Öğretmen Adayları Doğu Ve Batı Ayrımı Gözetmiyor
Temmuz ayında Kamu Personeli Seçme Sınavı’na giren binlerce öğretmen adayı 10 Eylül’de sona eren tercihlerle ilgili 40+1 sistemini seçti. Yani öğretmenler, “Türkiye’nin neresi olursa giderim, yeter ki atanayım” dedi.
Binlerce öğretmen adayının 4 Temmuz’da girdiği KPSS’de sistemin değişmesiyle öğretmen adayları da tercihlerini değiştirdi. Milli Eğitim Bakanlığının öğretmenlik için KPSS’de yapılacak tercih sayısını 25’ten 41’e çıkarması adayların yüzünü güldürdü. Daha fazla tercih yapma fırsatı elde eden adaylar, tercihlerini en çok 41’inci sıradan yana kullandı. Öğretmenlerin tercihlerindeki değişiklikle ilgili konuşan Bursa İhtiyaç Akademi Kurum Müdürü Kemal Karakaya, geçtiğimiz yıllarda adayların tercih imkanlarının kısıtlı olduğuna dikkat çekti. Yeni sisteminin adaylar üzerinde olumlu katkılarının olduğunu söyleyen Karakaya, “Geçtiğimiz yıllarda öğretmen adayları 25 tercih yapabiliyordu. Bu atama şekli birçok adayın atanmasını zora sokuyordu. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı 45+1 şeklinde yeni bir tercih sistemi getirdi. Yani adaylar 40 tane tercihe gitmek istediği yeri yazıyor. 41’inci tercihe ise ‘Neresi olursa olsun giderim, yeter ki atanayım’ anlamına geliyor. Adaylar, boşta kalmamak ve atanmak için en çok 41’inci sırayı tercih etti. Yani adayların yüzde 99.9’u 41. tercih sırasını boş geçmedi” dedi.
Öğretmen adaylarının tercih yaparken il ve ilçe bazındaki tercihlere de önem verdiklerini söyleyen Karakaya, adayların doğu ve güneydoğu illerini de tercih ettiklerini belirtti. Karakaya, “Son zamanlarda doğu ve güneydoğu illerindeki gerginlik adaylar üzerinde olumsuz etki yapsa da vatandaşlarımız tercihlerinde anadolu illerini es geçmedi. Öğretmen adaylarının yüzde 80’i tercihlerinde Van, Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Bingöl, Muş, Bitlis, Hakkari ve Şırnak illerine de yer verdi. Tercihlerden de anladık ki öğretmen adayları Türkiye’nin 81 ilinde görev yapmak istiyor” şeklinde konuştu.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.