Türkiye’de oto sahibi olmak Avrupa’dan ucuz
Filo kiralama şirketleri arasında dünyanın en büyüklerinden biri olan LeasePlan’in yaptığı araştırmaya göre, Otomobil sahibi olmanın en “pahalıya patladığı” ülke Norveç iken, Türkiye, özellikle düşük bakım ve onarım maliyetleriyle “ekonomik” ülkeler arasında yer aldı.
Şirketin 23 Avrupa ülkesi ve Türkiye’de yaptığı “2016 CarCost” (Otomobil Maliyeti) endeksine göre, otomobil sahihliğinin en “maliyetli” olduğu ülke, aylık 708 euro’luk ortalamayla Norveç oldu. Türkiye, düşük bakım ve onarım maliyetlerinin etkisiyle toplam aylık araç sahipliği maliyeti sıralamasında 24 Avrupa ülkesi içinde 19. sırada yer alarak, “ekonomik ülkeler”den biri oldu.
Soz konusu endekse göre Türkiye’de küçük veya kompakt sınıfta bir benzinli otomobil kullanmanın aylık maliyeti ortalama 448 euro (yaklaşık 1.700 TL) iken, dizel otomobil kullanım maliyetiyse 418 euro (yaklaşık 1.650 TL) olarak saptandı.
Polonya’da ucuz
Türkiye, aynı çalışmanın yakıt maliyeti endeksi bölümündeyse, yine 24 ülke içinde İtalya, Yunanistan ve Portekiz’in ardından 4. sırada yer aldı. Depoyu doldurma maliyeti açısından Türkiye’yi, Avusturya izledi. Bununla birlikte Türkiye’de sürücülerin, pek çok Avrupa ülkesinden daha ucuza bakım ve tamir yaptırdığı saptanmış. Buna göre Türkiye, ayda 28 euro’luk en düşük bakım ve onarım maliyetine sahip ülke olmasıyla ön plana çıkt. Bu sıralamada en pahalı ülke ise, 85 euro ile İsveç oldu. Bunun sebebinin de, söz konusu ülkedeki “iş gücü maliyeti”nin yüksekliği gösteriliyor. Zira İsveç’te saat başı ortalama çalışma ücreti Türkiye’dekinin üç katını bulabiliyor.
Araştırma kapsamında yıllık 20 bin kilometre temel alındığında, Avrupa’da bir benzinli aracın ortalama yakıt giderinin ayda 100 euro olduğu belirlenirken, dizel araçlardaysa bu rakam 67 euro olarak saptandı.
Benzinli bir aracın yakıt masrafının en yüksek olduğu ülke, vergilerin de etkisiyle İtalya oldu. Bu ülkede bir benzinli aracın aylık benzin maliyeti 136 euro olarak hesaplanırken, bu rakam Rusya’da ayda sadece 54 euro. Elbette petrol rezervleri sayesinde. Dizel otomobillerin yakıt masrafının en ucuz olduğu ülkeyse, ayda 49 euro ile Polonya.
Norveçlinin işi zor
LeasePlan’in araştırmasına göre otomobil sahibi olmanın en pahalı olduğu ülke, aylık ortalama 708 euro ile Norveç. Bu ülkeyi 678 euro ile İtalya, 673 euro ile Danimarka izliyor. Dizel otomobil kullanıcıları içinse en pahalı ülke Hollanda. Hollandalılar dizel araçlarına ayda 695 euro harcıyor. Dizel otoda pahalılık açısından 684 euro ile Finlandiya ikinci, 681 euro ile de Norveç üçüncü sırada bulunuyor.
Macaristan, Çek Cumhuriyeti ve Romanya gibi Doğu Avrupa ülkelerinde, benzinli ve dizel otomobil kullanımının aylık 369 euro’dan başlayan maliyetleri var. Dolayısıyla bu ülkeler, otomobil kullanma maliyeti açısından en avantajlı üçlü.
LeasePlan Otomobil Maliyeti Endeksi, B ve C sınıfı otomobillerin toplam maliyetlerini içeriyor. Endeks, kış lastikleri de dahil olmak üzere, satın alma fiyatı, değer kaybı (amortisman), bakım onarım, sigorta, vergiler ve yakıt giderleri gibi en önemli maliyet unsurlarını karşılaştırıyor.
Kimisinde dizel, kimisinde benzinli
Söz konusu araştırmada, maliyet kalemleri açısından en yüksek pay, yüzde 37 ile değer kaybı (amortisman) olarak görülüyor. Vergiler, aylık toplam otomobil kullanım maliyetinin yüzde 20’sini oluştururken, yakıt ise, yüzde 16’lık bir paya sahip. Çalışmanın yapıldığı 24 ülkenin 6’sında dizel otomobil kullanmanın benzinli otomobile göre daha pahalı olması dikkat çekiyor. Dizelin pompa fiyatı benzin fiyatından ucuz olsa da, daha yüksek vergi, sigorta veya bakım maliyetleri gibi faktörler bazı ülkelerde dizel maliyetinin yüksek çıkmasına neden olmuş.
Bununla birlikte İsviçre, Avrupa’daki en yüksek “sigorta maliyetleri”ne sahip ülke. Sigorta maliyeti, bu ülkede benzinli ve dizel araçlar için ayda 117 euro’yu buluyor. En düşük benzinli araç sigortası ise, 37 euro ile Çek Cumhuriyeti’nde. İsveç de, ayda 39 euro ile dizel araç sigortasında en ucuz Avrupa ülkesi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.