Dap Kalkınma İdaresi’nin Desteklediği Projeler Meyvelerini Vermeye Başladı

Dap Kalkınma İdaresi’nin Desteklediği Projeler Meyvelerini Vermeye Başladı
DAP Kalkınma İdaresi’nin desteklediği projeler meyvelerini vermeye başladı. Bitlis’te "Fıstık Yetiştirme Budama ve Aşılama Projesi” kapsamında, il merkezi ve ilçelerdeki çiftçilere, fıstık yetiştirici...

DAP Kalkınma İdaresi’nin desteklediği projeler meyvelerini vermeye başladı. Bitlis’te "Fıstık Yetiştirme Budama ve Aşılama Projesi” kapsamında, il merkezi ve ilçelerdeki çiftçilere, fıstık yetiştiriciliği konusunda sunulan projeye destek veren DAP Bölge Kalkınma İdaresi, ilin kaderini değiştiriyor. Verilen destekle, 10 bin menengiç ağacı fıstık ağacına dönüştürülecek.

BİTKİSEL ÜRETİM ALTYAPISINI GELİŞTİRME PROJELERİ

DAP Kalkınma İdaresi’nin, “Bitkisel Üretim Altyapısını Geliştirme Projeleri” kapsamında desteklediği projeler birer birer meyvelerini vermeye başladı. 2014 yılında, DAP İdaresi ile Bitlis İli Hizan Kaymakamlığı (İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü) arasında imzalanan protokol ile fıstık yetiştiriciliğiyle ilgili aşılama, budama, gübreleme, sulama gibi konularda eğitim verildi. DAP İdaresi Tarım ve Kırsal Kalkınma Koordinatörlüğü ile GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü teknik uzmanları tarafından verilen eğitimde, Hizan’ın Koçyiğit köyüne bağlı Doyumlu mezrasında yetiştiricilere uygulamalı olarak, ekonomik değeri olmayan yabani formdaki Menengiç (Buttum) ağacında aşılamanın ve budamanın nasıl yapılacağı anlatıldı.

EĞİTİM ÇALIŞMALARI

Verilen eğitimler neticesinde, arazi tespitlerinde, bu aşıların büyük oranda başarı sağlaması nedeniyle 2015 yılında da söz konusu eğitimlere devam edildi. Hizan Gayda Tarım Danışma Merkezi’nde, Bitlis merkez, Hizan ve Mutki ilçelerinden gelen 70 çiftçiye teorik ve uygulamalı eğitimler verilerek, fıstık üretimiyle öne çıkan Gaziantep, Şanlıurfa ve Siirt illerine teknik geziye gönderildi.

Yabani menengiç ağaçlarının üzerine fıstık aşısı yapılarak, üretime kazandırmayı amaçlayan bu projeyle, Hizan ilçesinde bulunan ve dağlık arazide yetişen 12 köydeki toplam 10 bin 850 adet aşılama ve budaması yapılan yabani formdaki menengiç, ekonomik değeri olan fıstık ağacına dönüştürülerek, bölge çiftçisine yeni bir gelir kaynağı sağlanmış olacak.

Hizan ilçesinin ekonomisi yükselerek ve kaderini değişecek bu proje için ayrıca, www.hizanfistikprojesi.com adında web sitesi de kuruldu.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.