Ipard Yatırımlarının Aksaray’daki Etkileri
Aksaray Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından yürütülmekte olan IPARD sayesinde Aksaray’da ciddi projeler hayata geçirildi ve geçirmeye de devam ediliyor.
Avrupa Birliği (AB) yüzde 75 ve Türkiye Cumhuriyeti yüzde 25 katkılarıyla 14. Çağrı dönemlerinde TKDK Aksaray İl Koordinatörlüğü tarafından projeleri başarılı bulunan yatırımcılarla sözleşme imzalandı ve çoğunun hibe ödemeleri yapıldı. 2013 yılına ait çağrılarda 68 yatırımcıya toplamda 5.352.126,02 TL, 2014 yılına ait çağrılarda ise 178 yatırımcıya toplamda 14.926.798,81 TL hibe ödemesi yapıldı. 13. çağrı döneminde 84 adet tıbbı aromatik bitki, 1 adet modern kesimhane, 2 adet süt işleme tesisi, 1 adet et işleme tesisi ve 2 adet kırsal turizm başlıkları kapsamında otel olmak üzere toplam 90 adet proje başarılı bulunmuş ve yatırımcılarla sözleşme imzalandı.
IPART İLE AKSARAY’DA İLKLERE İMZA ATILDI
IPART’ın desteğiyle Aksaray’da ilklerin gerçekleştiğini dile getiren TKDK Aksaray Koordinatörü Selim Biçen, “Topakkaya Belediye sınırları içerisinde modern kesimhane, süt işleme yatırımlarından biri Organize Sanayi Bölgesinde olup Aksaray’da ilk defa kurulan dondurma fabrikası, diğeri de Ortaköy İlçe sınırları içindeki tesis özelliği taşıyor. Et işleme yatırımı Ankara yolu 10. kilometre de, kırsal turizm kapsamında yapılan otellerden biri Taşpınar kasabası sınırları içerisinde diğeri ise Ortaköy ilçe merkezinde inşaatları başlamış olup hızlı bir şekilde devam etmektedir.Bu yatırımların tamamının hibe ödemelerinin 2015 yılının sonuna kadar yapılması ve toplam 8.021.386,76 TL ödenmesi öngörülmektedir” dedi.
AKSARAY’A 10 TESİSİ İÇİN 15,5 MİLYON TL HİBE VERİLECEK
Bu yıl içerisinde çıkartılan 14. çağrı döneminde 10 tesisi için 15,5 milyon liranın Aksaray’a hibe edildiği müjdesini veren İl Koordinatörü Biçen, “2015 yılı içinde çıkılan 14. Çağrı kapsamında 8 adet büyükbaş hayvan yetiştiriciliği ve 2 adet süt işleme tesisi ile toplam 10 proje başarılı bulunu. Sözleşmeleri imzalandığı anda inşaat faaliyetleri başlayacak ve kısa sürede Aksaray’da üretime başlayacaklar. Bu kapsamda söz konusu projeler için 2016 yılı içinde yaklaşık 15,5 milyon TL hibe ödemesi planlanıyor” dedi.
"TKDK OLARAK 784 KİŞİYİ İŞ SAHİBİ YAPTIK"
El, yerel ve tekstil gibi ürünlere TKDK kapsamında olduğuna dikkat çeken İl Koordinatörü Biçen, “TKDK olarak Aksaray’da taş işlem, ahşap işleme, çeyiz eşyaları, yerel ürünler ve tekstil gibi yatırımlarımızda destek kapsamında olup örnekleri mevcuttur. İş adamlarımızın yapmak istedikleri yatırımlarını öncelikle TKDK Aksaray İl Koordinatörlüğü ile istişare yaparak planlamaları yüzde 80’e varan hibelerden yararlanmaları açısından önem arz etmektedir. TKDK Aksaray İl Koordinatörlüğü faaliyete geçtiğinden beri istihdamda da önemli katkılarda bulunmuştur. Doğrudan istihdam edilen kişi sayısı toplamda 784 kişi iş sahibi olmuştur” diye konuştu.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.