Pandemiyle büyüyen tehlike: Siber zorbalık

Pandemiyle büyüyen tehlike: Siber zorbalık
Pandemi sürecinde internet kullanımının artmasıyla online mecralarda daha çok görülen siber zorbalık, özellikle çocukları etki altında bırakıyor.

Siber güvenlik kuruluşu ESET, çevrimiçi mecralarda artan zorbalığı mercek altına aldı. Online tacizin ne olduğunu, anne babaların siber zorbalığa ve tacize  karşı hangi önlemleri alabileceklerini paylaştı. 

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) COVID-19 salgınını bir pandemi ilan etmesinden bu yana neredeyse bir yıl geçti. İnsanlar, dünyanın bir an önce normale dönebileceği umuduyla bölgesel ve ulusal kısıtlamalara, sosyal mesafe kurallarına uymak için ellerinden geleni yapıyorlar. Aileler kapalı mekanlara sıkışmış durumdalar. Günlük aktivitelerinin çoğu cihazların, ekranların arkasından gerçekleşiyor. Pandemi sürecinde yeni gerçeklikle yüzleşmek, bu dönemde büyümek  özellikle çocuklar için daha zor. Çocuklar ve gençler derslerini internet üzerinden takip ediyorlar, arkadaşlarıyla online etkileşimde bulunuyorlar. Oynadıkları oyunlar, tükettikleri mecralar hep online. 

ESET uzmanları, online  ortamda bu kadar çok zaman geçirmenin sağlıklı olmadığı konusunda uyararak bir başka önemli sakıncaya daha dikkat çekiyor; siber zorbalık. 

SİBER ZORBALIK NEDİR?

Siber zorbalık, teknolojiyi kullanarak “saldırı veya istismar yoluyla başka kişiye zarar vermek, kişiyi strese sokmak veya kişisel kayba uğratmak amacıyla yapılan eylem” şeklinde tanımlanıyor. Bu türde bir davranış neredeyse tüm online mecralarda; Facebook, Twitter, Instagram, WhatsApp, Reddit, online oyun toplulukları ve SMS gibi anlık mesajlaşma platformlarında bulunabilir.

SİBER ZORBALIĞIN BELİRTİLERİ NELER?

Yaygın inanışın aksine, siber zorbalık sadece sosyal medyayla sınırlı değil, farklı platformlarda kendini çeşitli şekillerde gösteriyor. Bazen siber zorbalığın farkına varmak zor olabiliyor ya da ilk bakışta başkaları tarafından masum görülebiliyor. Bunun bir nedeni sınıf arkadaşlarından, hobi gruplarından ya da benzeri sosyal üyeliklerinden oluşan gruplarda siber zorbalık olarak kabul edilebilecek eylemlerin şakaların altında gizlenebilmesi. Bazende içerikler kasıtlı olarak özel gruplara ya da sohbet odalarına sızdırılabiliyor ve eylemi tespit etmek zorlaşıyor. Zorbalar, kurbanlarını daha fazla utandırmak için alenen saldırmaya, aşağılamaya çoğu zaman devam ediyor.Çocukların çok vakit  geçirdiği bir başka siber zorbalık yuvası da çevrimiçi oyunlar. Saldırılar çoğu zaman hakaret, oyun becerileri ile alay edilmesi veya daha genel olarak sürekli edilen küfürler şeklinde yaşanabiliyor. Siber zorbalar seçtikleri kurbanların avatarlarını defalarca öldürerek ya da kurbanlarını yasaklı hale getirecek bildirimlerde bulunarak kurbanlarının oyunda geçirdikleri zamanı olabildiğince ızdırap verici hale getiriyorlar. Bir süre sonra eğlence için oynanmak istenen oyun seçilen kurban için oynanamaz hale geliyor.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.