Prof. Dr. Jeff Mcgary: “Türk Sineması 80 Ve 90’lı Yıllarda Kendi Rönesansını Yaşadı”

Prof. Dr. Jeff Mcgary: “Türk Sineması 80 Ve 90’lı Yıllarda Kendi Rönesansını Yaşadı”
Dünyanın en saygın festivallerinden olan Cinevana Uluslararası Kısa Film Festivali Beyoğlu Belediyesi’nin ev sahipliğinde İstanbul’da gerçekleşecek. Cinevana Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Jeff McGa...

Dünyanın en saygın festivallerinden olan Cinevana Uluslararası Kısa Film Festivali Beyoğlu Belediyesi’nin ev sahipliğinde İstanbul’da gerçekleşecek. Cinevana Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Jeff McGary, “Türk Sineması 80’ler ve 90’larda kendi Rönesansını yaşadı ama şu anda gördüğüm kadarıyla yeni gelen nesil Türk Sineması’nı olduğundan çok daha ileriye taşıyacak” dedi.

Cinevana Uluslararası Film Festivali bugüne kadar New York, Rio De Janiero, Roma, Hollywood, Berlin, Londra, Paris, Buenos Aires, Amsterdam gibi pek çok dünya şehrini dolaştı. Gittiği her yerde büyük ilgiyle karşılanan festival 2016 yılı için İstanbul’u seçti. Mimar Sinan Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi, Sinema Genel Müdürlüğü ve Kültür Kenti Vakfı ile birlikte organize edilecek festival için konuşan Cinevana Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Jeff McGary İstanbul’u seçmelerinde Beyoğlu Belediyesi Başkanı Ahmet Misbah Demircan’ın kararlı tavrının etkili olduğunu söyledi.

Kısa filmlerin gençler için çok önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Jeff McGary, “Gençler küçük bütçeler ile film yapma şansı yakalıyorlar, özellikle  teknolojinin gelişmesiyle 200-300 liraya satın alınabilen bir kamera ile çok iyi filmler yapılabilir. Bir diğer yönüyle gençler kısa filmle kendilerini anlatmayı öğreniyorlar. Cep telefonlarıyla da tablet bilgisayar ile de kendinizi ifade edebilirsiniz ancak kısa film bunu sanatsal açıdan yapmanızı sağlar” dedi.

“YAKIN GELECEKTE KISA FİLM ÇOK DAHA POPÜLER HALE GELECEK”

Yakın gelecekte kısa filmin çok daha popüler hale geleceğini aktaran Jeff şöyle devam etti: “Felsefi olarak kısa film ile uzun metraj film arasındaki fark uzun hikayedir. 10 yıldır çoğunlukla kısa film yapımı odaklı dersler veriyorum. İlk zamanlarda küçük bütçeler ile hazırlanan kısa filmler uzun metrajlı filmler gibi olmaya çalışıyordu. Son yıllarda bu durum değişti. Artık kısa filmler kendi tarzını bulmaya başladı. Uzun filmleri kopyalamaya gerek kalmadı. Ortaya yepyeni bir tarz çıktı. Zamanla bu durumu daha iyi anlayacağız. Aslında büyük bir devrim oluyor ama biz şimdilik bunun küçük bir parçasını görebiliyoruz. Yakın gelecekte kısa film çok daha popüler hale gelecek.”

“GENÇ NESİL TÜRK SİNEMASI’NI ÇOK DAHA İYİ YERLERE TAŞIYACAK”

Türk Sineması’nın her zaman iyi yerlerde olduğunu belirten Jeff şunları kaydetti: “80’ler ve 90’larda bana göre Türk Sineması kendi Rönesansını yaşadı. Ama şu anda gördüğüm yeni gelen nesil Türk Sineması’nı olduğundan çok daha iyi yerlere taşıyacak. Festival için pek çok şehir, pek çok ülke ile konuştuk. Dünyanın her yerinden festival için şehirler ve belediyeler çok istekli oldular. Ancak Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’ın bize karşı tavrı ve istekli olması da fikrimizin bu yöne kaymasında etkili oldu.”

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.