KEKLİK DERESİNDEN GELEN SEL TEHLİKESİ EN AZA İNECEK

KEKLİK DERESİNDEN GELEN SEL TEHLİKESİ EN AZA İNECEK
Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü, Keklikderesi Erozyon ve Sel Tehlikesi en aza indirmek, Ahirdağı Keklikderesi bölgesinin ağaçlandırma çalışmasını basına tanıttı

Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü, Keklikderesi Erozyon ve Sel Tehlikesi en aza indirmek, Ahirdağı Keklikderesi bölgesinin ağaçlandırma çalışmasını basına tanıttı. Toplam 6 Milyon TL’ye mal olacak olan proje ile 500 kişiye 6 ay süresince istihdam sağlayacak. Ayrıca Keklik Deresine 1 Milyon fidan dikimi yapılacak.

  Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğüne 2015 yılında atanan Müdür Alpaslan Altındaş, 1972- 1977 de, 1984 de de çok fazla miktarda yağış olması sebebi ile sele maruz kalan Kahramanmaraş’ın böyle bir felaket bir daha yaşamaması için Ahirdağı ağaçlandırması çok önemli olduğunu söyledi.

keklikderesi-(14).jpg

  Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü ve şube müdürleri ile birlikte basın da yanına alarak Ahirdağına bir çıkarma yaptı.

  Orman Bölge Müdürü Alpaslan Altındaş: “Türkiye’nin Doğu Akdeniz bölgesinde yer almakta olan Kahramanmaraş Ahirdağı Keklik Deresi, Şehir Merkezine 12 km. uzaklıkta Türkiye deki en büyük sel yataklarından birini önlemektedır.

  Ahirdağı yöresi önemli bir bölümü otlama amaçlı, kullanılan Keklik Deresi Yağış havzasından oluşmaktadır. Bu havzanın vejetasyon yapısı aşırı düzensiz ve erken otlatmalar ile birlikte bozulmuştur. Çalışma alanımız arazi sınıflandırması esaslarına göre değerlendirildiğinde her türlü erozyon sınıfı aktif şekilde görülmektedir.

img_8065.jpg

  Alpaslan Altındaş: “1972 yılında şiddetli sağanaklar neticesinde meydana gelen seller ve taştığı materyaller Dereli Köyünde mal ve can kaybına sebep olmuştur.

  Bunun üzerine Ahirdağı için: 1990 yılında Kahramanmaraş Yeşil Kuşak Orman İçi Ağaçlandırma Erozyon Kontrolü uygulama Projesi onaylanmış olup, 2007 yılında arazi hazırlığı ve fidan dikimi yapılmıştır. Ancak işçi gücü ile toprak işleminin yapılması çıplak köklü fidan kullanılması gibi nedenlerle yeterli başarı sağlanmamıştır. Bu sebeple saha erozyon devam etmektedir. Makinalı toprak işleme yapılıp tüplü fidan kullanılarak yeterli başarı sağlanmıştır.

img_8058-001.jpg

  SEL TEHLİKESİ EN AZA İNECEK

Erozyon ve sel tehlikesi en aza indirilecek: 8850 Dekar alanda toprak işleme ve fidan dikimi ile Kahramanmaraş ilinin tehdit en sel taşkınları ve erozyon riski en aza indirilecektir.

Altındaş: “Bölgeye 260 bin badem, 4 bin ceviz, 50 bin kuşburnu, 13 bin mahlep, 12 bin ahlat ve 661 bin sedir olmak üzere toplamda 1 milyonun üzerinde ağaç dikimi yapılmıştır.

İstanbul’da ki gibi yoğun yağış olması halinde Kahramanmaraş’ı sel sularından kurtarmak için gerekeni bugünden yaptıklarını sözlerine ekledi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.