KAHRAMANMARAŞ’TAN 4 BİN 200 EK İSTİHDAM
Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürü Ali Yüce, Kahramanmaraş’ta işsizlik rakamlarının Türkiye ortalamasının 5 puan altında olduğunu ifade ederek, istihdam seferberliği kapsamında da kentte 4 bin 200 civarında ek istihdamın sağlandığını kaydetti.
İŞKUR İl Müdürü Ali Yüce, kentte istihdamdaki ve işsizlikteki son durum hakkında Manşet Gazetesi’ne özel bilgilendirmelerde bulundu. Bu yıl 4’üncüsü düzenlenen İnsan kaynakları ve İstihdam Fuarı’nda amaçlarına ulaştıklarını belirten Yüce, bunun yanında da ek istihdamda ciddi bir mesafe kaydettiklerini söyledi. KAMİF Fuarı’nı 2 günde 3 bin 500 kişinin ziyaret ettiğini söyleyen Yüce, İlerleyen yıllarda KAMİF fuarını bölgeselleştirerek, daha kurumsal bir çerçevede yapmak istediklerini anlattı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun başlattığı Çalışma Hayatında Milli Seferberlik projesine katkı sunmak için Kahramanmaraş’ta çeşitli çalışmalar yürüttüklerini dile getiren Yüce, 2017’nin ilk 4 ayı itibariyle 4 bin 200 kişinin ek istihdam çerçevesinde istihdamının sağlandığını kaydetti. Kentteki işsizlik rakamlarının çok düşük seviyelerde olduğuna dikkat çeken Yüce, şehirde işsizlik sorunundan ziyade bir iş beğenmeme probleminin olduğunu vurguladı.
“FUARDA AMAÇLARIMIZA ULAŞTIK”
KAMİF Fuarı’nda amaçlarına ulaştıklarını belirten Yüce, sözlerinin devamında şunları dedi: “Bu yıl Kahramanmaraş İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı’nın dördüncüsünü düzenledik. Amacımız iş gücü arz edenlerle, işgücünü talep edenleri, burada kamu kurum, kuruluşlarını, yerel yönetimleri, kentteki büyük işletmeleri bir araya getirerek, iş arayanla, iş vereni buluşturmaktır. KAMİF Fuarının amacı iş arayanla, işvereni birbiriyle buluşturmaktan ziyade bunun yanında bizim yan hedeflerimiz de var. Meslek seçim aşamasında olan son sınıf öğrencilerimizi, meslek değiştirmek isteyenleri, işi beğenmeyenleri bir araya getirerek, onlara böyle bir imkan sağladık. Fuara toplam 68 firma katıldı. Bu firmalarla insanları buluşturarak, çalışma hayatına ilişkin bilgi sahibi yapmayı da amaçladık. Fuarda büyük anlamda amaçlarımıza ulaştık. 2 gün içerisinde fuara 3 bin 500 kişi ziyaret etti. Geçtiğimiz günlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımızda açıkladı. 2017’nin sonuna kadar artı 2 milyon istihdam hedefleniyor. Bizde Kahramanmaraş olarak buna bir nebze katkıda bulunmak amacıyla bu fuarları, bu etkinlikleri düzenliyoruz.
” HEDEF 15 BİN EK İSTİHDAM!
2017 yılı sonuna kadar Kahramanmaraş’ta 15 bin ek istihdam hedeflediklerinin altını çizen Yüce, bu doğrultuda yoğun bir çalışmanın içerisinde olduklarını ifade etti. Yüce, “İş arayanlar ve iş verenler cumhurbaşkanımızın başlattığı milli seferberlik projesi, buna paralel olarak işçi, işveren teşvikleri, sigorta prim teşvikleri, İŞKUR’un uygulamakta olduğu İş Başı Eğitim programıyla Kahramanmaraş’tan Türkiye’ye istihdam anlamında bir katkı sunmaya çalışıyoruz. Şu anki verilere göre de 4 bin 200 civarında ek istihdamımız var. Bizim hedefimiz inşallah istihdam da 15 bini geçmektir. Yılın 3 çeyreğinde de hedefimize ulaştık. Kurum olarak yaptığımız çalışmalarla ilgili bazı istatistik verileri paylaşmak istiyorum. Fuarda firmalarımız tarafından 112 kişi hemen işe kabul edilmiş. Bunun yanında 647 kişiye danışmanlık yapmışız. 870 kişi mesleki eğitim kurslarımıza müracaat etmiş. Amacımız bu fuarı bölgesel hale getirip kurumsallaştırmaktır. Bu noktada da işverenlerimizden, iş arayanlarımızdan ciddi destek gördük” şeklinde konuştu. Biz ilimizin işlek caddelerinde, üniversitede, ticaret odasında, esnaf odasında büyük stantlar açıyoruz. İş ve Meslek Danışmanlarımız milli istihdam projesi kapsamında çıkarılan teşvik yasalarını işverenlerimize anlatıyorlar. Buradan aldıkları talepleri de gelip sisteme yüklüyorlar ve müracaat eden kişilerle bunları eşleştiriyorlar.
“İŞ BEĞENMEME SORUNU VAR”
İnsanlarda bir iş beğenmeme sorununun olduğunu anlatan Yüce, son olarak sözlerine şunları ekledi: “TÜİK en son 2013 yılında il bazında işsizlik oranlarını açıkladı. Bizde Osmaniye-Hatay-Kahramanmaraş olarak TR63 bölgesindeyiz. Bu bölgede 2013 yılı verilerine göre işsizlik 12,1 civarındaydı. Ama gerçekte Kahramanmaraş’ta işsizlik oranları bunun çok altında. Bugün kentteki fabrikaların önüne baksanız birçoğunun önünde bay ve bayan işçi aranıyor ilanını görürsünüz. Kahramanmaraş’ta işsizlikten çok iş beğenmeme var. Ben bunu sürekli söylüyorum. Çünkü herkes hastanede, belediyede, sekreterlik, güvenlik gibi genellikle hizmet sektöründe iş arıyor. Kahramanmaraş’ta işsizlik oranı Türkiye ortalamasının 3-5 puan altında.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.