Erkan Yücel Adını Taşıyan Sahnede Anıldı
Tiyatro sanatçısı Erkan Yücel, Kuşadası’nda adını taşıyan sahnede anıldı.
1985 Yılında Kuşadası-Selçuk karayolunda geçirdiği bir trafik kazası sonucu yaşamını yitiren Erkan Yücel için Kuşadası Belediyesi tarafından düzenlenen anma etkinliğine Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı ve eşi Nil Kayalı ile çok sayıda davetli katıldı.
Anma programı, Kuşadası Belediyesi Erkan Yücel Oyuncuları tarafından hazırlanan ve Yücel’in hayatından kesitlerin anlatıldığı tiyatro oyunuyla başladı. Oyunun ardından yönetmenliğini yazar Mesut Kara’nın yaptığı Erkan Yücel belgeselinden bir kesit gösterildi.
Belgesel gösteriminden sonra Mesut Kara, Erkan Yücel’i anlattı. Erkan Yücel’in müthiş bir sahne sempatisi olduğunu ifade eden Kara "Erkan Yücel, sahneye çıktığı andan itibaren seyirciyi büyüleyen bir oyuncuydu. Çocukluğundan itibaren her yeri sahne saymış ve sürekli oyun oynamış bir adamdı. Henüz 6 yaşındayken avluya kurduğu çarşafın önünde meddah gösterisi yaparmış. Hamurunda oyunculuk vardı diyebiliriz. Bu yeteneği sayesinde genç yaşlarda başarılı oyuncular arasında yerini almıştı Erkan Yücel. Hayat dolu bir adamdı Erkan. O kısacık hayatına birçok şey doldurabilecek kadar neşe ve hayat dolu bir adam. Ölümü çok erken ve çok acı oldu. Bugün yaşasaydı çok güzel işlerde imzası bulunabilirdi” dedi.
Mesut Kara’nın ardından konuşan Kuşadası Belediye Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Ramazan Aksoy son dönemde tiyatrocuların yaşadığı sıkıntılara dikkat çekerek “Levent Üzümcü’nün başına gelenlerin diğer tiyatrocuların da başına gelmeyeceğinin hiçbir garantisi yok. Bu zor süreç ancak seyircilerin desteği ile atlatılabilir. Erkan Yücel de yaşadığı o zor günleri sevenleri sayesinde atlatmıştı. Bu yüzden bizi hiç yalnız bırakmayan seyircilerimize ve Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı’ya teşekkür ederim” dedi.
- Erkan Yücel kimdir:
Liseyi yarıda bırakıp tiyatroya başlayan sanatçı, ilk olarak Ankara Deneme Sahnesi’nde çalıştı. Bir yandan Halkevleri’nin tiyatro kurslarına devam etti. 1962 ve 63 yıllarında, iki kez konservatuvara başvurmasına karşın, ’ağız yapısı uygun değil’ diye alınmadı. Daha sonradan Devlet Tiyatroları’ndan gelen oyunculuk teklifini de o kabul etmedi. Deneme Sahnesi’nden sonra yeni kurulan Ankara Sanat Tiyatrosu’na girdi. “Ayak Bacak Fabrikası” ve “Klimanjaro’ya Tek Başına Tırmanmak” adlı oyunları ile dünya çapında tanındı. 12 Mart’ta sergiledikleri “Hitler Rejimi’nin Korku ve Sefaleti” oyunu nedeniyle sıkıyönetim tarafından tutuklanarak yargılandı ve 15 yıl ağır hapis cezasına mahkûm edildi. İki yıl yatıp çıktı.
İdeolojik farklılaşma nedeniyle AST’tan ayrılarak önce Devrimci Ankara Sanat Tiyatrosu’nu, sonra da Ankara Halk Tiyatrosu’nu kurarak Anadolu’nun birçok yerinde turnelere çıktı. O dönemde sinemada da rol aldı. 1975’te San Remo Film Şenliği’nde en iyi erkek oyuncu ödülünü alarak uluslararası alanda ödül alan tek sinema oyuncusu oldu.
12 Eylül 1980 Darbesi’nde de baskılarla karşı karşıya kaldı. İzmir turnesinde Sıkıyönetim Komutanlığı oyunu serbest bırakmış, ama Erkan Yücel’in sahneye çıkmasını yasaklamıştır. 12 Eylül’den sonra da pasaport verilmeyip yurtdışına çıkışı yasaklandı.
Erkan Yücel, 9 Eylül 1985 yılında film çekimi için gittiği İzmir yolunda geçirdiği bir trafik kazası sonucu hayatını kaybetti.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.