TERZİLER HEM GEZİP HEM DİKİYORLAR

TERZİLER HEM GEZİP HEM DİKİYORLAR
Nijerya'da yaklaşık 30 kilogram ağırlığındaki dikiş makinelerini omuzlarında taşıyan gezici terziler, her gün kilometrelerce yol yürüyüp müşteri arayarak ailelerinin geçimlerini sağlıyor

Adam Abu Bashal/Gökhan Kavak - Nijerya'da müşterilerinin ayağına kadar giden gezici terziler, hızlı ve pratik oldukları için büyük rağbet görüyor.

Gezici terziler, her gün, yaklaşık 30 kilogram ağırlığındaki dikiş makinelerini omuzlarında taşıyarak müşteri bulmak ve evlerine ekmek götürmek için kilometrelerce yol gidiyor.

Bir omuzunda ağır dikiş makinesi diğer omuzunda da aile geçindirme yükü olan Nijerya'daki binlerce gezici terziden Masa'udu İbrahim, günde ortalama 20 kilometre yürüyerek 17 kişiye bakıyor.

AA muhabirine mesleğini anlatan İbrahim, "Terziliği üvey annemden öğrendim ve yaklaşık 6 yıldır bu işle uğraşıyorum. Lisedeyken, okuldan döndükten sonra üvey annemin yanında oturur, yaptığı işi seyrederdim. Zamanla ben de öğrenmeye başladım." dedi.

Maddi sıkıntılar nedeniyle liseden sonra okula devam edemeyen terzi İbrahim, farklı işlerde çalışarak dikiş makinesi aldığını söyledi.

Omzunda 30 kilogram ağırlığındaki dikiş makinesiyle her gün yaklaşık 20 kilometre yürüdüğünü dile getiren terzi İbrahim, "Şehir içinde müşteri bulabilmek için kilometrelerce yol gidiyorum. Ancak sipariş aldığım işleri dikerken dinlenebiliyorum." diye konuştu.

İbrahim, tüm ailesine bakmak zorunda olduğunu belirterek "Günde ortalama 3 ya da 6 bin naira (30-60 lira) kazanıyorum. Babam yaşlı ve ben de evin en büyük çocuğu olduğum için 17 kişiye bakmak zorundayım." ifadelerini kullandı.

Terzi İbrahim, "Güneşin altında ya da yağmurda ağır makinemle çok yürüdüğüm için gerçekten çok yoruluyorum. Ama aileme helal rızık götürmek ve onların mutlu olduğunu görmek bana huzur veriyor." dedi.

İşlerini hızlı yaptıkları ve müşterilerin evlerine kadar gittikleri için tercih edilen gezici terziler, en çok ikinci el kıyafetlerin ölçülerini değiştiriyor.

İbrahim, "Nijerya'da insanlar daha ucuz olduğu için yeni kıyafetler yerine ikinci el kıyafetleri tercih ediyor. Ancak bu elbiseleri alırken her zaman istedikleri bedeni bulamıyorlar, o yüzden biz onu kendi bedenlerine göre ayarlıyoruz. En çok bu tarz işlerden para kazanıyoruz." diye konuştu.

Daha çok çocuk kıyafetleri dikiliyor

Nijeryalı gezici terzi Shehu Usman Abubakar da kazandığı parayla çocuklarını okuttuğunu söyledi.

Abubakar, "Para biriktirerek dikiş makinesi aldım. Bu iş sayesinde aileme ve çocuklarıma bakıyorum. Ben hiç okula gitmedim. İlerde çocuklarım benim gibi olmasın diye bu işten kazandığımı çocuklarımın eğitimine harcıyorum." ifadelerini kullandı.

Dikiş makinesiyle günde 25-30 kilometre yürüdüğünü dile getiren Abubakar, "En çok hafta sonları para kazanıyoruz çünkü hafta sonu insanlar evde oluyor. En çok çocukların kıyafetlerini dikiyoruz çünkü onların kıyafetleri daha çok yırtılıyor." dedi.

Kaynak:

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.