Osmanlının Ahlat’taki İlk Eseri İskender Paşa Camii
Bitlis’in Ahlat ilçesinde bulunan ve Osmanlının Ahlat’ta yaptığı ilk eseri olan 431 yıllık İskender Paşa Camii inanç turizmine katkı sunuyor.
Ahlat Sahil Kalesi’nde 1584 yılında Ahlat taşı kullanılarak yaptırılan İskender Paşa Camisi, Vakıflar Bölge Müdürlüğünün 2006 yılında yaptırdığı restorasyon sonucu yeniden ibadete açılarak inanç turizmine kazandırılmış. Van Gölü sahilindeki iç kalede yer alan tarihi dokuya sahip olan camii, Osmanlı Sultanı Yavuz Sultan Selim tarafından yaptırıldığı ve Osmanlının Ahlat’ta yaptığı ilk camii olarak biliniyor.
Tarihi cami farklı zamanlarda tahribe ve felakete uğramış olmasıyla birlikte Rus istilasında oldukça tahrip edilerek kullanılmaz hale getirilmiştir. İnanç turizmin öncülerinde olan bu cami 1990 ile 1995 tarihleri arasında Vakıflar Bölge Müdürlüğünce aslına uygun bir şekilde gerekli onarımları yapılmış. Birçok özelliğe sahip olan tarihi İskender Paşa Camii’nin 3 tane kitabesi bulunmaktadır. Birinci kitabesinde caminin yapılış tarihinde bahsediliyor. 2’nci kitabesinde caminin mimarından bahseder. 3’ncü kitabesinde ise cami minaresinin yapımından bahseder. 2006 yılında yeniden restore edilen cami, inanç turizme büyük katkı sunarak günde yüzlerce turistin ziyaretine ev sahipliği yapıyor. Caminin Ahlat taşından yapıldığından dolayı yazın serin, kışın sıcak olma özelliğine sahip. 600 kişi kapasiteli camiye Ahlat halkı da büyük ilgi gösteriyor.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.