YİBO'lar Güreşin Merkezi Oluyor

YİBOlar Güreşin Merkezi Oluyor
Çeker, Türkiye genelinde 270 Yatılı Bölge Okulu'nda (YİBO) tarama yaptıklarını ve ilk etapta 80 okula minder vererek, güreşin alt yapısını güçlendireceklerini söyledi.

      Güreş Federasyonu Başkanı Bekir Çeker, Türkiye genelinde 270 Yatılı Bölge Okulu'nda (YİBO) tarama yaptıklarını ve ilk etapta 80 okula minder vererek, güreşin alt yapısını güçlendireceklerini söyledi.

      Çeker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk güreşinin gelecekteki başarılarından hiç kimsenin endişesinin olmamasını istedi.

      Aba, şalvar, karakucak ve kısa şalvar güreşinin Türk kültür mirası olduğunu dile getiren Bekir Çeker, bütün yatırımları yaparak, güreşi dünyanın zirvesine taşıyacaklarını iddia etti.

      Türk güreşini kalkındırmak ve alt yapıyı sağlamlaştırmak için yaz tatilinde Türkiye genelindeki YİBO'larda inceleme yaptıklarını vurgulayan Çeker, şöyle konuştu:

      ''Türkiye genelinde yaptığımız tarama çalışmalarında, yaklaşık 270'e yakın YİBO belirledik. Bunların 80'inde ortam ve beden eğitim öğretmenleri, güreş antrenörlüğü için müsait. Belirlenen 80 okulumuza minder verip, oralarda tekrar alt yapı olarak güreşi başlatacağız. Böylece güreşin alt yapısını da güçlendirmiş olacağız. Bütün bunlarla birlikte bizim eğitime çok büyük önem verdiğimizi belirtmek istiyorum. Türkiye'de güreş başta olmak üzere, sporun kaynağı okullarımızdır. O çağlarda okuyan çocuklardır. Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte ortak bir proje hazırlayıp, güreşin alt yapısını buralarda sağlayacağız ve inşallah bunu da başaracağız.''

     -Güreşin kaynağı illere ekstra kaynak-

       Güreşin kaynağı ve alt yapısı olmayan illere yatırım yapmanın doğruluğuna inanmadıklarını belirten Çeker, şöyle devam etti:

      ''Onun için özellikle yıllardır güreşin kaynağı olan illerimize ekstra maddi kaynak aktaracağız. Biz aldığımız eğitimle, hangi yöre hangi spor branşına yatkınsa, o yörelerde o spor branşları yapılsın istiyoruz. Bu şekilde daha başarılı olacağımızı düşünüyoruz. Mesela, güreşe yatkın iller listesinin ilk sıralarında yer alan Kahramanmaraş başta olmak üzere Sivas, Samsun, Amasya, Tokat ve Orta Anadolu gibi bölgelerimizde güreşi yaygınlaştıracağız. Buralara yatırımları artıracağız. Grekoromen ve serbest güreşte ağırlıklı olan illeri de ona göre yaygınlaştıracağız. Ayrıca, bayan güreşine de önem veriyoruz. Bunlarla ilgili de çalışmalarımız var. Bayan güreşinde de başarıyı artıracağız.''

      Türkiye Güreş Federasyonu'nun, güreş eğitim merkezlerini kontrol ve yetiştirme mekanizmasında yetki ve katkısının olamadığını savunan Bekir Çeker, içinde bulundukları durumu ''davul birinin elinde, çomak diğerinin'' şeklinde nitelendirdi.

      Yaşanan yönetimsel sorun için bir proje hazırlayıp Gençlik ve Spor Bakanlığı'na sunacaklarını belirten Çeker, ''Güreş eğitim merkezlerinin bütün finansman, kontrol gibi çalışmalarını ilgili bakanlığımız yapıyor. Federasyonumuzun hiç bir şekilde kontrol ve yetiştirme mekanizmasında katkısı yok. Federasyonlara sorumluluklar düşmemiş. Biz diyoruz ki, bu merkezler güreşin esas patronu olan federasyonun denetimde olsun. Dolayısıyla yeni dönemde güreş eğitim merkezlerinin federasyon bünyesine geçerek, daha verimli hale getirilmesi için proje hazırlığımız devam ediyor. Bu çalışmalar tamamlandığında bakanlığımıza sunacağız. Bunların kontrol ve denetimlerinin federasyonda olmasını sağlayacağız'' şeklinde konuştu.

      Güreşin emin ellerde olduğunu yineleyen Çeker, serbest stilde eksiklikleri tamamlayarak, olimpiyatlarda daha çok madalya kazanma hedeflerine ulaşacaklarını da sözlerine ekledi.

AA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.