Özel Yetenekle Öğrencilerini Belirledi
Düzce Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Müzik Bölümü Başkanı Prof. Dr. M. Şenel Önaldı ile Müzik Bölümü Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Müslüm Akdemir, gerçekleştirilen Müzik Bölümü Özel Yetenek Sınavı ve sonuçlarıyla ilgili bilgiler verdi.
Yrd. Doç. Dr. Müslüm Akdemir, 2015-2016 Eğitim-Öğretim Yılı’nda ilk kez öğrenci alacak olan Müzik Bölümü’nde öğrenim görmek isteyen öğrencileri belirlemek amacıyla gerçekleştirdikleri Özel Yetenek Sınavı’na 48 başvurunun olduğunu ve aday öğrencilerin tamamının sınava katıldığını söyledi. Akdemir, “Sınava katılan öğrencilerden bir kısmı kendine özgü çalgılarıyla, bir kısmı müzik eğitimi aldıkları çalgılarıyla bir kısmı ise ses yetenekleriyle performanslarını sergiledi” şeklinde konuştu.
Sınav sonucunda 16 adayın Müzik Bölümü öğrencisi olmaya hak kazandığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Müslüm Akdemir, “Sınavda başarılı olan öğrencilerin; altısı bağlama, dördü ud, üçü kanun, ikisi dilsiz kaval ve birinin tar çalgısı branşlarında kendi tercih ettikleri çalgılar ile eğitim programlarına katılacaklar” dedi.
Prof. Dr. M. Şenel Önaldı, “Türkiye’de ilk kez Üniversitemizde uygulanan üç aşamalı Özel Yetenek Sınavı’nın amacına ulaştığını düşünüyoruz. Bu sınav sistemiyle adayları daha yakından tanıma fırsatına sahip olduk. Aday öğrenciler açısından bu sistemin, panik ve heyecanı ortadan kaldırarak daha samimi bir sınav ortamı yarattığını, potansiyeli olan öğrencilerin kendilerini rahatlıkla gösterme imkanına kavuştuğunu söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.
Uygulanan üç aşamalı sınav sonrasında sınava dair tespit ettikleri hususları özetleyen Prof. Dr. Önaldı, “Sınavın ilk aşamasında adayların müziğe yatkınlığı, ritim kulağı, sesinin güzelliği ile çalgı performansı gibi konular değerlendirildi. Bu aşama sınavın hazırlık aşamasıydı ve öğrencilere rahatlık avantajı sağladı. Kendilerini daha iyi ifade edebilsin diye sınavda adaylara; sesi veya çalgısı ya da hem sesi hem çalgısıyla birlikte yeteneklerini sunma fırsatı verildi. Sınav aşamalarının ilerleyen süreçlerinde öğrencilerin performansının arttığı görüldü” dedi.
Türk Müziği programında öğrenim görecek öğrenciler hem ses hem de çalgı eğitimini birlikte alacaklarını da vurgulayan Önaldı, bu şekilde kendini geliştirmek isteyen öğrenciler çalgılarıyla birlikte bir bütün oluşturacaklarını ifade etti.
Prof. Dr. M. Şenel Önaldı, “Bu yıl Müzik Bölümümüzün öğrenci kabul etmesiyle birlikte gelecek yıl, daha fazla aday öğrencinin Özel Yetenek Sınavı’na katılacağı inancındayız” diyerek sözlerini sonlandırdı.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.