Ormanlara 13 yılda 670 bin kuş yuvası konuldu

Ormanlara 13 yılda 670 bin kuş yuvası konuldu
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü, orman zararlılarıyla mücadele maksadıyla ormanlara kuş yuvaları asma faaliyetlerine devam ediyor.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü, orman zararlılarıyla mücadele maksadıyla ormanlara kuş yuvaları asma faaliyetlerine devam ediyor.

Ormanlara zarar veren böceklere karşı biyolojik mücadele sürdüren Bakanlık, son 13 yılda 670 bin suni kuş yuvasını ormanlara asarak ormanları korumayı sürdürüyor.

BİYOLOJİK MÜCADELE TEKNİKLERİYLE TABİATIN DENGESİ BOZULMUYOR

Ülkemiz ormanları için tehdit oluşturan ve üreme enerjileri çok yüksek olan zararlı böcekler uygun iklim koşullarında hızla çoğalarak ağaçları tahrip ediyor. Bu tahribatın önüne geçmek için gayret gösteren Orman ve Su İşleri Bakanlığı'da biyolojik mücadele teknikleri ile hem tabiatın dengesini bozmuyor hem de zararlı böceklere karşı tedbir alıyor. Bu önlem çerçevesinde ormandaki ağaçlara kuş yuvası asmaya başlayan Bakanlık 2003 yılından bu yana 670 bin yuvayı kuşla buluşturdu.

2015 YILI HEDEFİ AŞILDI

Biyolojik mücadele çalışmaları çerçevesinde ortalama 50 bin yuvayı ormanlara asan Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2015 yılı içinde 56 bin 600 adet yuva asmayı hedeflemesine karşın bu hedefi aşarak 57 bin 500 kuş yuvasını ağaçlara asmayı başardı.

Özellikle salgın durumuna geçen böceklerin önlenmesi konusunda büyük rolü olan kuşlar günde kendi ağırlıklarının birkaç misli kadar böceği tüketebiliyor bu da orman zararlılarıyla mücadelede önem arz ediyor. Misal olarak, kuş yuvaları asılan 28 hektarlık bir meşcerede ağaç başına 50 zararlı tırtıl bulunurken, civardaki yuva asılmayan alanlarda ise her ağaca ortalama 5 bin tırtıl düştüğü gözleniyor.

"SUNİ KUŞ YUVALARI EN ÖNEMLİ USULLERDEN BİRİ"

Tabii hayatın devamını düşünerek zararlı böceklerle mücadele ettiklerini söyleyen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, bu mücadeleyi birçok farklı teknikle sağlamaya çalıştıklarını ancak suni kuş yuvalarının asılması tekniğinin en önemli usül olduğunu belirtti. Orman yangınlarının verdiği zarardan 5 kat daha fazla zarar veren böceklerle mücadeleye aralıksız devam edeceklerini kaydeden Veysel Eroğlu, bu mücadele esnasında tabii hayatı da göz ardı etmeyeceklerini ifade etti.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.