Muğla’nın Kozmetik Ürünleri Tanıtıldı
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Kozmetik Ürünler Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından Muğla’nın doğal ortamından toplanan ürünler ile yapılan kozmetik ürünlerin tanıtımı yapıldı. Tanıtıma Vali Amir Çiçek ve Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar da katıldı.
1.Ulusal Kozmetik Ürünler Tanıtım Günleri çerçevesinde, merkezde üretilen ürünler ile elde edilen kozmetikler teşhir edildi. 2 gün sürecek etkinlik çerçevesinde konuyla akademik olarak ilgilenen araştırmacıların poster sunularının yanı sıra etkinliğin 2. günü dileyenler sertifikalı eğitim programına katılabileceklerdir. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ALM ve Kozmetik Ürünler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nazan Demir, Muğla’nın bitki biyoçeşitliliği yönünden çok önemli bir bölge olduğunu söyledi. Demir, “MSKÜ Kozmetik Ürünler Uygulama ve Araştırma Merkezi, öncelikle sırasıyla yerel, bölgesel, ülke ve dünya genelinde etkin, içinde ulusal ve uluslararası araştırmacıları ve danışmanları barındıran bir eğitim, ürün geliştirme, üretim ve analiz merkezi olarak düşünülmüştür. Vizyon ve hedeflerimiz arasında, araştırma, proje geliştirme ve araştırmacı yetiştirme, teknik destek, danışmanlık, koordinasyon, güncel veri sağlamanın yanında bilimsel verilerden faydalanarak kozmetik ürün geliştirmeye ve üretmeye yönelik araştırmaları gerçekleştiren ve destekleyen bir merkez olmasını hedefliyoruz” dedi.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar ise, Atatürk Üniversitesinde başlayan araştırmaların bugünkü noktaya geldiğini belirterek, “O günkü şartlarla bugünkü şartlar arasında çok mesafe var. Kullandığımız ilaçların ve antibiyotiklerin sağlığımızı az da olsa tehdit ettiğini herkes biliyor. Bunun için doğaya yönelmemiz önemli. Türkiye’miz ve Muğla’mız özel bir coğrafi bölgeye sahip., Yöremizde 12 bine yakın bitki çeşitliliği var. Biyoçeşitlilik denilen kavram, hayvan ve bitkisel çeşitliğini araştırmamız tespit etmemiz bunların kimyasal içeriklerini belirleyerek nerede kullanacağımızı belirlemek Üniversitelerimizin ana görevlerinden birisidir. 1970’lı yıllarda başlanan çalışmalar bugün hızla gelişiyor. Muğla bitkisel zenginlik açısından bir cennet yöresi. Bu zenginliğimizi iyi tespit ederek içeriklerini belirleyerek nasıl yararlanabiliriz bunun için bu araştırma merkezini kurduk. Bugüne kadar iyi mesafe aldık. Pek çok çeşit ve ürün kozmetik ürün olarak kullanılır hale getirdik” dedi.
Vali Amir Çiçek ise, Üniversitelerdeki araştırma ve uygulama merkezlerinin kurulup çalışmasının kampüslerden sahaya inmesi demek olduğunu söyledi. Çiçek, “Bu bizim arzuladığımız bir yöntem. Bilimsel olarak bilim insanlarımızın bizzat uygulamanın içinde yöneticiler ile uygulayıcıların bir olduğunu gösterir. Ben inanıyorum ki, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi bu kadrosu ve bu azmi ile sadece kozmetik ürünlerde değil, diğer alanlarda da Muğla ve Türkiye için değil, dünyada ihtiyaç olan ne varsa bu konularda da imza atacağına inanıyorum. Burada ki başarı tek kişinin değil, bir bütün olarak ortaya çıkan bir başarıdır. Rektörümüzden, Nazan Demir hocamıza, öğrencilerine ve alanda yardımcı olan kadınlarımıza kadar bu başarıda payı vardır. Emeği geçenleri kutluyorum” dedi.
Konuşmaların ardından Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Kozmetik Ürünler Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından Muğla bölgesinden toplanan bitkiler ile yapılan kozmetik ürünlerin bulunduğu ürünlerin tanıtımı yapıldı.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.