Zorunlu kış lastiği uygulaması 1 aralık tarihinde başlıyor

Zorunlu kış lastiği uygulaması 1 aralık tarihinde başlıyor
Yılın ilk karı yağdı, hava sıcaklığı bazı bölgelerde sıfır derecenin altına düşmeye başladı ve kış kendini iyiden iyiye göstermeye başladı.

Düşen hava sıcaklıkları ve yer yer kara dönen yağışlar ile kendini iyiden iyiye gösteren kış mevsimine ek olarak, pandemi nedeniyle tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de toplu taşımadan otomobile yönelen araç kullanım alışkanlıkları, kış koşullarında yol güvenliğinin önemini artırıyor.

Türkiye lastik sektörünün yerli sermayeli Ar-Ge lideri ve önde gelen markası PETLAS, yerli iş gücü ve Ar-Ge çalışmalarıyla sürüş güvenliği ve konforunu birlikte sunan, yüksek kaliteli lastikler geliştirmeye devam ediyor. PETLAS ayrıca, sosyal sorumluluk bilinciyle sürüş güvenliği için lastik ve araçla ilgili dikkat edilmesi gereken konulara dikkat çekmeyi misyon ediniyor.

Etkisini hissettirmeye başlayan kış koşullarında, yol ve sürüş güvenliğine daha da fazla hassasiyet gösterilmesi gerektiğini hatırlatan PETLAS Pazarlama Müdürü Erkal Özürün, “Zorlu kış koşulları için özel olarak geliştirilen kış lastikleri, yaz lastiklerine oranla çok daha kısa frenleme ve çekiş gücü sağlar. Bu da karda ve soğuk havalarda güvenlik ve mobilite demektir. Sürüş güvenliği, aracın yere temasını sağlayan lastiklerimizden başlar” dedi.

Lastik hava basıncının kontrol edilmesinin de sürüş güvenliğini olumsuz etkileyebilecek durumları önlemek için büyük önem taşıdığına dikkati çeken Erkal Özürün, sürücülerin pandemi tedbirleri dahilinde, sosyal mesafeyi koruyarak, sağlığını riske atmadan, tüm Türkiye’de en yaygın bayi ağına sahip olan PETLAS bayilerinde kış lastiği montajı ile lastik hava basıncı ve diş derinliği kontrolü yaptırabileceğini de sözlerine ekledi.

KIŞ LASTİĞİ NEDEN ÖNEMLİ?

Kış lastikleri +7 ile -40 derece arasındaki sıcaklıklarda sertleşmeyi önleyen yumuşak bir bileşime ve karlı, buzlu yollarda tutunmayı artırıcı kılcal desenlere sahiptir. Kış lastiği soğuk havalarda yaz lastiğine oranla %50 daha iyi yol hakimiyeti sağlar. Fren mesafesini %50’ye kadar kısaltır. Kışın kış lastiği, yazın yaz lastiği kullanıldığında her iki lastiğin yuvarlanma direnci düşük olacağından kullanım ömrü iki katına kadar uzar.

LASTİĞİN KIŞ LASTİĞİ OLDUĞUNU NASIL ANLARIZ?

Kış lastiği; ıslak, karlı veya buzlu yollarda araçların kavramasını sağlamak için özel olarak tasarlanan ve bu özelliği AB normlarınca onaylanmış lastiklerdir. Kış lastiklerinin bu standardı sağladığını gösteren özel bir Üç Tepeli Kar Tanesi (3PMSF-Three Peak Mountain Snow Flake) işareti ile tanımlanır. Bu işareti yan duvarında taşıyan lastikler kış lastiği olarak adlandırılır. Bu işaret lastiğinizin kış koşullarında yol güvenliği sağlayabildiğinin göstergesidir.

YASALAR KIŞ LASTİĞİ KULLANIMI İÇİN NE DİYOR?

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tebliğine göre, 1 Aralık ile 1 Nisan tarihleri arasında tüm ticari araçlarda kış lastiği kullanımı zorunluluğu bulunuyor. Yasa zorunluluk kapsamında olmayan hususi otomobillerde de kış lastiği kullanımını öneriyor. Ancak araç sahibi ve sürücülere, hava sıcaklığı 7 derecenin altına düştüğü andan itibaren kış lastiğine geçmeleri öneriliyor.

KIŞ LASTİĞİ EKONOMİK Mİ?

Kışın karlı zeminde kış lastiği kullanımı yol tutuşu artırarak patinajı azalttığı için daha az yakıtla daha uzun yol almanızı sağlar. Yaz mevsiminde kullanılan kış lastiği de yola daha fazla tutunma sağlayacağı için daha fazla yakıt sarfiyatına sebep olur. Bu nedenle kışın kış lastiği yazın yaz lastiği kullanmak çok daha ekonomiktir. Ama en önemli değer olan can ve mal güvenliğine katkısına paha biçilemez.

DÖRT MEVSİM LASTİKLER KIŞ LASTİĞİ YERİNE GEÇER Mİ?

Doğru lastiği seçmek güvenlik için büyük önem taşımaktadır. Yaz lastikleri yerine dört mevsim lastikleri tercih ederken, sürüş şartları, bölgenin iklim ve performans ihtiyaçlarını göz önüne almak gerekir. Dört mevsim lastikler kar ve buzlanma gibi ağır kış koşulları ile çok sık karşılaşmıyorsanız tercih edilmelidir. Kar yağışında ise mutlaka kış lastiği kullanılmalıdır.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.