Mimar Sinan’ın eseri Kılavuzlu Köprüsü depreme meydan okudu
Kahramanmaraş’a ve bölgeye sefer düzenleyen Yavuz Sultan Selim döneminde Mimar Sinan tarafından yapılan köprü depremlere direnerek ayakta kalmayı başardı.
Kahramanmaraş'ta Yavuz Sultan Süleyman döneminde yapılan Kılavuzlu köprüsü Kahramanmaraş depremlerine direnerek ayakta kalmayı başardı. Köprü ne zaman yapıldı? Mimarı kim? Özellikleri nelerdir? İşte bu soruların cevabı;
Kahramanmaraş'ta Ceyhan Nehri üzerinde bulunan Kılavuzlu köprüsü, tarihi ve mimari açıdan önemli bir eserdir. Köprü, 16. yüzyılda Yavuz Sultan Süleyman'ın emriyle Mimar Sinan tarafından inşa edilmiştir. Kahramanmaraş-Kayseri kara yolu 11. kilometresinde, Kılavuzlu Mahallesi sınırlarında yer alan köprü, 158 metre uzunluğunda ve altı kemer gözünden oluşmaktadır.
Köprünün en dikkat çekici özelliği, 24.60 metre ölçülerindeki anıtsal kemer gözüdür. Bu kemer gözü, yapıldığı devre göre bir teknoloji harikası olarak kabul edilmektedir. Köprünün yanında beş adet küçük boşaltma gözü ve selyaranlar da bulunmaktadır. Bu yapılar, şiddetli akıntıların toprağı aşındırmasını ve köprünün temelinin zarar görmesini önlemektedir. Köprü, moloz taş malzeme kullanılarak yapılmıştır ve ihtişamlı bir duruşa sahiptir.
Kılavuzlu köprüsü, tarihinin yanında doğal güzellikleriyle de ziyaretçilerini cezbetmektedir. Köprünün çevresinde kızılçam ormanları, yürüyüş yolları, baraj ve su sporları tesisi bulunmaktadır. Köprü, Kahramanmaraş'ın simgelerinden biri olarak görülmektedir.
Köprü ayrıca depremlere karşı da dayanıklılık göstermiştir. Kahramanmaraş'ta yaşanan son depremlerde köprünün zarar görmediği belirtilmiştir. Köprünün 500 yıldır ayakta kalmasının sırrının mimarisi olduğu düşünülmektedir. Kılavuzlu köprüsü, hem tarihi hem de teknik açıdan incelenmesi gereken bir kültür mirasıdır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.