Kepez’e İsmi Gibi Simge
Antalya kent merkezinin kuş bakışı gören Masa Dağı’na kazandırılacak olan simge eser için düzenlenen ulusal fikir proje yarışmasında Kepez isminin anlamlarından biri olan taç şeklinde tasarlanan eser 1. oldu.
Kepez Belediyesi’nin, Mimarlar Odası Antalya Şubesi koordinasyonunda, Masa Dağı’nda 200 dönümlük alana yapacağı simge eser ile kültür ve doğa parkı için düzenlediği “Odak Yapı Mimari ve Çevre Düzenleme Fikir Projesi Yarışması” sonuçlandı. Yarışma Jürisi, 3 günlük bir değerlendirmenin ardından 28 proje içerisinde dereceye giren eserleri belirledi.
TÜTÜNCÜ SONUÇLARI AÇIKLADI
Toplantıya Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Osman Aydın, Peyzaj Mimarları Odası Antalya Şube Başkanı Keziban Arıcan, belediye meclis üyeleri, başkan yardımcıları ve belediye bürokratları katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Osman Aydın, Kepez Belediyesi’nin, 200 bin metrekare yeni bir yeşil alanı zor koşullarda kente kazandırdığını söyledi. Aydın, bu kazanıma destek vermekten sonsuz onur duyduklarını vurguladı.
KEPEZ’İN SİMGESİ TÜRKİYE’DE İLK
Yarışmada 1. olan eserin simge yapı olarak Türkiye’de bir ilk olduğuna işaret eden Aydın, “Kazanan proje, Kepez için ülkemizde çok rastlanılmayan özgün bir yapı niteliğindedir. Birinci seçilen proje ile ülkemize şunu açıklıyoruz: Diyoruz ki, simge bina yapmak, kule bina yapmak anlamında değildir. Kepez’e, Türkiye’de hiçbir belediyede olmayan bir simge yapı kazandırıyoruz. Bu kule değil alışılmışın dışında Kepez’e yakışacak, yeşil alan içinde, biliyorsunuz Kepez, taç manasına geliyor, peyzajıyla, havuzlarıyla bir tacı Kepez’e kazandırıyoruz. Bu bakımdan Türkiye’de bir ilki gerçekleştiriyoruz” dedi.
Aydın, proje hakkında Antalyalıların önerilerini alacaklarını anımsatarak, “Bu fikir proje yarışması olduğu için gerek Kepez Belediyesi Meclis üyelerine gerekse Kepez ve Antalya halkına projenin bilgilendirilmesini yapacağız. Onların da eleştirisini ve önerilerini aldıktan sonra bu projeyi Sayın Başkan kısa süre içerisinde gerçekleştirir, diye düşünüyorum.”
Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü de güzel bir işi başarmış olmanın mutluluğu içerisinde olduklarını söyledi. 2014 yerel seçimlerinde Kepez’e, simge eser kazandırmayı vaat ettiklerini belirten Tütüncü, “Simge eserler, simge özelliğini yıllar içerisinde alırlar. Önemli olan şehrin mimarisini belli bir noktaya getirmek ve şehre bir takım hizmetler üretildiğini göstermek bakımından belli tasarımlar yapmaktır. Simge eser yapacağız, derken yapmak isteğimiz özgün bir mimari tasarımı bölgeye kazandırabilmekti. Bu simge eseri, ilçemizin yeryüzü şartlarını en iyi şekilde kullanarak şehrin her yerinden görülen bir yere yaparsak zaman içerisinde bu mimari yapının ilçemiz bakımından simgeye dönüşeceğini hayal ettik” dedi.
BİR ELİN NESİ VAR, İKİ ELİN SESİ VAR
Mimarlar Odası Antalya Şubesi ile güzel bir işbirliği yaparak Kepez’e önemli eserler kazandırdıklarına işaret eden Tütüncü, “Mimar Sinan Kongre ve Sergi Merkezi’mizi, mimari proje yarışması aslında bizim Mimarlar Odası Antalya Şubesi ile el ele vermemiz neticesinde ortaya çıkmıştır. Daha sonra Dokuma Fabrikası’nın halka kazandırılmasında hem Mimarlar Odası hem de meslek odalarımızla birlikte el ele vererek güzel bir neticeyi meydana getirdik. İdare olarak ‘bir elin nesi var, iki elin sesi var’ prensibini benimsiyoruz. Yani ortak aklın yol göstericiliğine bel bağlamak şehrin çok karmaşıkmış gibi gözüken problemlerini çözme noktasında etkili bir güç oluyor.
SİMGE ESERLE 200 DÖNÜMLÜK 2B ALANI ANTALYA’NIN
Başkan Hakan Tütüncü, simge eser projesiyle Antalya’ya önemli bir katkıda bulunduklarını kaydederek, “Simge eser adına bir yarışma düzenlemekle birlikte, aslında şehre simge eser yapma hedefiyle çok önemli bir katkıda da bulunduk. O da şudur: Simge eser yapmayı planladığımız arazi aslında 2B’den dolayı istismar edilecek, kentin elinden uçup gidecek 200 dönümlük bir araziydi. Biz 200 dönümlük araziyi şimdi belediyemizin mülkü haline getirip, bir yeşil alan düzenlemesiyle halka kazandırmayı başardık. Simge eser çalışmamız olmasaydı belki 200 dönümlük arazi 2B’den kaynaklı bir takım fırsat düşkünlerinin eline geçecekti. Proje ile bu amacın önüne geçtik. İleri de bu şehrin tarihi anılırken, yeşil alan Antalya’ya hizmet ederken, kentin belliğinde bu husus kayıtlarda bulunacak.”
ESERİ DE ANTALYALILARLA YAPACAĞIZ
Tütüncü, yarışmaya destek veren Mimarlar Odası Antalya Şubesi’ne, diğer meslek odalarına, yarışmanın jürisinde yer alan isimlere ve bürokratlarına teşekkür etti. Başkan Tütüncü, “Proje yarışmasını ortak aklın yol göstericiliğinde birlikte yapmışsak bundan sonra da başta Mimarlar Odası olmak üzere meslek odalarımızla ve Antalya’yı güzelleştirme düşüncesiyle hareket eden, gönül dostlarıyla bu projeyi birlikte inşa etmeyi ümit ediyoruz” diye konuştu. ÖDÜL TÖRENİ CUMARTESİ GÜNÜ
Tütüncü, konuşmasının ardından yarışmada ödül alan eserleri açıkladı.
Antalya Şube Başkanı Osman Aydın da 1. olan eser hakkında Tütüncü’yü bilgilendirdi.
Simge eser ile kültür ve doğa parkı Çankaya Mahallesi sınırlarındaki kent merkezinin ve Antalya Körfezi’nin kuş bakışı görüldüğü 200 dönümlük alana inşa edilecek. Yarışmada 1. olan eser de Kepez’in anlamlarımdan biri olan taç şeklinde tasarlandı. Simge yapıda restoran, kafetarya, sergi alanları, ve seyir terasları olacak. Kültür ve doğa parkında ise su havuzları, yürüyüş parkurlu, spor alanları yer alacak. Yarışmaya katılan tüm projeleri, Kepez Belediyesi Erdem Beyazıt Kültür Merkezi’nde 10 Eylül tarihine kadar incelenebilir. Yarışma kolokyumu ve ödül töreni ise EBKM’de 10 Ekim Cumartesi günü saat 17’00 de gerçekleştirilecek.
Yarışma 1.’sine 40 bin lira, 2.’sine 30 bin lira, 3.’süne 20 bin lira, 5 mansiyona ise 10 bin lira ödül verilecek.
ODAK YAPI MİMARİ VE ÇEVRE DÜZENLEME FİKİR PROJESİ YARIŞMASI’NDA ÖDÜL ALAN İSİMLER:
1.ÖDÜL: Ervin Garip, Banu Garip
2.ÖDÜL: Tamer Başbuğ, Hasan Özbay, Özlem Arvas
3.ÖDÜL: Zeynep Eraydın, Onur Yüncü, Mehmet Akif Özmen, Oğuz Ayoğlu, Aytül Özkan
EŞDEĞER MANSİYONLAR:
MANSİYON: Melike Altınışık, Özlem Eren Akaydın, Irmak Kalkan,
Barlas Ertürk, Güneş Duyul, Tuna Bozankaya, Onat Özcivanoğlu, Pınar Yazdıç, Barış Yegena, Ahmet H.Arabacıoğlu, Ülya Canavar, Onur Arabacıoğlu, İklim Topaloğlu, Ahmet Sümertaş.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.