DENİZLE BULUŞTULAR

DENİZLE BULUŞTULAR
Dünyada deniz kaplumbağalarının en önemli üreme alanlarından biri olan Mersin sahillerinde bu yılda yuva yapan Caretta Carettaların bıraktığı yumurtalardan yavrular çıkmaya başladı.

Dünyada deniz kaplumbağalarının en önemli üreme alanlarından biri olan Mersin sahillerinde bu yılda yuva yapan Caretta Carettaların bıraktığı yumurtalardan yavrular çıkmaya başladı. Mayıs ayı sonunda anaç kaplumbağalar tarafından bırakılan yumurtalardan çıkan ilk yavru Caretta Carettalar, denizle buluştu.

Dünyada deniz kaplumbağalarının önemli üreme alanlarından olan Mersin sahillerinde, bu yılda deniz kaplumbağaları yuvalarını yaptı. Mersin'de 5 üreme merkezi bulunan deniz kaplumbağaları, özellikle Alata, Davultepe ve Kazanlı sahilinde yuva yapıyor. Şimdiye kadar Alata ve Davultepe'de yaklaşık 250 yuva bulunurken, bu yuvaların her birinden ortalama yüzde 70 yavrunun denizle buluşması hedefleniyor. Deniz kaplumbağalarının üremesiyle ilgili açıklamalarda bulunan Mersin Üniversitesi (MEÜ) Deniz Kaplumbağaları Uygulama Araştırma Merkezi (DEKUYAM) Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene, deniz kaplumbağalarının Mayıs ayı sonunda denizden çıkış yapmaya başladığını söyledi. Deniz kaplumbağaları yuvaları yaklaşık 1,5 aylık süreç sonunda yavru çıkışlarını vermeye başladığını belirten Ergene, "Davultepe de bugün ilk yavru çıkışı gerçekleşti. Caretta Caretta türüne ait bir yavru çıkışı oldu. Bu yuva Mayıs'ın son haftasında yapılan bir yuvaydı. Yaklaşık 45 günlük bir süreç içerisinde yuvada kuluçkalamayı tamamlayıp çıkış verdi" diye konuştu.

"YAVRULARIN DENİZLE BULUŞTUĞU SAHİLLERİ KULLANAN VATANDAŞLAR DİKKAT ETMELİ"

Yavru çıkışlarının başlamasından dolayı kumsallarda daha dikkatli olunması gerektiğin altını çizen Ergene, "Özelikle kumsalda insan kullanımın çok olduğu bölgeler var. Davultepe'de onlardan birisidir. Çöp atmamaya özen göstermemiz gerekiyor. Çünkü bu çok önemli bir nokta. Özellikle kumsalı kullanan insanlar çöp atmamanın yanında buldukları çöpleri toplamalılar. Mutlaka belediyeler tarafından kumsalda temizlik yapılması gerekiyor. Özellikle pet şişeleri, kola kutuları, poşetlere takılan yavrular hayatlarını kaybedebiliyorlar. Bunun yanı sıra insanlar bastıkları yerlere çok dikkat etmeleri gerekiyor. Çünkü kumsalda yavrular yuvadan çıkıp denize giderken insanlar üstüne basabiliyor veya yuvaların üzerine eşyalarını bırakıp, basabiliyorlar. Yuva sıkıştığı zamanda yavruların yukarıya doğru çıkması engellenmiş oluyor. Balıkçıların ağlarının yakın mesafelere atmamaları gerekiyor. Hele ki yavru çıkışlarının başladığı bu dönemlerde yavruları biz buradan sağ olarak yolluyoruz ancak ağlara takılıyorlar. Sahilde ateş yakılmaması gerekiyor. Işık kullanımına dikkat etmek gerekiyor. Çünkü yavru çıkışlarında ışıklandırma iki kat önem taşıyor. Yavrular çıktıkları zaman denizin ışıltısından ve sesinden yollarını buluyorlar. Tam tersi istikamette ışık olursa o yöne yöneliyorlar ve hayatlarını kaybediyorlar. Biz çalışanlar olarak bunun için gerekli önlemi alıyoruz ama vatandaşlarda bu önlemi almalılar. Burası insan kullanımının en yoğun olduğu kumsallardan bir tanesi maalesef. Bunların yanı sıra evcil hayvanların da kumsalda bulunmaması gerekiyor. Özellikle köpek ve kediler yavrulara zarar veriyorlar" dedi.

"DAVULTEPE'DE 9 BİN YAVRUNUN DENİZLE BULUŞMASINI BEKLİYORUZ"

Yuva sayılarıyla ilgili de bilgi veren Ergene, "Davultepe'de en son tespitimiz 82 yuvaydı. Yuva sayısı bugün itibariyle baktığımızda 91 olarak tanımlamış durumdayız. Net sayı her yıl olduğu gibi dönemin sonunda belli oluyor. Bazen bizim kaçırmış olduğumuz yuvalar olabiliyor. Bunları yavru çıkışlarından tespit edebiliyoruz. Alata kumsalında en son 132 yuva vardı ama şimdi 140 civarını buldu. Bugün yavruların çıktığı yuva ilk yuvamızdı. Dolayısıyla bu yuvadan sabah ve akşam çıkış oldu. Caretta olarak çıkan yavru sayısı 52 tanedir. Şöyle bir ortalama hesap yaptığımızda şu anda Davultepe'de 91 yuvamız var. Eğer biz bu yuvalardan yüzde 70 başarıyla yavruları gönderecek olursak 9 bin civarında gitmesi lazım. Mersin genelinde bir rakam söylemek çok doğru olmaz. Çünkü Kazanlı kumsalı geçen yıl bin 702 yuvayla rekor kırmıştı. 1988 yılından beri o bölgede çalışılıyordu. Tarihinde ilk defa geçen yıl rekor kırıldı. Bu yılki rakam ne olur bilmiyoruz. Bu tahmini yapmak çok doğru değil" ifadelerini kullandı.

 

DENİZLE BULUŞTULAR

DENİZLE BULUŞTULAR

DENİZLE BULUŞTULAR

DENİZLE BULUŞTULAR

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.