Göz sulanması göz kuruluğunun belirtisi olabilir!

Göz sulanması göz kuruluğunun belirtisi olabilir!
Uzmanlar günümüzde yaygınlaşan göz kuruluğuna karşı uyarıyor.

Uzmanlar günümüzde yaygınlaşan göz kuruluğuna karşı uyarıyor.

Özellikle son yıllarda çevresel faktörlere, çalışma koşullarına ve lens kullanımının yaygınlığına bağlı olarak göz kuruluğunda artış yaşandığını belirten Dünyagöz Gaziantep’ten Doç. Dr. Seydi Okumuş, “Gözyaşıyla ilgili yaşanacak bir problem enfeksiyon riskini artırabileceği gibi yüzey tahrişine bağlı olarak kornea enfeksiyonlarına da neden olabilir. Tezat gibi görünse de batma ve yanma gibi yakınmalara eşlik eden göz sulanması; gözde batma, yanma, kaşıntı ve yabancı cisim hissi gibi göz kuruluğu hastalığının başlıca belirtilerinden biridir. Bu şikâyetleri olan hasta, vakit kaybetmeden bir göz hastalıkları uzmanına başvurmalıdır” dedi.

Ekim ayından bu yana tüm Güneydoğu Anadolu Bölgesine ve Gazianteplilere göz sağlığı hizmeti veren Dünyagöz Gaziantep, son yıllarda artış gösteren göz kuruluğu sorununa dikkat çekti. Oküloplasti alanında; göz kapağı, göz eti (piterjium), orbita ve guatra bağlı göz hastalıkları tedavilerini başarıyla gerçekleştiren Dünyagöz Gaziantep’ten Doç. Dr. Seydi Okumuş, gözyaşının göz sağlığı için önemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Gözyaşının içindeki maddeler sayesinde gözü, dış etkenlerden ve enfeksiyonlardan koruduğunu söyleyen Doç. Dr. Seydi Okumuş, “Gözyaşı, göz yüzeyinin kurumasını engellerken aynı zamanda gözün oksijenlenmesi ve beslenmesi içinde önemlidir. Ayrıca bir tür optik görevi görerek net görmemize katkı sağlamaktadır. Bu sebeple gözyaşı, göz sağlığı için oldukça önemlidir. Gözyaşının yeteri kadar üretilemediği durumlarda göz kuruluğu sorunu ortaya çıkar” dedi.

Göz sulanması deyip geçmeyin!

Gözyaşının biri sürekli üretilen normal, diğeri de göze bir şey battığında ya da göz tahriş olduğunda ortaya çıkan refleks gözyaşı olmak üzere iki şekilde üretildiğini söyleyen Doç. Dr. Seydi Okumuş, “Bu iki gözyaşının da içeriği birbirinden farklıdır. Tezat gibi görünse de batma ve yanma gibi yakınmalara eşlik eden göz sulanması; gözde batma, yanma, kaşıntı ve yabancı cisim hissi gibi göz kuruluğu hastalığının başlıca belirtilerinden biridir. Bu şikâyetleri olan hasta, vakit kaybetmeden bir göz hastalıkları uzmanına başvurmalıdır” dedi.

Akne ve depresyon ilaçlarına dikkat!

Özellikle bazı hastalıkların ve ilaçların da göz kuruluğuna sebep olduğunu söyleyen Doç. Dr. Okumuş, “Artrit, lupus (SL hastalığı), lösemiler ve steven Johnson sendromu gibi hastalıklar gözyaşı bezlerini etkileyerek gözyaşı yapımını azaltabilir. Yine aynı şekilde akne ve depresyon tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar da göz kuruluğunun gelişmesine neden olabiliyor” dedi.

Bu çevresel faktörler göz kuruluğunu tetikliyor

Kuru göz hastalığında öncelikli olarak hekimlerin verdiği tedavinin dikkatlice takip edilmesinin ve uygulanmasının büyük önem taşıdığını söyleyen Doç. Dr. Seydi Okumuş, hastalığı tetikleyen çevresel faktörleri de şu şekilde sıralıyor:

Klimalı ortamlar göz kuruluğunu arttırabilir. Bu nedenle otomobilde, evde ya da ofiste klimalı ortamlardan mümkün olduğunca uzak durulmalı. Önlem olarak zaman zaman pencereler açılmalı, hava nemlendiriciler kullanılmalıdır. Havalandırmanın direkt göze temas etmemesi sağlanmalıdır.

Çok uzun süre televizyon seyretmek, bilgisayar karşısında çalışmak ya da oyun oynamak gibi alışkanlıklarda göz kuruluğu tablosunu fazlalaştırmaktadır.

Mesleği ya da eğitimi gereği uzun süre bilgisayar başında çalışmak zorunda kalan kuru göz hastaları takviye suni gözyaşı kullanabilir. Ancak bu ilaçların mutlaka bir hekim tarafından önerilmeli, kesinlikle bilinçsizce alınmamalıdır.

Kuru göz sorunu olan hastaların 30-45 dakikada bir bilgisayarda çalışmayı bırakıp gözlerini kapatarak dinlendirmeli, bilgisayar ekranının göz seviyesinin altında olmamasına dikkat edilmelidir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.