ELBİSTAN PINARBAŞI NE OLACAK?
Elbistan ilçemize adeta hayat veren Ceyhan Irmağının doğduğu Pınarbaşı yaz aylarında yüzbinlerce insanı kendine çeker, doğal bir güzelliği vardır.
Kökenim Elbistanlı ama Elbistan’ı tam anlamıyla tanımam gazetecilik ile mümkün olmuştur. Mesleğimiz gereği Kahramanmaraş’ı köy köy, dağ dağ, ova ova bilirim. İki hafta önceydi Elbistan’a bir hasta ziyareti için gitmiştim. Eşim ve çocuklarım Pınarbaşına da gitmem yönünde ağır baskı uyguladılar.
Gittim. Ama gördüğüm manzara hiç iç acıcı değildi. Etraf darmadağın olmuştu. Üzerine ölü toprağı atılmıştı sanki. Eskiden gittiğimde saatlerce kalmaktan, ard arda çay içmekten keyif aldığım bu güzel yer adeta virane olmuştu.
Pınarbaşının neredeyse 35 yılını bilirim. Hiç bu kadar sahipsiz kalmamıştı. O güzelim ırmağın içini yosunlar istila etmişti. Etraf çöp ve pislik içindeydi.
Buraya sahip çıkılması gerekiyor.
Burası sadece Elbistan için gerekli değildir. Burası bütün Kahramanmaraş’a ait bir yerdir. Pınarbaşında doğan ve Ceyhan adını verdiğimiz bu güzel ırmağımız Akdeniz’e dökülür.
Geçmişte Vali Niyazi Tanılır döneminde “Ceyhan Vadi Projesi” adında bir proje hazırlanmıştı. Sanırım diğer projeler gibi tozlu raflara mahkum edildi.
Su yönetmeliği açısından (tam bilmiyorum) DSİ ve KASKİ, çevre temizliği açısından da Çevre İl Müdürlüğü belki de Büyükşehir Belediyesine Bağlı Çevre Daire Başkanlığı da sorumludur.
Ben bir Kahramanmaraşlı olarak gördüğüm manzaraya üzüledurayım Elbistanlılar Eğitim Kültür Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ali İhsan Karaman beni ziyaret etti.
Ben Pınarbaşının halini anlattığımda, derin bir ah çekti ve derdini anlattı.
Diyor ki; “ 2 Mayıs 2017 tarihinde Dernek Başkanı olarak Kahramanmaraş Valiliğine Elbistan Şeker Fabrikası tarafından bırakılan atık su ile ilgili önlem alınması için dilekçe verdim” Yine aynı şekilde “Kahramanmaraş KASKİ’ye aynı tarihte Ceyhan ırmağı ve pınarbaşının temizlenmesi yönünde dilekçe verdim” Bekliyorum dedi.
CEYHAN IRMAĞINA SAHİP ÇIKALIM
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi çevre konusunda ciddi adımlar atıyor. Merkez başta olmak üzere ilçelere evsel atık tesisleri kuruyor. Bunun yanı sıra ırmaklarımıza kanalizasyon atıklarının bırakılmaması için çalışmalar yapıldığını görüyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Erkoç’un elinde sihirli bir değnek yoktur. Bunun farkındayız ve bunu biliyoruz.
Sayın Erkoç’a çağrı yapmak istiyorum; Çevre Müdürü Hüseyin Çanak döneminde yapılan “Ceyhan Havza Projesi” yeniden ele alınmalıdır. Bunun bütüncül olarak düşünmek ve hayata geçirmek zorundayız. Belediye eliyle bu proje hayata geçirilirse bunun ekonomik maliyetinin tamamını bakanlık karşılar. Bu proje ile bütün Kahramanmaraş kurtulur.
Bilindiği gibi bu ırmak üzerinde; Dağdelen, Kandil, Sarıgüzel, Hacınınoğlu Hidro Elektrik Santrallari vardır. Ayrıca Menzelet, Sır ve Berke Barajları vardır ve hepsi de elektrik üretmektedir. Ceyhan Irmağı üzerine yapılacak olan projeye bu baraj sahipleri de ekonomik, sosyal destek vermek zorundadırlar. Bu konuda Sayın Erkoç’dan destek beklediğimizi ve bu proje için çalışma yapılmasını istiyoruz. Kahramanmaraş olarak buna ihtiyacımız vardır. Bu aynı zamanda Irmağın geçtiği yerlerde yaşayan vatandaşlarımızın ekonomik refahını da artıracaktır.
KISA VADELİ NE YAPABİLİRİZ?
Pınırbaşının doğduğu menbaadan Elbistan çıkışına kadar Ceyhan Irmağının temizlenmesi ve evsel atıklar bırakılıyorsa da bunların hemen kapattırılması gerekmektedir.
Hatırlanacağı üzere geçen yıl yaşanan “su kaynaklı” sorun hepimizin hafızasında tazeliğini korumaktadır.
Elbistan’ın içme suyunun karşılandığı bu kaynak ve bu kaynağın oluşturduğu Ceyhan Irmağı Kahramanmaraş’ın sahip çıkacağı önemli bir su varlığıdır.
Öncelikli olarak bu işe temizlikle başlamamız gerekiyor.
Sorumluluk hangi kuruma aitse, bunu savsaklamadan bir an önce işe girişmelidir. Aynı manzaraları tekrar tekrar yaşamak istemiyoruz.
Şimdilik bu kadar!...
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.