Amasya’da Hedef Dünya Mirası Listesi’ne Girmek
Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir, hedeflerinin Harşena Dağı ve Kral Kaya Mezarları ile UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne giren Amasya’nın kalıcı listeye girmesi olduğunu söyledi.
Saraydüzü Kışlası Milli Mücadele Müzesi ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen "UNESCO Kültürün Korunması ve Somut Olmayan Kültürel Miras’’ konulu konferansın açılışında konuşan Başkan Özdemir, “Amasya’nın geçmişten günümüze kadar gelen somut ve soyut kültürel mirasının korunması ile tanıtımı noktasında bildiğiniz üzere yoğun bir çalışma ve gayret içerisindeyiz. Çalışmalarımızda mesafe aldığımızı inanıyoruz ama Amasya’nın hak ettiği noktada olmadığının düşünüyoruz. Bu bağlamda da geçirdiğimiz süreç içerisinde Belediye olarak yoğun bir gayret içerisindeyiz bunun en somut örneklerinden bir tanesi de UNESCO’nun geçici aday listesine girmiş olmasının önemli bir adım olduğunu düşünüyoruz. Amacımız geçici listeye girmek değil. Sahip olduğumuz kültür ve turizmi dünyaya açacak olan UNESCO’nun kalıcı listesi girmek. Katkılarından dolayı Kültür ve Turizm Bakanlığımıza, tüm sivil toplum kuruluşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.
Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay, Belediye Başkan Yardımcısı Osman Akbaş, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Kaya, Belediye Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Enes Tigen, diğer yetkililer ve vatandaşların da katıldığı konferansta somut olmayan kültürel miras sözleşmesi ve sözleşme içeriğiyle ilgili bilgiler paylaşan Prof. Dr. Muhtar Kutlu da, kültürel mirasın korunmasında el sanatları dahil olmak üzere manilerin, bu manileri üretenlerin, Karagöz’den meddaha kadar köy seyirlik oyunlarının çıkış noktaları ve benzer gelenek ve göreneklerin yaşatılmasında etkili olan insanlarında bu mirasın birer parçası olduğunu belirtti. Kültürel mirasın korunmasında, unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının sanat ve zanaat ayrımı yapmaksızın birer değer olarak yeniden yaşatılması için çaba sarf edilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Kutlu, küreselleşme sürecinin etkilerini de göz önünde bulundurarak somut olan ve soyut olan kültürel mirasın yaşatılmasında toplumsal sorumluluk gösterilmesi gerekliliğinin altını çizdi.
Kutlu, UNESCO tarafından başlatılan ve Türkiye’nin de taraf olduğu somut olmayan kültürel miras sözleşmesi gereği Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından iller düzeyinde yürütülen çalışmalar hakkında bilgileri aktardı.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.