AK Parti şokta!
Anayasa değişikliği görüşmelerinde parti kapatma davasının Meclis iznine bağlayan 8. madde 327 oyda kaldı. Böylece söz konusu madde 330'un altında kaldığı için Anayasa değişikliği paketinden düştü. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa değişikliği teklifinin geri çekilmesinin söz konusu olmadığını ifade ederek, "Yola devam" dedi.
TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliğinin 2. turunda, teklifin 8. maddesine 327 kabul, 76 ret oyu verildi.
Genel Kurulda gizli oylamaya 410 milletvekili katıldı. Oylamada 327 kabul, 76 ret oyu kullanıldı; 2 milletvekili çekimser kaldı, 3 oy boş çıktı ve 2 oy da geçersiz sayıldı.
Birleşimi yöneten TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, gizli oylama sonucunu açıklarken, "İlgili madde öngörülen beşte üç çoğunlukla (330) kabul oyu alamadığından reddedilmiştir" dedi.
Şahin, daha sonra birleşime bir süre ara verdi.
Teklifin 8. maddesi ile Anayasa'nın "Siyasi Partilerin Uyacakları Esaslar" başlıklı 69. maddesinde parti kapatmayı zorlaştırıcı hükümler getiriliyor; parti kapatma davası açılması TBMM'nin iznine bağlanması öngörülüyordu.
Oylar ikinci kez sayıldı
Birinci turda, 8. maddenin gizli oylamasına 414 milletvekili katılmış; oylamada 337 kabul, 72 ret oyu kullanılmış; 5 milletvekili çekimser kalmıştı.
Bu arada, gizli oylamaya ilişkin tasnif işlemi herhangi bir karışıklığa neden olmamak için iki kez yapıldı. Oyların ikinci sayımında da Anayasada öngörülen beşte üç çoğunluğun altında kabul oyları çıktığı belirlendi.
Öte yandan, Anayasa değişikliği teklifinin 8. maddesinin yeterli oyu alamayarak, reddedilmesi CHP ve MHP grubundaki milletvekillerince sevinçle karşılandı.
TEPKİLER
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa değişikliği teklifinin geri çekilmesinin söz konusu olmadığını ifade ederek, "kesinlikle yola devam" dedi.
Başbakan Erdoğan, Anayasa değişiklik teklifinin 8. maddesinin reddini değerlendirirken de "Ben demokratik parlamenter sistemin bir gereği olan bu neticeyi hayırlı buluyorum. Fakat tabii gönlüm bundan yana değil" diye konuştu.
Erdoğan, TBMM bahçesinde anayasa değişikliğine ilişkin paketin 8. maddesinin oylamasında yeterli oyun alınmamasıyla ilgili soruyu yanıtladı.
Erdoğan, şu değerlendirmeyi yaptı: "Milletvekili arkadaşlar şu anda oylamalarda hakları olan iradelerini kullandılar, ortaya koydular. Biliyorsunuz, kulübelere kimin dikta ile bir tatbikat uyguladığı burada çok güzel ortaya çıkıyor. Benim bu noktada arkadaşlarıma ne denli bir dikta uyguladığım ortada. Ama kendi milletvekillerine, gurubuna inanmayanların, milletvekillerini kulübeye dahi göndermeyenlerin demokratik anlayışlarının da ne olduğu gayet güzel bir şekilde ortaya çıkıyor. Dolayısıyla ben demokratik parlamenter sistemin bir gereği olan bu neticeyi, hayırlı buluyorum.
Fakat tabii gönlüm bundan yana değil. Çünkü bizim gönlümüz, bu ülkede siyasi partilerin kapatılmasına karşı olduğumuz için ülkemizin bir kapatılmış siyasi partiler mezarlığı olmasını istemiyoruz. Böyle bir şeyi düşünmüyoruz. Siyaseti yapanlar gayet rahat yapsınlar, huzurlu yapsınlar. Demokles'in kılıcı devamlı başlarında sallanmasın, hep bunu konuştuk, bunu söyledik ve siyasi geçmişimizin içinde biz bunların bir çoğunu yaşadık, yaşıyoruz. Eğer bu noktada tenzih edilmesi gerekenler varsa bunlar 'siyasette suçu işleyenler olmalıdır' diye bunları da her zaman söyledik, dile getirdik. Bizim bu kanaatlerimiz de bellidir. Bu oylamada böyle bir netice çıkmıştır ve sonuna kadar biz yolumuza yine aynı kararlılıkla devam edeceğiz."
Erdoğan, bir gazetecinin "Yola devam mı?" sözleri üzerine, "Ne demek..." dedi. Bir başka gazetecinin "paketin geri çekilmesi söz konusu değil mi?" sorusuna ise Erdoğan, "Hayır, hayır, kesinlikle yola devam... Şu anda oylamaya aynen devam" diye konuştu.
AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç, Anayasa değişikliğinin 2. tur görüşmelerine 9. maddeden devam edileceğini açıkladı.
TBMM Genel Kurulunda, teklifin 8. maddesinin gizli oylama sonucunun açıklanmasının ardından AK Parti grup başkanvekilleri ve bazı bakanlar, kulis bahçesinde oturan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanına giderek kısa bir durum değerlendirmesi yaptı.
AK Parti Grup Başkanvekili Kılıç, Erdoğan ile yaptığı görüşmenin ardından görüşmelere kalınan yerden devam edileceğini belirterek, "Görüşmeler, 9. madde üzerinden devam edecek. Tavrımızda herhangi bir değişiklik yok" dedi.
Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Anayasa değişikliği teklifinin 8. maddesine destek vermeyen AK Parti milletvekilleriyle ilgili olarak, "Farklı düşüncelerde olsalardı bunu yapılan toplantılarda çok net olarak dile getirmeleri gerekirdi. Doğruluk, dürüstlük, kişilikli olmak bunu gerektirirdi" dedi.
Teklifin 8. maddesinin reddedilmesinin paketin diğer maddelerini etkilemeyeceğini belirten Yazıcı, her maddenin kendisiyle alakalı olduğunu, sonuçta paketin tümünün oylanacağını söyledi.
Devlet Bakanı Faruk Çelik de konuyla ilgili değerlendirmesini soran basın mensuplarına, "olayın etkisi üzerimizde şu anda. Sağlıklı bir değerlendirme yapmak zor" dedi.
Çelik, değişiklik teklifindeki 17. maddenin de düşmesi durumunda ne olacağı sorusuna da "İnşallah olmaz" yanıtını verdi.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise "Meclis'in ortaya koyduğu irade milletimiz için çok hayırlı oldu" değerlendirmesinde bulundu.
CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay ise "Milletvekilleri vicdanlarının sesini dinledi. Sağduyu galip gelmiştir" dedi. Okay, "Kimsenin kendisi için anayasa yapmaya kalkmaması gerektiğini" ifade ederek, anayasaların toplumsal mutabakat metni olduğunu belirtti.
9. madde
Anayasa değişikliği teklifinin 2. turunda, 9. maddenin gizli oylamasına geçildi.Teklifinin 9. maddesi 69 ret oyuna karşı 340 oyla kabul edildi.
Genel Kurulda gizli oylamaya 409 milletvekili katıldı. Oylamada 340 kabul, 69 ret oyu kullanıldı.
Teklifin 9. maddesiyle Anayasa'nın "Dilekçe Hakkı" başlıklı 74. maddesinde değişiklik yapılıyor. TBMM'ye bağlı "Kamu Denetçiliği Kurumu" (ombudsmanlık) oluşturuluyor.
Birinci turda, teklifin 9. maddesine ilişkin gizli oylamaya 406 milletvekili katılmış; oylamada 334 kabul, 70 ret oyu kullanılmış ve 2 milletvekili de çekimser kalmıştı.
10. madde
Anayasa değişikliğine ilişkin 2. turda, teklifin 10. maddesi üzerindeki görüşmelere başlandı.
Teklifin 10. maddesiyle Anayasa'nın "Milletvekilliğinin Düşmesi" başlıklı 84. maddesinin son fıkrası yürürlükten kaldırılıyor.
Bu düzenlemeyle parti kapatmada milletvekilliğinin düşürülmesi uygulamasına son veriliyor.
CNNTÜRK
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.