KMTSO BAŞKANI ZABUN: “KAHRAMANMARAŞ’A EXIMBANK ŞUBESİ İSTİYORUZ”
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nın 47. Olağan Meclis Toplantısı M. Hanifi Öksüz başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Serdar Zabun, “Türk Eximbank’ın yeni açılacak şubelerinden birisinin Kahramanmaraş’ta açılarak, sanayi sektörlerimizin ihracat potansiyelinin tam olarak harekete geçirilmesi adına ilimiz ihracatçılarına daha fazla imkan tanınmasını arzu ediyoruz” dedi.
47. Meclis Toplantısına Meclis üyelerinin yanı sıra Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Mehmet Ali Akben, Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, Onikişubat Belediye Başkanı Hanifi Mahçiçek, Kredi Garanti Fonu Genel Müdür Yardımcısı Caner Teberoğlu ile ilin bankacılık sektör temsilcileri katıldı.
16 Nisan 2017 günü yüksek katılımla tecelli eden milli iradenin, Türkiye’yi güçlü ve yeni büyüme stratejileri ile bilim, teknoloji, sanayi, istihdam ve tarım alanında küresel kulvarda daha da güçlendireceğini söyleyen Zabun, “Bundan sonra, hayata geçecek yeni sistemle Türkiye’nin değişen küresel ekonomiye tam uyumu ve sürdürülebilir büyüme ile aydınlık yarınlara kavuşması, hızlı karar mekanizması ve icraatlarla mümkün hale gelecektir.” dedi.
Son dönemde, Hükümetin Eximbank ve KGF kaynakları vasıtası ile iş dünyasına ve özellikle KOBİ’lere nefes aldırdığını ifade eden Zabun şöyle devam etti: “TOBB öncülüğünde odalarımızın ve borsalarımızın da katıldığı nefes kredi kampanyasında da gördük ki, piyasalarda çok ciddi nakit daralması bulunuyordu ve bugün ekonominin canlanması açısından bu uygulamaların çok yerinde olduğunu daha net kavramış olduk. Bu itibarla, iş dünyamız adına bir kez daha şükranlarımızı sunuyoruz.”
Kahramanmaraş ekonomisinin son durumuna değinen Zabun, şehrin ekonomide kahramanlık hikayeleri yazarak Türkiye’nin gücüne güç kattığını ifade etti. Zabun şunları söyledi: “Son 15 yıllık süreçte, istikrarı ekonomik büyüme adına çok iyi değerlendiren şehrimiz, bu süreçte ekonomisini 9 kat geliştirmiş, özellikle finansal piyasası bakımından muazzam bir büyüme kaydetmiştir. Bu zaman diliminde kredilerde 46 kat, mevduatlarda 52 kat artış sağlamıştır.
BÜYÜK ŞİRKETLERDE İLK 11’DEYİZ
Geçtiğimiz yıl ilimiz, girişim eğiliminde belli ölçüde azalma olmasının yanında, bütün olumsuzluklara rağmen ihracatını yüzde 9 oranında geliştirmeyi bilmiştir. Belirli ekonomik göstergeler bazında Kahramanmaraş genelde 20. sıralarda yer alırken, büyük şirketler bakımından 22 şirketiyle 11. sırada yer alarak gerek ekonomik kalkınma gerekse kurumsal şirketlerin çoğalması açısından umut verici bir durumdadır.
GÜVENLİKTE TÜRKİYE’NİN EN İYİ 4 KENTİ ARASINDAYIZ
Yaşam endeksi ortalamasında 48. Sırada olan şehrimiz güvenlik bakımından Türkiye’nin en iyi 4 kenti arasındadır. Buna endüstri kültürünü ilave ettiğimizde yatırımlar için cazibe merkezi niteliğinde olduğunu görmekteyiz.
EN SANAYİLEŞMİŞ İLLER LİSTESİNDE 19. SIRADAYIZ
En sanayileşmiş iller listesinde 19. Sırada bulunan Kahramanmaraş’ın vizyonu, ilk 10 içerisinde yer alarak geleceğe sağlam adımlar atmaktır.
Nitekim, 2005 yılından bugüne Kahramanmaraş ekonomik kalkınmada yüksek performans sağlayarak istihdamını 3 kat, ihracatını 4 kat artırmıştır.
20 MİLYARLIK YATIRIM 100 BİN KİŞİLİK İSTİHDAM
Bu dönemde, 20 milyar lira reel sektör yatırımı ve ilave 100 bin kişilik istihdam hayata geçirilmiştir. Faaliyette bulunan ve çalışmaları devam eden organize sanayi bölgeleri ile lojistik merkezi de devreye alındığında hem üretim hem de ihracatta yeni ve daha büyük bir hamle gerçekleşecek ve Türkiye’nin büyümesine daha fazla katkı sağlanacaktır.”
Kahramanmaraş’ın finansal durumuna da değinen Zabun ilde mevduatların artırılması bakımından yüksek potansiyel olduğunu ve takipteki alacaklarda oldukça pozitif durumda bulunduğunu söyledi. Zabun şöyle konuştu: “Bankalarımızın şube sayısı son 10 yılda yaklaşık 2 katına çıkarak 83’e ulaşmıştır. Bu süreçte, özellikle ticari ve bireysel şubelerin ayrışması hizmet kalitesini artırmıştır.
TAKİPTEKİ KREDİLER TÜRKİYE ORTALAMASININ ALTINDA
Kahramanmaraş kişi başına takipteki kredilerde Türkiye ortalamasının çok altında yer almaktadır. Son 10 yılda özellikle kredi yükselişi göze çarpmaktadır. Kredilerin büyük çoğunluğu sektörel kredilerden oluşmakta ve tekstil sektörü başı çekmektedir. Protestolu senetlerde ve karşılıksız çeklerde Türkiye ortalaması yükselmeye devam ederken şehrimizde gerilemektedir. Bu da ticari hayatın kalitesinin artması bakımından bizler için önemli bir göstergedir.”
KAHRAMANMARAŞ’A EXIMBANK ŞUBESİ İSTİYORUZ
Kahramanmaraş’ta ihracatı geliştirmek adına Eximbank şubesi açılmasını istediklerini kaydeden Zabun şöyle devam etti: “Özellikle son dönemde, Eximbank’ın artan öz kaynakları ve ihracat kredilerindeki yenilikler iş dünyamızın oldukça ilgisini çekmektedir. İhracatın finansmanı konusunda son dönemde çok önemli yeniliklere imza atan Türk Eximbank’ın Kahramanmaraş gibi ihracatla büyüme potansiyeli yüksek Anadolu şehirlerine sağlayacağı destek, ülkemiz ekonomisi için büyük bir önem arz etmektedir. Türk Eximbank’ın yeni açılacak şubelerinden birisinin Kahramanmaraş’ta açılarak, sanayi sektörlerimizin ihracat potansiyelinin tam olarak harekete geçirilmesi adına ilimiz ihracatçılarına daha fazla imkan tanınmasını arzu ediyoruz.
Toplantının devamında Türk Eximbank ve Kredi Garanti Fonu’nun özel sektöre yönelik programları hakkında sunumlar gerçekleştirildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.