KSÜ’de “Su ve Atıksu” Konulu Konferans Düzenledi
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Öğrenci Topluluğu tarafından 22 Mart Dünya Su Günü kapsamında “Su ve Atıksu” konulu konferans düzenlendi.
KSÜ Ziraat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programın açılış konuşmasını Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Kıllı Yaptı. Suyun insan hayatı için vazgeçilmez bir öneme sahip olduğunun altını çizen Prof. Dr. Fatih Kıllı, atık suların çevre kirliliğini önlemek amacıyla doğaya kazandırılmasının büyük önem arz ettiğini ifade etti.
Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Kaygısız ise konuşmasında 22 Mart Dünya Su Günü’nün önemine vurgu yaptı. Dekan Kaygısız, dünya genelinde suyu etkin ve tasarruflu kullanma, içilebilir su kaynaklarının korunması ve çoğaltılmasının önemine dikkat çekti. Bilinenin aksine Türkiye’nin su zengini bir ülke olmadığını hatırlatan Kaygısız “Türkiye İstatistik Kurumu, 2030 yılında ülke nüfusumuzun 100 milyon olacağını öngörmektedir. Mevcut kaynakların tamamının bozulmadan korunduğunu varsaysak bile 2030 yılı kişi başına düşen kullanılabilir su miktarının yılda bin metreküp civarında olacağı söylenebilir.” diye konuştu.
Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Biyosistem Mühendisliği Öğrenci Topluluğu Akademik Danışmanı Prof. Dr. Hasan Değirmenci ise bölüm olarak her yıl Dünya Su Günü’nde suyun hayati bir öneme sahip olduğuna dikkat çekmek için programlar düzenlediklerini belirtti.
Açılış konuşmalarının ardından Namık Kemal Üniversitesi Genel Sekreteri Yrd. Doç. Dr. Abdullah Yinanç, “Su ve Atıksu” başlıklı konferans sunumunu gerçekleştirdi. Kişi başına düşen su tüketiminin yıllara göre artış gösterdiğini belirten Yinanç, su kaynaklarının verimli kullanılmasının önemine değindi.
Türkiye’de atıksu konusunda yapılan çalışmalara ilişkin bilgiler veren Yinanç, “Atıksu ne kadar arıtılırsa arıtılsın, içme suyu olarak kullanılamaz. Ancak kullanım suyu olarak kullanılmalıdır.” dedi. Kahramanmaraş’ın da içinde yer aldığı Akdeniz su havzasında su miktarının son 25 yılda yüzde 20 azaldığına dikkat çeken Yinanç, su ve atıksuyun daha verimli kullanımını sağlamak amacıyla çalışmalar yapılmasının gerekliliğini vurguladı.
Konferans, Yrd. Doç. Dr. Abdullah Yinanç’ın katılımcıların sorularını cevaplandırmasının ardından son bulurken, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Kaygısız tarafından Yinanç’a günün anısına hediye takdim edildi.
Konferans sunumunun ardından Biyosistem Mühendisliği Bölümünde dereceye giren öğrencilere belge ve hediyeleri protokol üyeleri tarafından verildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.