HOBİ OLARAK BAŞLADI İHRACATÇI OLDU
Emekli olduktan sonra Kahramanmaraş'ın Andırın ilçesinde hobi amaçlı erik bahçesi kuran girişimci, şimdi ürettiği erikleri Avrupa'ya ihraç ediyor.
Adana'da özel bir şirketten emekli olduktan sonra Andırın ilçesi Orhaniye Mahallesi civarında 12 yıl önce satın aldığı araziye hobi amaçlı erik fidanları diken 59 yaşındaki Taner Şen, bundan verim alıp işi benimseyince Çukurova'nın sıcağından kaçarak satın aldığı 13 dönümlük arazinin bir kısmına ev yapıp bir kısmına da 600 fidandan oluşan erik bahçesi kurdu.
Burada hem yaşamını sürdüren hem de hobisini mesleğe dönüştüren Şen, ürettiği erikleri firmalar aracılığıyla Avrupa ülkelerine ihraç ediyor.
Şen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 13 dönümlük arazisindeki 600 kökten oluşan erik bahçesinden bu sene 60 tonun üzerinde hasat beklediğini söyledi.
4-5 yıldır yapılan hasadın özellikle Avrupa ülkelerine ihraç edildiğini dile getiren Şen, şunları kaydetti:
"12 sene önce bu araziyi satın alarak bir bahçe kurmak istedim. Şöyle çevreme bir baktım, burada doğal olarak yetişen erik ağacının olduğunu gördüm. Biraz inceledikten sonra bu çeşitlere karar verdim. Bahçede 'President ve stanley' cinsi iki erik çeşidimiz var. Eriklerin gelişiminden son derece memnunum. Doğru bir karar verdiğime inanıyorum. 12 yıl içerisinde son 4-5 yıldır satış yaptığım kişiler, ürünlerimi yurt dışına özellikle Avrupa ülkelerine, Rusya ve Kuzey Irak bölgesine ihraç ediliyor."
Şen, bahçeyi kurduktan sonra çevreden işi ve eriklerin verimini görenlerin aynı işle üretim yapmaya başladığını, bu yönüyle de örnek olmaktan mutlu olduğunu söyledi.
7-8 kişinin kapama bahçesi kurarak bu işi yapmasıyla erik yetiştiriciliğinin ilerlemesinin bölgeye ekonomik bir canlılık katacağına inandığını ifade eden Şen, 5 tondan başladığı üretimin şimdilerde 60 tona kadar ulaştığını belirtti.
Andırın İlçe Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürü Uğur Adsay ise, son yıllarda ilçede meyve bahçeciliğinin geliştiğini belirterek, erik bahçeciliğinin 150 dekar seviyesine ulaştığını anlattı.
Andırın’da erik bahçeciliğinde Avrupa ve Japon grubu çeşitlerin bulunduğunu ifade eden Adsay, şu an az da olsa yıllık 50-60 ton civarında yurt dışına erik ihraç edildiğini sözlerine ekledi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.