Müdür Kutlu’dan, Halk Sağlığı Haftası Mesajı
Adıyaman İl Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Kutlu, 3-9 Eylül Halk Sağlığı Haftası dolayısıyla mesaj yayınladı.
Kutlu mesajında, “2012 yılında kurulan Türkiye Halk Sağlığı Kurumu (THSK) yurdun en ücra köşelerine kadar ulaşan 100 bine yakın personeliyle vatandaşlarımıza sağlık hizmeti sunmaktadır. Aile sağlığı merkezlerinde ve toplum sağlığı merkezlerinde çalışan sağlık personelinin yanı sıra çok farklı unvan ve meslek sınıfından profesyonel, ekip ruhu içerisinde hizmet vermektedir" dedi.
Halk sağlığı açısından en önemli amacın toplumun sağlığını hastalanmadan önce koruyabilmek, basit tedbirler ve önlemlerle doktora ve ilaca gereksinim duymadan sağlık sorunlarını atlatabilmesini sağlamak olduğunu kaydeden Kutlu, şunları söyledi:
"Bu hedefe ulaşmak amacıyla bireylerin sağlıklarını korumak ve geliştirmek için gereken tüm sağlık hizmetlerini sunmak esastır. Koruyucu hekimlik çalışmalarını yaygınlaştırmak, eğitimler düzenleyip sağlık okur yazarlığını ve toplum bilincini artırarak hastalıkları, meydana gelmeden önlemek ve hayat standardını yükseltmek halk sağlığı çalışmalarının temel amaçlarındandır. Kadın ve çocuk sağlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumunun öncelikleri arasındadır. Özelikle doğurganlık çağındaki kadınlara ve doğuştan itibaren çocuklara yönelik yapılan sağlık hizmetleri itina sürdürülmekte ve yakından izlenmektedir. On üç ayrı hastalık yapıcı etkene karşı sürdürülen ve dünyanın en kapsamlı aşılama programlarından birisi olan ulusal aşı programı ile yılda yaklaşık 40 milyon doz aşı geleceğin güvencesi çocuklarımıza uygulanmaktadır. Bulaşıcı hastalıklarla mücadelede hedef; hastalıkların ortaya çıkışını engellemektir. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, 7 gün 24 saat boyunca bulaşıcı hastalıklara yönelik izleme yapmakta, herhangi bir salgın tehlikesi durumunda süratle harekete geçerek salgın kontrol çalışmalarına başlamaktadır. Sağlığın temel unsurlarından olan içme ve kullanma sularının güvenilir olması için her yıl 62 bin noktadan düzenli aralıklarla alınan numunelerden yapılan 170 bin tahlille şebeke sularını, 1200’den fazla noktadan alınan 35 bin örnekle de yüzme sularının güvenliği takip edilmektedir. Toplum tabanlı kanser taraması ve neonatal taramayla hastalıklar kontrol altına alınmaktadır.
Bulaşıcı olmayan hastalıklar önlenebilir niteliktedirler. Kalp hastalıklarının, inmelerin, diyabetin yüzde 80’i ve kanserlerin üçte birinden fazlası, tütün kullanımı, sağlıksız beslenme, fiziksel hareketsizlik ve alkol kullanımı gibi davranışsal risk faktörleri ortadan kaldırılarak önlenebilir. Fiziksel aktivite yetersizliği aynı zamanda küresel bir halk sağlığı olan obezitenin de temel nedenleri arasında yer almaktadır. Obezite artışı yetişkinlerde olduğu gibi çocuk ve adolesanlarda da alarm verici düzeydedir. Ayrıca çocukluk çağında kazanılacak olan davranışlar yetişkinlik ve yaşlılık dönemini de etkilemektedir. Birçok ülkede fiziksel aktivite yetersizliğinin şişmanlık için önemli bir etken olduğu sonucuna varılmıştır. Düzenli fiziksel aktivitenin; sağlıklı kilonun sürdürülmesinde, dayanıklılığın artmasında, güç ve esnekliğin artmasında önemli bir etken olduğu bilinmektedir. Adıyaman Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak yapmakta olduğumuz tüm sağlık hizmetlerimiz ile birlikte sizlerin sağlığı korumak ve iyileştirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz ve her zaman yanınızdayız.”
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.