Gss Prim Borcu İçin Son Gün 30 Eylül
Birçok kişiyi ilgilendiren Genel Sağlık Sigortası (GSS) ile ilgili geri sayım süreci başladı. Son başvuru tarihi 30 Eylül olarak açıklandı. GSS borcundan kurtulmak isteyen kişilerin 30 Eylül’e kadar başvuruda bulunup, gelir durumlarını gösteren belgeleri SGK’ya bildirmeleri gerekiyor.
Elbistan Sosyal Güvenlik Merkez Müdürü Halis Güven, konu ile alakalı olarak yaptığı bilgilendirmede, Bakanlar Kurulu Kararı ile 6 ay uzatılan başvuru süresinin 30 Eylül 2015 tarihinde sona ereceğini ifade etti. Güven, “Sağlık güvenceleri olmayan vatandaşlarımızdan hiç gelir testi yaptırmayanlar veya gelir seviyeleri kurumumuz tarafından belirlenen kişilerin bu tarihe kadar yapacakları başvurular neticesinde durumları, kapsama alındıkları tarihten itibaren güncellenecektir. Yapılandırma neticesinde borçlarını 30 Kasım 2015 tarihine kadar peşin ödemek isteyenlerden borçlarının sadece anapara tutarı tahsil edilecek, taksitlendirme seçeneğini kullanmak isteyen vatandaşlarımız ise 6-9-12 veya 18 eşit taksitte ödeme yapma imkanından yararlanabileceklerdir. Ödemeler kurumumuz ile anlaşmalı tüm bankalardan, PTT şubelerinden ve kurumumuzun www.sgk.gov.tr internet adresinden kredi kartı ile yapılabilecektir. Başta gençlerimiz olmak üzere sağlık güvencesi olmayan tüm vatandaşlarımızın bu fırsattan yaralanmalarını, başvuru süresi sona ermeden kayıtlı ikamet adreslerinin bulunduğu Sosyal Yardımlaşma Vakıflarına başvurarak gelir testlerini yaptırmalarının ardından en yakın Sosyal Güvenlik Merkezi’ne başvurmaları gerekmektedir” dedi.
Prim ödemelerinin gelir testi sayesinde belirlendiğini belirten Güven, “Gelir testi ile elde ettiğimiz bilgilerle kişi başına düşen aylık gelir hesaplanıyor ve bu aylık gelire göre prim ödemesi yapılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Güven, kimin ne kadar prim ödemesi gerektiğine de ayrı bir parantez açarak, “Hanede kişi başına düşen aylık gelir 424 liranın altında olursa, o kişinin primleri devlet tarafından ödeniyor. Hanedeki aylık gelir 424 TL ile bin 273 TL arasında ise kişilerin kendilerinin 51 lira prim ödemesi gerekiyor. Kişi başına düşen aylık gelir bin 273 TL ile 2 bin 547 TL arasında ise aylık 153 lira prim ödemesi gerekiyor. Geliri 2 bin 547 liranın üzerindeki ailelerde ise sosyal güvenlik kapsamında olmayan bireyler için ayda 305 lira prim ödemesi yapması gerekiyor” şeklinde konuştu.
Elbistan Sosyal Güvenlik Merkez Müdürü Halis Güven, “Öğrencilerin liseden mezun oldukları tarih ile üniversiteye kayıt yaptırdıkları tarih aralığında kalan sürede GSS prim borcu çıkmaması için 120 günlük yasal süreleri bulunuyor. Bu süre içerisinde bir üniversiteye kayıt yaptıramayanlar için, 120 günlük süre dolduğu andan itibaren Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından aylık 152.8 lira prim borcu çıkartılacak. 120 günü izleyen bir ay içerisinde öğrenci gelir testi yaptırmazsa bu durumda ilk ay için 152.8 lira olarak belirlenen prim tavan rakama çıkartılarak 305,6 lira üzerinden prim ödemelerini gerçekleştirecekler” ifadelerini kullandı.
Güven, “Ekim 2008’den önce anne ya da babasının sigortalılığından dolayı ‘bakmakla yükümlü olunan kişi’ olarak sağlık hizmeti almakta olan kız çocuklarının bu hakları korundu. Bu durumdaki kız çocukları, evlenmedikleri sürece prim ödemeden anne-babalarının üzerinden sağlık hizmeti alabilecekler. Boşandıkları zaman da yeniden anne-babaları üzerinden sağlık hizmeti almaya devam edecekler. Bu konu ile alakalı olarak ise dikkat edilmesi gereken bir nokta bulunuyor. Anne-babası 1 Ekim 2008 tarihinden önce sigortalı olmadığı için o tarihte bakmakla yükümlü kişi olmayan kız çocukları, erkeklerle aynı kurallara tabi olacak” dedi.
Üniversiteye giremeyen lise mezunları ve üniversiteyi bitiren kişilerin de gelir testi yaptırması gerektiğini hatırlatan SGK Elbistan Merkez Müdürü Güven, “Liseyi bitirenler 120 gün, üniversiteyi bitirenler ise 1 ay dolduğunda gelir testi yaptırmazlarsa ilk ay 152 lira sonraki her ay ise 305 lira GSS’ye borçlanacak. Ancak test yaptırılması durumunda bu borcu 51 liraya kadar düşürebilirler. Mevzuata göre çocuklar 18 yaşına kadar işte çalışan veya emekli aylığı alan anne-baba üzerinden sağlık hizmetleri alabiliyorlar. Yaş sınırı, lise öğrenimi gören çocuklar için 20, üniversite öğrenimi görenler için ise 25 olarak uygulanıyor. Ancak okulun bitmesiyle birlikte yaş sınırının dolması beklenmiyor” cümlelerini kullandı.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.