Kurbanda Kurallara Uymayanlara Ceza Yağacak
Manisa’da belirlenen yerler dışında kurban kesimi yapan, kurbanlıklarını sağlıksız ortamlarda saklayan, kurban kesimi sırasında hayvana işkence edenlere para cezası yağacak.
Manisa Kurban Hizmetleri Komisyonu Vali Yardımcısı Yakup Tat’ın başkanlığında toplandı. Toplantıya İl Müftülüğü, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Orman ve Su İşleri Bakanlığı IV. Bölge Müdürlüğü Manisa Şube Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Türkiye Diyanet Vakfı Temsilcileri katıldı.
Toplantı sonucunda alınan kararlara göre Manisa’da kurban satış yerlerinin Şehzadeler ilçesinde Turgut Özal Mahallesinin batısında bulunan Canlı Hayvan Borsasında büyük ve küçükbaş hayvan satış yeri, Yunusemre İlçesinde Muradiye Belediye şantiyesinde büyükbaş kurban satış yeri, Yunusemre ilçesi Ortaköy Piknik alanının da küçükbaş kurban satış yeri olarak belirlendi. Komisyonun belirlediği yerler dışında Manisa merkezde hayvan satışının yapılamayacağı açıklandı.
Komisyon tarafından alınan karalar gereği Şehzadeler ilçesinde kurban kesim yerleri şöyle belirlendi: “Canlı hayvan borsası yanındaki et entegre tesisleri. Alaybey Mahallesi cumartesi pazaryeri.1. Bölüm (Yukarı Kısım) Alaybey Mahallesi cumartesi pazaryeri 2. Bölüm (Aşağı Kısım) Yeni Perşembe pazaryeri (Eski Salı Pazar Yeri) Nurlupınar Mahallesi Pazaryeri.”
Yunusemre ilçesinde ise kurban kesim yerleri şöyle belirlendi: “Laleli cumartesi pazaryeri. İtfaiye Müdürlüğü bahçesi. Karaköy Pazaryeri. Yeni Horozköy pazaryeri.”
Komisyon ayrıca vatandaşların, tebliğ hükümlerine uygun bağ, bahçe gibi müsait yerlerinde de kurban kesebileceklerini açıkladı.
Büyükbaş hayvanlar için 275 TL, küçükbaş hayvanlar için de 60 TL kesim ücreti belirleyen Komisyon, ilçelerde de belirlenen rakamların aşılmaması kaydıyla kurban kesim ücreti belirlemeleri konusunda serbest bırakıldıkları bildirildi.
DENETLEMELER
Kurban hizmetlerinin denetlenmesinin kurul ve komisyon üyesi kurum ve kuruluşlar ile emniyet, jandarma ekiplerince yapılacağı kaydedilen açıklamada, “Bayram öncesi ve bayram süresince büyükşehir belediyesi ile ilçe belediyeleri zabıta birimlerince aralıksız denetim yapılacaktır. Kurbanlık hayvanların yüklenmesi ve sevkleri sırasında ve ayrıca hayvan kesimi/satışı yapılan yerlerde, ilçe gıda, tarım ve hayvancılık müdürlükleri kontrol listesi kapsamında denetimler gerçekleştirecek, yapılan denetimlere ait kontrol listeleri dosyasında muhafaza edilecektir. Bayram günlerinde trafikte oluşan yoğunluk dikkate alınarak özellikle kurban satış ve kesim yerlerine giden güzergâhlar üzerinde ulaşımı kolaylaştıracak tedbirlerin alınması hususunda ilgili emniyet, jandarma ve zabıta birimleri ile işbirliği yapılacaktır.” denildi.
CEZAİ YAPTIRIMLAR
Komisyon tarafından alınan cezai yaptırımlar ise şöyle: “Cadde, sokak ve parkları kurban kesim yeri olarak kullananlar ile kurban kesiminden sonra kan, atık ve iç organları sokak, cadde ve parklarda bırakanlara, yetkili birimlerce gerekli yasal yaptırımlar uygulanacaktır. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununun 10’uncu maddesinin birinci fıkrasına göre; satılırken, hayvanların sağlıklarının iyi, barındırıldıkları yerin temiz ve sağlık şartlarına uygun olması zorunludur. Bu hükümlere aykırı hareket edenlere hayvan başına bin 673 TL idari para cezası uygulanacaktır. 5199 sayılı Kanunun 12’nci maddesinin birinci fıkrasına göre; hayvanların kesilmesi; dinî kuralların gerektirdiği özel koşullar dikkate alınarak hayvanı korkutmadan, ürkütmeden, en az acı verecek şekilde, hijyenik kurallara uyularak ve usulüne uygun olarak bir anda yapılır. Hayvanların kesiminin ehliyetli kişilerce yapılması sağlanır. Bu hükümlere aykırı hareket edenlere hayvan başına bin 2 TL idari para cezası uygulanacaktır. 5199 sayılı Kanunun 12’nci maddesinin ikinci fıkrasına göre yürürlüğe konulan; Kurban Hizmetlerinin Diyanet İşleri Başkanlığınca Yürütülmesine Dair Yönetmelik hükümlerine aykırı hareket edenlere hayvan başına 2 bin 511 TL idari para cezası uygulanacaktır. 5199 sayılı Kanunun 14 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine göre; hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranmak, acımasız ve zalimce işlem yapmak, dövmek, aç ve susuz bırakmak, aşırı soğuğa ve sıcağa maruz bırakmak, bakımlarını ihmal etmek, fiziksel ve psikolojik acı çektirmek yasak olup bu hükme aykırı davrananlara 499 TL idari para cezası uygulanacaktır. 5199 sayılı Kanunun 14 üncü maddesinin birinci fıkrasının (e) bendine göre; kesin olarak öldüğü anlaşılmadan hayvanların vücutlarına müdahalede bulunmak yasak olup bu hükme aykırı davrananlara 499 TL para cezası uygulanır. Birinci fıkrada yer alan cezai işlemler İçişleri Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlıklarının ilgili birimleri ile belediyelerce uygulanacaktır.”
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.