Maraş Alman Hastanesi
Şimdi yerinde yeller esen Kahramanmaraş’ta ki Alman Hastanesi 1912’de faaliyete başlamış 1. Dünya savaşı sonrasında ise ABD’li misyonerlerin eline geçti.
Maraş Alman Hastanesi Gazipaşa Mahallesinde, bugünkü Şehit İlbey Caddesi’nde, Çocuk Bahçesi’nden Pınarbaşı’na uzanan sokağın kuzey tarafında, Doğu’da Hristiyan Sevdası İşleri Alman Yardım Kuruluşu (Deutscher Hilfsbund für Christliches Liebeswerk im Orient) tarafından kurulmuştur. Almanlar hastaneye, İncil’de adı sıklıkla geçen mekânlardan birinden esinlenerek Salem Hastanesi ismini vermişlerdir.
Salem Hastanesi’nden önce Almanların şehirde kiraladıkları iki odalı bir binada sağlık ocağı hizmeti verdikleri bilinmektedir.
3 katlı, 22 erkek ve 22 kadın olmak üzere iki ayrı bölümde 44 yataklı hastane, tamamen ahşaptan sanat değeri yüksek bir tasarımla inşa edilmiştir. Hastane inşaatının 1900’lerin hemen başında başladığı düşünülmektedir. Hastanenin batı tarafında (solundaki) poliklinik binası da taş ve ahşaptan büyük hacimli ama sanatsal açıdan daha az kıymetli bir yaklaşımla inşa edilmiştir. Maraş Alman Hastanesi 1912’de tam olarak hizmet sunmaya başlamıştır. Dönemin en gelişmiş aletleriyle donatılmış ameliyathane, doğumhane ve bulaşıcı hastalıklarla mücadele üniteleri hastanede yer almaktaydı.
İlk başta tamamen Alman ve Ermeni çalışanlarla Ermenilere ve Türklere hizmet veren hastanede, Hicaz Demiryolu inşaatı ve Birinci Dünya Savaşı yıllarında bölgede bulunan Alman işçi ve askerler de tedavi edilmiştir. Birinci Dünya Savaşı’ndan mağlup ayrıldıktan sonra tüm Türkiye’deki varlıkları gibi Almanların Maraş’taki yetimhane ve hastanesi de 1919 yılında Amerikan Yakın Doğu Yardım Kuruluşu’na (Near-East Relief) geçmiştir. Bu tarihten sonra Türk doktor ve hemşirelerin de görev yaptığı hastane, Amerikan Hastanesi olarak anılmaya başlanmıştır.
Tamamen ahşaptan yapılan ve savaş sonrası bakımsızlığa terk edilen hastane binası, şehirdeki birçok misyoner eseri gibi 1950’lerde yıkılmış, yerine Vali Konağı inşa edilmiştir. Hemen yanındaki poliklinik binası 1970’lere kadar kütüphane olarak hizmet vermeye devam etmiştir. 1980’lerin başında yol genişletme çalışmaları nedeniyle hem kütüphane hem de Vali Konağı hastane ile aynı akıbeti yaşamış ve yıkılmışlardır. Hastanenin bugünkü yerinde betonarme bir okul bulunmaktadır. (Bu bilgiler www.marasavucumda.com sitesinden alınmıştır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.