Suriyeli öğrencilere 4 milyon adet ders kitabı
Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) ile Katar İnsani Yardım Kuruluşu (RAF), Türkiye'de yaşayan Suriyeli öğrenciler için 4 milyon adet Arapça ders kitabı basılması için protokol imzaladı.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) koordinesindeki işbirliği protokolünü TDV Genel Müdürü Mustafa Tutkun ile RAF Türkiye Temsilcisi Mounir Zahra imzaladı. Proje kapsamında basımı yapılacak olan 4 milyon adet Arapça ders kitabının masraflarını RAF karşılayacak. TDV ise kitapların dağıtımı ve basım organizasyonu konusunda gerekli çalışmaları yürütecek. Türkiye'de yaşayan Suriyeli öğrenciler için basılacak olan 4 milyon adet ders kitabı, 2016-2017 eğitim-öğretim yılının ikinci döneminde dağıtılacak.
TDV Genel Müdürü Tutkun, vakıf olarak 2011 yılından bu yana Suriyeli çocukların eğitimi konusunda bir takım çalışmalar yürüttüklerini söyledi. 2012 yılından beri yaklaşık 13 bin Suriyeli öğrencinin eğitimini desteklediklerini ve okuldaki ihtiyaçlarını karşıladıklarını ifade eden Tutkun, "Bu çerçevede RAF'ta Suriyelilere yardım konusunda önemli bir kuruluş. Suriyeli çocukların okullarda eğitimlerine devam edebilmesi için ihtiyaç duyulan kitapların temini konusunda kendileriyle bir işbirliği teklifimiz oldu ve bu teklifi kabul ettiler" diye konuştu.
"EĞİTİM KONUSUNDA YARDIM YAPAN KURULUŞLARIN SAYISI OLDUKÇA AZ"
450 bin Suriyeli çocuğun okuması için ihtiyaç duyulan 4 milyon adet kitabın basımının RAF tarafından karşılanacağını belirten Tutkun, TDV'nin kitapların dağıtımı ve basım organizasyonu konusunda gerekli çalışmaları yürüteceğini kaydetti. Eğitim konusunda yardım yapan kuruluşların sayısının oldukça az olduğuna dikkat çeken Tutkun, "Belki çok önemsemediğinden bu oluyor ama o çocukların eğitimlerine devam etmesi gerekiyor. Böyle bir proje ile şuana kadar kitapları olmadan eğitim-öğretimlerine devam etmek zorunda kalan Suriyeli çocukların bu ihtiyaçları karşılanmış olacak" dedi.
"BU ÇOCUKLARIN KİTAP İHTİYACINI HER İKİ VAKFIN İŞBİRLİĞİYLE TEMİN EDECEĞİZ"
MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Ali Rıza Altunel ise, Türk eğitim sisteminin içinde doğrudan eğitim gören 167 bin Suriyeli öğrencinin olduğunu, 324 bin de geçici eğitim merkezlerinde okuyan Suriyeli öğrencinin olduğunu belirtti. Altunel, "Kendi eğitim sistemimizin içinde okuyan 167 bin öğrenciye Türkiye vatandaşı öğrencilerimize verdiğimiz kitapların aynılarını ilaveten basıp veriyoruz. Bundan yana bir problemimiz yok. Ama geçici eğitim merkezlerinde uygulanan Arapça müfredatından dolayı bu kitapların temin edilmesi bizim için bugünkü mevzuat arasında zorluk teşkil ediyordu. Daha önce de çeşitli fonlar aracılığıyla bu kitaplar temin edilmişti. Bu yıl biraz gecikti. Bu çocukların kitap ihtiyacını her iki vakfın işbirliği ile temin etmiş olacağız. Çocuklarımız kendi ağabeylerinden, ablalarından aldıkları yırtık, eksik kitaplarla eğitimlerini yürütmeye çalışıyorlar. Bu alanda cidden ihtiyacımız var ve bu ihtiyaç karşılanmış olacak" ifadelerini kullandı.
RAF Türkiye Temsilcisi Mounir Zahra, Türkiye devletinin ve halkının Suriye konusunda göstermiş oldukları hassasiyetten dolayı Türkiye'ye teşekkür ettiğini ifade etti. Katar devletinin Suriye ile ilgili projelerinin krizin ilk gününden beri devam ettiğini anlatan Zahra, "Eğitim bilindiği üzere önemli bir husus. Özellikle Suriye'de doğup Türkiye'ye gelen çocuklar bu krizden ciddi anlamda etkilenmektedir. Bu projenin zamanlaması çok anlamlı. Türkiye'de okuyan öğrenciler eğitim noktasında kitapla alakalı sıkıntılar yaşamakta. Bu projenin Suriyeli öğrencilere katkı sağlamasını ümit ediyorum. İşbirliklerinden dolayı Türkiye Diyanet Vakfı ve Milli Eğitim Bakanlığına teşekkürlerimi iletiyorum" şeklinde konuştu.
(Abdullah Sarıca / İHA)
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.