ŞİDDETLİ YAĞIŞLARIN NEDENİNİ AÇIKLADI
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, son yıllarda bazı bölgelerde yağış miktarının fazlalığını iki nedene bağlayarak, "Bunların iki nedeni var; iklim değişikliği ve tabiat icabı" dedi.
Giresun Valiliğindeki İl Koordinasyon Kurulu Toplantısında konuşan Bakan Veysel Eroğlu, "Giresun müstesna bir ilimiz. Önceden ulaşım zordu ancak artık bir havaalanı var. Ulaşım daha kolay. Ulaşımın kolay olduğu Trabzon'a Uzakdoğu'dan, Ortadoğu'dan turistler gelmektedir. Giresun da tabiatı oldukça güzel, zengin bir il. Bu doğrultuda da çalışmalarımız olacaktır. Konaklama, sosyal tesisler, yol problemini çözdüğümüzde buralara da turist akını olacak demektir. Giresun'da bir tabiat parkı seferberliği başlatacağız. Giresun Aymaç'ta bir çalışma başlatıldı. Burası Giresun açısından çok önemli bir alan. Burayı komisyon değerlendirip, tabiat parkı olarak ilan ediyoruz. Yine Mavigöl'ü tabiat parkı ilan ettik. Buranın gerekli düzenlemesini sağlayacağız. Trabzon'da nasıl ki Uzungöl varsa, Giresun'da da Mavigöl olacaktır. Biliyorsunuz DOKAP projeleri de destek vermektedir. Giresun'a 24 baraj yapılacaktır. Çok amaçlı 56 dere ıslah edildi. Toplamda 82 dereyi 2019'un sonuna kadar tamamlamayı hedefliyoruz. 45 köye gelir getirici orman kurmak istiyoruz. Yine bal ormanları için tam destek veriyoruz. Arıcılarımıza yüzde 20'si hibe destek de veriyoruz. Daha önce arıcılar ormana giremiyordu. Şimdi tam tersine hem hibe desteği hem de bal ormanları veriyoruz" şeklinde konuştu.
AŞIRI YAĞIŞLAR
Bazı bölgelerde yaşanan aşırı yağışlar ile ilgili soru üzerine Bakan Eroğlu, şunları söyledi:
"Son yıllardaki mevsim değişiklerine iki unsur etki ediyor. Birinci tesir belli yıllarda kuraklık olan dönemler var. Bazı yıllar kurak, bazı yıllar yağışlı geçiyor. Bunun etkisi var. Bir de küresel iklim değişikliği var. Atmosferde sera gazaları atmosferi kaplıyor ve güneş ışınlarını kesiyor ve dünyadaki sıcaklıkta artıyor. Bu da yağışlarda azalmaya veya bazı bölgelerde artışa neden oluyor. Bunun etkisiyle bazı bölgelerimizde bu tür yağış fazlalıkları oluyor. Meteoroloji teknolojisi ilk altıya giren bir sistem kurdu. Bu sistemle yağışlar nerelerde fazla, nerelerde az takip edilebilmektedir. Sistem üzerinde 3 günlük bir haftalık hava tahminini takip edebiliyoruz. İklim değişikliği ve tabiat icabı yağış farklılıkları oluyor."
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.