DÖRT KUŞAKTIR DÜNYA CAMİLERİNİ SÜSLÜYORLAR

DÖRT KUŞAKTIR DÜNYA CAMİLERİNİ SÜSLÜYORLAR
Türkiye'de ceviz oymacılığının yapıldığı sayılı kentler arasında yer alan Kahramanmaraş'ta bir firma, camiler için tasarladığı oyma ve kabartma ürünlerini dünyanın farklı ülkelerine ihraç ediyor.

Türkiye'de ceviz oymacılığının yapıldığı sayılı kentler arasında yer alan Kahramanmaraş'ta bir firma, camiler için tasarladığı oyma ve kabartma ürünlerini dünyanın farklı ülkelerine ihraç ediyor.

Kentte özellikle ceviz oymacılığı üzerine kurulu irili ufaklı yaklaşık 100 işletme, oymacılık sanatında el emeği göz nuruyla hazırladığı ürünlerini Türkiye'nin farklı illerine pazarlıyor.

Cami dekorasyonu üzerine yoğunlaşan bir firma ise minber, mihrap, vaiz kürsüsü, müezzin mahfilleri, balkon korkulukları ve ahşap kubbelere uyguladığı farklı oyma teknikleriyle ortaya çıkardığı ürünlerini dünyanın farklı ülkelerine ihraç ediyor.

Firmanın yöneticilerinden Muhammet Gülaçtı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin yanı sıra dünyanın birçok ülkesine cami dekorasyonu yaptıklarını söyledi.

Türk kültürünün bir parçası olan ağaç oyma, kabartma sanatını icra ettiklerini anlatan Gülaçtı, "Selçuklu'dan beri gelen bir sanatı icra ediyoruz. Türk sanatının en güzel örneklerinden biri olan ağaç oyma kabartma sanatını Kahramanmaraş'ta geçmişten geleceğe taşımaya devam ediyoruz." dedi.

Gülaçtı, işletmenin yüzde 70 oranında Türkiye üzerindeki camilere, yüzde 30'luk kısmının ise yurt dışındaki camiler için çalıştığını dile getirerek İsveç, Almanya, Danimarka, Hollanda, Azerbaycan başta olmak üzere Afrika ve körfez ülkelerine de ciddi oranda ihracat yaptıklarını söyledi.

4 KUŞAKTIR BU İŞİ YAPIYORLAR

İşletmede, bir camide olması gereken minber, mihrap vaiz kürsüsü, müezzin mahfilleri, balkon korkulukları, ahşap kubbeler zaman zaman da iç ve dış süslemeler gibi işleri yaptıklarını kaydeden Gülaçtı, oyma sanatını 4. kuşak olarak devam ettirdiklerini belirterek şunları kaydetti:

"Geçmişten beri bu işte köklü bir firma olduğumuz için bugüne kadar yaptığımız camilerden tecrübe ederek, kullandığımız malzeme, işçilik motifleri farkındalık olarak görüyoruz. Günümüz teknolojisini de en iyi şekilde, el sanatını bozmayacak şekilde kullanıyoruz. Özellikle yurt dışında yaşayan gurbetçilerimiz bizleri tercih ettikleri için de mutluyuz. İhracatımıza hız kesmeden devam edeceğiz."

Kaynak:

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.