek üzere kampanyalar düzenleniyor. Bu vakada da hastamız Zafer Dağ, moralini yüksek tutarak hastalıkta başarılı sonuçlar alınmasını sağladı. Bu konuda iyi bir örnek oldu" ifadelerini kullandı.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.