KSÜ’DE GELİŞTİRİLEN “UĞUR BÖCEĞİ” GELECEK VADEDİYOR

KSÜ’DE GELİŞTİRİLEN “UĞUR BÖCEĞİ” GELECEK VADEDİYOR
‘Uğur Böceği’ adı verilen elektrikli araç, 70 projenin yer aldığı 13. Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBİTAK) Alternatif Enerjili Araç Yarışlarında 15.’ci sırada yer aldı.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Rektörlüğünün destekleriyle Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi bünyesinde geliştirilen ‘Uğur Böceği’ adı verilen elektrikli araç, 70 projenin yer aldığı 13. Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBİTAK) Alternatif Enerjili Araç Yarışlarında 15.’ci sırada yer aldı.

‘Uğur Böceği’nin elektrik-elektronik aksamı, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü koordinatörlüğünde geliştirilirken, mekanik aksamının tasarımı ise Makina Mühendisliği Bölümü bünyesinde tamamlandı. ‘Uğur Böceği’nin geliştirilmesinde öğretim üyelerinin yanı sıra araştırma görevlileri ve lisans öğrencileri birlikte görev aldı.

Tamamen üniversite imkânları kullanılarak geliştirilen elektrikli araç donanımının bir kısmı hizmet alımı ile karşılanırken önemli bir kısmı ise Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin çalışmaları ile gerçekleştirildi. Araç mekanik aksamının büyük çoğunluğu 2012 yılında 8.’si gerçekleştirilen TÜBİTAK Güneş Enerjili Araç yarışlarında 6. olan KSÜ’nün güneş enerjili aracı ‘İstiklal’den alınan parçalarla tamamlandı. ‘Uğur Böceği’nin far, sinyal, fren lambası, silecek, korna, fren-gaz tertibatı, acil stop butonu gibi elektrik-elektronik tertibatının tasarım ve tesisatının yapımı yine Elektrik-Elektronik Mühendisliği ve Makina Mühendisliği öğrencileri tarafından ortaklaşa gerçekleştirildi.

3-20171014080617.jpg

Aracın mekanik kısmının tamamı Makina Mühendisliği Laboratuvarlarında öğrenciler tarafından 3 boyutlu katı modelleme yazılımı ile tasarlandı. Aracın hafif olması için alüminyum profiller ile uzay kafes sistemi şasi tasarımı yapıldı. Aracın tekerlekleri, süspansiyon sistemi ve direksiyon sistemi hazır alınırken kısmen modifiye edilerek şasiye monte edildi. Montaj için gerekli parçaların tasarım ve imalatı da büyük oranda bölüm laboratuvarlarında gerçekleştirildi. Aracın kabuk gövdesinin hafif olması için ise karbon fiber kullanıldı. Saatte 70 kilometre hıza ulaşabilen ‘Uğur Böceği’, 100 kilometrede 1,13 TL tutarında enerji harcıyor.

21-27 Ağustos 2017 tarihleri arasında Kocaeli Körfez Yarış Pistinde düzenlenen 70 projenin yarıştığı TÜBİTAK 13. Alternatif Enerjili Araç Yarışlarında ilk kez boy gösteren ‘Uğur Böceği’, teknik testlerden başarıyla geçtikten sonra yarışı sorunsuz bir şekilde tamamlayarak 15. oldu.

Çok sayıda üniversitenin katıldığı yarışı sorunsuz bir şekilde tamamlayarak önemli bir başarıya imza atan ’Uğur Böceği’ 4.’sü düzenlenen Kahramanmaraş Uluslararası Kitap ve Kültür Fuarında görücüye çıktı. Kahramanmaraşlıların beğenisine ilk kez sunulan ‘Uğur Böceği’nin tasarım ekibi, araç geliştirmede edindikleri tecrübeyle yeni araç geliştirmek için çalışmalara başladı.

6-169.jpg1-20171014080617.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.