Kahramanmaraş'ın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 97. Yılı Gururla Kutlandı

Kahramanmaraş'ın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 97. Yılı Gururla Kutlandı
Kahramanmaraş'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 97. yıl dönümü düzenlenen törenlerle kutlandı.

Kahramanmaraş'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 97. yıl dönümü, düzenlenen törenlerle kutlandı.
 

Valilik meydanında düzenlenen törene; Başbakan Yardımcısı Veysi KAYNAK, Kahramanmaraş valisi Vahdettin ÖZKAN, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, 64.dönem Kültür ve Turizm Bakanı Kahramanmaraş Milletvekili Mahir ÜNAL, İlçe Belediye Başkanları, Kahramanmaraş milletvekilleri başta olmak üzere çevre illerden de çok sayıda milletvekili katıldı.

Törende konuşan Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak: 97 yıl önce kadınıyla erkeğiyle, yaşlısıyla genciyle, nasıl bir arada 'Maraş bize mezar olmadan düşmana gülizar olmaz' demişse, 15 Temmuz'da da kendisini tankların, topların önüne atarak 'Türkiye millet iradesini çiğnemeniz için bizi çiğnemeniz gerekir' dedi ve iktidarıyla, muhalefetiyle kendi geleceğine kendi iradesine sahip çıktı." "Bugün zihinlerden kaçan, savaşlardan kaçan, açlıktan kaçan, kıtlıktan kaçan milyonlarca insana ev sahipliği yapıyoruz. Biz bunlara yaklaşırken olaya mülteci olarak değil onlara muhacir kendimize ensar olarak bakıyoruz. Ve diyoruz ki insanlar göçüyor ama insanlık göçmesin."

Kaynak, Kahramanmaraş'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 97. yıl dönümü kapsamında Valilik Meydanı'nda düzenlenen törende yaptığı konuşmada, kentin düşman işgalinden kurtuluşunun 97. yılını aynı ruh ve heyecanla bir kez daha yaşadıklarını söyledi.

 

12 Şubat'ın, Maraş'ın düğün ve bayram günü olduğunu dile getiren Kaynak, bugün bu esenlik günlerini barış içerisinde bizlerin bir arada yaşamasını sağlayan ve bu vatanı bize emanet eden ecdadı minnetle ve şükranla anma günü olduğunu belirtti.

 

Bugünün istiklal ve istikbalin, geçmişle geleceğin buluşma günü olarak nitelendiren Kaynak, tarihin, bir milleti dirilten ve her zaman diri tutan, en önemli ilham kaynağı olduğunu, 12 Şubat kurutuluş bayramının da tarihi hafızamızı yenilememizi, tarihin aynasından bugüne bakmamızı sağlayan müstesna günlerden biri olarak değerlendirdi.

 

"Bugün namus günüdür." diyerek ilk kurşunu namus ve özgürlük için atan Sütçü İmam'ın, "Kalesinde düşman bayrağı dalgalanırken cuma namazı kılınmaz çünkü özgür değiliz." diyen Rıdvan Hoca'nın, Kuvayımilliye'nin lideri Çerkes Arslanbeylerin ve bir birinden değerli kahramanların hatırlanma günü olduğunu ifade eden Kaynak, "O kahramanları, o gazileri, o şehitleri unutmak mümkün mü? Elbette mümkün değil. Çünkü dününü unutan gelecekte var olamaz. Bizler huzurumuzu, vatan ve millet için toprağa düşenlere şanlı ecdadımıza borçluyuz. İman dolu göğüslerini, vatan için siper eden bir ecdadın torunuyuz. O ecdadımız ki Çanakkale'de tüm dünyaya ders verdi. Maraş'ta yakılan özgürlük ateşi de dalga dalga tüm Anadolu'ya yayıldı. 12 Şubat, Maraş için sadece düşman işgalinin sona ermesi anlamı taşıyan bir başarı değildir. 12 Şubat özgürlüğün ve bağımsızlığın temelidir. 12 Şubat Kahramanmaraş'ta doğan ve kendini Maraşlı hissedenlerin göğsünde gururla taşınması gereken onurlu bir madalyadır." diye konuştu.

 

Veysi Kaynak, bin yıl önce Anadolu'ya gelen büyük milletimizin, bu toprakları vatan yapmak için milyonlarca şehit verdiğini ve halen vermeye devam ettiğinin unutulmaması gerektiğinin altını çizdi.

 

Kahramanmaraş'ın 97 yıl önce destansı direnişine dikkati çeken Kaynak, "97 yıl önce kadınıyla erkeğiyle, yaşlısıyla genciyle, nasıl bir arada 'Maraş bize mezar olmadan düşmana gülizar olmaz' demişse, 15 Temmuz'da da kendisini tankların, topların önüne atarak 'Türkiye millet iradesini çiğnemeniz için bizi çiğnemeniz gerekir' dedi ve iktidarıyla, muhalefetiyle kendi geleceğine kendi iradesine sahip çıktı." ifadelerini kullandı.

 

''İnsanlar göçüyor ama insanlık göçmesin"

 

Tarihle her zaman yüzleşmeye hazır olduklarını çünkü büyük bir millet olduklarını vurgulayan Kaynak, şöyle devam etti:

 

"Bizim tarihimizde ayıbımız, utanacağımız bir sicilimiz yok. Biz bu tarihin büyük bir kültürün devamı olduğunu biliyor ve sorumluluğumuzu ona göre idrak ediyoruz. Bugün zihinlerden kaçan, savaşlardan kaçan, açlıktan kaçan, kıtlıktan kaçan milyonlarca insana ev sahipliği yapıyoruz. Biz bunlara yaklaşırken olaya mülteci olarak değil onlara muhacir kendimize ensar olarak bakıyoruz. Ve diyoruz ki insanlar göçüyor ama insanlık göçmesin. Dün işgale karşı nasıl el ele, gönüle gönüle vermişse bu millet bugüne de arasında barındırdığı misafirlerine aynı sıcaklıkla muamele ediliyor. Bugün bizlere düşen, dünkü duygularla canları pahasına bu toprakları vatan yapan ecdadımızın emanetine sahip çıkmaktır. Bugün bizlere düşen, ülkemizi ve şehrimizi, daha kalkınmış daha çağdaş ve daha mutlu yarınlara ulaştırmaktır. 97 yıl önce kısıtlı imkanlarla sömürgecileri vatan topraklarından süpürerek şanlı bir tarih yazan Maraşlıların torunları, aynı birlik, aynı beraberlik, aynı ruh ve aynı heyecan içerisinde çalışmalarını devam ettirmelilerdir."

 

"Sütçü İmam'ın ruhunu unuttular"

 

15 Temmuz darbe girişimini anımsatan Başbakan Yardımcısı Kaynak, devletin, milletten aldığı emaneti, topladığı vergilerle yurdunu savunmak için emanet ettiği tankların, topların, uçakların altına geçen o kahramanların, aynen 97 yıl önce Maraşlıların yaptığı gibi büyük bir mücadele ve büyük bir kahramanlık verdiğinin asla unutmaması gerektiğini söyledi.

 

15 Temmuz darbe girişimini yapanların Sütçü İmam'ın ruhunu unuttuğuna dikkati çeken Kaynak, "Gerçekten 15 Temmuz, aklını, beynini, idrakini, Pensilvanya'daki bir sapkına veren şeref ve haysiyet yoksunlarının, Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza, Millet Meclisimize ve milletin iradesine kast ettiği bir gündü. O gün 248 vatandaşımız şehit oldu. O gün 2 bin 192 insanımız yaralandı, gazi oldu. O ihanet planı yapanla bir şeyi hesaplayamadılar, işte bugün Maraş'ın en büyük bulvarını dolduran yüreği iman ve vatan aşkıyla yanan Sütçü İmam'ın , Rıdvan Hoca'nın torunlarını unuttular." değerlendirmesinde bulundu.

 

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç ise Kahramanmaraş'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 97. önceki destansı direnişine işaret etti.

 

Kahramanmaraş halkının haklı coşku yaşadığını anlatan Erkoç, "Dün tertemiz yürekleriyle, Maraş'ı sokak sokak, ev ev iman dolu göğsüyle dünyanın en büyük ordularına karşı savunan, kahraman ecdadımız ne kadar coşkuluysa onların manevi huzurunda, biz de o kadar coşkuluyuz. İstiklal mücadelesinin kıvılcım ateşini yakan, ülkenin, Cumhuriyetimizin kuruluşunda kurtuluş meşalesini ateşleyen Sütçü İmam, ne kadar coşkuluysa biz de bugün o kadar coşkuluyuz." dedi.

- Erkoç, İstiklal Madalyasını bayrağa taktı

Erkoç, Türk bayrağını üç kez öptükten sonra başına koyup kırmızı şeritli İstiklal Madalyasını bayrağa taktı.

Başbakan Yardımcısı Kaynak, Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç ve Garnizon Komutanı Albay Bayram Ölçücüoğlu, araca binerek, tören alanında gezerek vatandaşların bayramını kutladı.

Konuşmaların ardından, Abdal Halil Ağa, Bayrak, Sütçü İmam olayı gibi yaşanan olaylar temsili olarak canlandırıldı.

Törene, eşi Şule ve oğluyla gelen Başbakan Yardımcısı Kaynak'ın 8 yaşındaki oğlu Agah Kaynak'ın, milli mücadele kıyafeti giymesi protokolün ilgi odağı oldu.

Eshab-ı Kehf hikayesini anlatmak amacıyla o döneme ait temsili kıyafetlerle törene gelen 7 kişi ve kangal cinsi köpek vatandaşların ilgisini çekti.

Etkinlikler dolayısıyla Kahramanmaraş, bayrak, flama ve balonlarla donatıldı.

 

    Etiketler :
    HABERE YORUM KAT
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.