Başkan Yorgancılar 2015’in İkinci Çeyreğini Değerlendirdi
2015 yılı ikinci çeyreğine ilişkin yüzde 3,8’lik büyüme verisini değerlendiren Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar " Adeta yangın yerine dönüşen, her gün eskisi küllenmeden yeni bir acıyla uyandığımız, adeta kardeş kavgasına dönüşmeye başlayan toplumsal ortamda ekonomi konuşmak ne yazık ki anlamını yitiriyor. Ancak can güvenliğinin ardından en önemli ihtiyaç olan tüketim için üretimin olması, üretimin de en az nüfus artışı kadar artması gerekiyor. Bu nedenle ekonomi hep önemli olacaktır” dedi.
İkinci çeyrek büyümesinin beklentilerin üzerinde gerçekleştiğini, özel tüketimdeki hızlı yükselişin yanı sıra genel seçimlerin etkisiyle kamu harcamaların önemli oranda artışla özel kesim yatırımlarda son dönemlerin en yüksek büyümesinin gerçekleşmesinin bu büyümede etkili olduğunu kaydeden EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, “Öte yandan ikinci çeyrekte kurlardaki artışa rağmen mal ve hizmet ihracatı gerilerken ithalatın artmış olması iç talep ve ithalatla büyüdüğümüzü ortaya koyuyor. Kanımızca Türkiye bu yılın en yüksek büyümesini ikinci çeyrekte görmüş oldu. Üçüncü çeyrekte daha düşük, son çeyrekte ise negatif büyüme hızıyla karşılaşma ihtimalimiz oldukça yüksektir” dedi. Bu gelişmelere bağlı olarak yılsonunda ekonomik büyümenin yüzde 2 gibi ülkemiz potansiyelinin ve de ihtiyacının oldukça altında gerçekleşmesinin beklendiğini kaydeden Yorgancılar, “Böylesi yetersiz büyüme de olumsuz küresel koşullar kadar diyalog ve uzlaşma kültürü gelişmemiş siyaset kurumunun tavırları ile hükümetin kurulamaması da etkili olmuştur. Adeta ekonomi siyasete kurban edilmiştir. Bu süreç artan enflasyon, artan faizler, artan işsizlik olarak sanayiciler ve halkımıza dönecektir. Korkumuz büyüme açısından kayıp bir olacak 2015 yılının ardından 2016 yılının da kaybedilmesidir” diye konuştu.
YILIN KALAN BÖLÜMÜNDEKİ RİSKLER
Ekonominin yılın ikinci çeyreğinde yüzde 3,8, yılın ilk yarısında ise yüzde 3,1 oranında büyümesini değerlendiren Başkan Yorgancılar "Harcama büyümesi boyutundan bakıldığında; kamu ve özel tüketim ile özel kesim yatırımlarının yüksek oranda arttığı, ihracatın gerilediği, ithalatın arttığı (böylece büyümeyi olumsuz etkilediği) bir ikinci çeyrek yaşadık. Üretim ve ihracatla büyümesi gereken Türkiye hala tüketimle büyümeye devam etmektedir. Ancak bu çeyrekte yatırımlardaki artış bizleri oldukça mutlu etti. Genel seçimler nedeniyle politik konjonktürün yüksek olduğu bir dönemde yatırımlardaki bu artışın biraz üretimin gerektirdiği zorunluluklardan, biraz da seçim sonrası kur ve faizlerdeki olası belirsizliklerden kaçınmak için yapıldığını düşünüyoruz. Keşke yılın kalan bölümünde de bu yatırımların artışını destekleyecek sosyal ve politik ortamı sağlayabilmiş olsaydık” dedi.
SANAYİNİN PERFORMANSI SEVİNDİRİCİ
İkinci çeyrek büyüme rakamlarının üretim yönünden değerlendirildiğinde büyümede sanayi, özellikle imalat sanayinin gösterdiği performansın sevindirici olduğuna değinen Yorgancılar, şöyle devam etti: “Nitekim yılın ikinci çeyreğinde sanayi sektörü toplamda yüzde 4,1, imalat sanayi ise yüzde 5 oranında büyümüştür. Ancak ihracattaki gerileme dikkate alındığında sektördeki büyümenin daha çok iç talebe yöneldiği anlaşılmaktadır. Yatırım artışının üretime, üretimin de ihracata kanalize olabilmesi için, kur artışlarının getireceği imkanlar yanında komşularımız ve geleneksel pazarlarla olan ilişkilerimizi yeniden gözden geçirmemiz faydalı olacaktır. Diğer taraftan ülkemizin en önemli potansiyellerinde biri olan ve uzun yıllardır bu potansiyelinden yeterince yararlanamadığımız tarımdaki yüzde 6,7’lik büyüme de bizleri mutlu etmiştir. Öte yandan uzun yıllardır büyümenin önemli dinamiklerin biri olan inşaat sektöründeki yavaşlama dikkati çekmektedir. Kanımızca inşaatla büyümenin artık sanayi büyümesiyle ikame edilmesi gerekmektedir.” Başkan Yorgancılar ayrıca "Türkiye’nin önceliğinin akan kanın acilen durdurulmasında olduğunu, siyaset kurumunun itibari açısından seçimlerden sonra hükümetin kurulmasında gecikme yaşanmaması gerektiğini, yeni hükümetin de terör ve ekonomi öncelikli adımlar artmasının kaçınılmaz olduğunu" sözlerine ekledi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.