Siirt’te Pekmez Sezonu Açıldı
Siirt’te üzüm hasadının başlamasıyla bazı aileler ev yapımı pekmez üretimine başladı
Şehir merkezinde bazı vatandaşlar bağ ve bahçelerinde topladığı üzümü çeşitli işlemlerden geçirilip, kaynattıktan sonra pekmez haline getirdi. Siirt pekmezinin besin değeri yüksek ve kansızlığa iyi geldiğini aktaran Mesude Pekcan adlı ev hanımı, “İlimizde kendimize ait bağda topladığımız üzümlerin bir kısmını meyve olarak, bir kısmını da evde yıkadıktan sonra üzümü iyice sıkarak şıra haline getiriyoruz. Daha sonra büyük bir tencereye 2 parmak geçecek şekilde su ekleyip yaklaşık 1 saat kaynattıktan sona üzüm suyunu bırakmasını sağlıyoruz. Büyük bir tencerenin üzerine önce süzgeci, süzgecin üzerine de temiz bir tülbent koyup kaynatılmış üzümü bu tülbentte süzüp ve kalan üzüm tanelerini de iyice sıkıyoruz. Elde edilen suyu koyu bir kıvam alana kadar kaynatarak pekmez elde ediyoruz” dedi.
Siirt’te her yıl bu aylarda birçok ailenin pekmez yapımının başladığını aktaran Pekcan, ev yapımı pekmezin hazır pekmezden daha çok rağbet gördüğünü söyledi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.