Tıp Eğitimi Geleneğinin Bir Parçasıdır
SANKO Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, üniversiteyi, Gaziantep başta olmak üzere Güneydoğu Anadolu Bölgesinde sağlık hizmeti kalitesini artırmaya katkı sağlamak amacıyla kurduklarını söyledi.
Konukoğlu, tıp fakültesi birinci sınıf öğrencilerinin “Beyaz Önlük Giyme Töreni”nde yaptığı konuşmada, sağlığın her şeyden önemli olduğunu belirterek, “Ömür uzadı, ortalama yaş 80’lere dayandı, herkese sağlıklı ömür dilerim. Allah kimseyi doktorlara muhtaç etmesin ama doktorların eksikliğini de vermesin” dedi.
Kampüsün imar işlemlerinin tamamlandığını, üniversite binalarının yanı sıra, sosyal alanlar, lojmanlar ve yurtlar inşa edeceklerini kaydeden Konukoğlu, “Hem verimli bir üniversite hem de fiziki açıdan üniversiteye uygun binalar yaparak, eğitim ve yaşam ortamı sunmayı amaçlıyoruz” diye konuştu.
“Hastaneyi ve üniversiteyi para kazanmak amacıyla kurmadık. Alacağımızı değil, vereceğimizi hesapladık” diyen Konukoğlu, öğrencilere şöyle seslendi:
“Bu tören, doktorluğa adım atma gününüz. Sizden tek ricamız hastayı anneniz veya babanız olarak görmenizdir. Bunu böyle görürseniz işinizi yük olarak görmezsiniz, hastalarınızı güler yüzle karşılarsınız. Hastayı böyle karşılarsanız, hasta da sizlere güvenir, bu da tedavi sürecini kolaylaştırır.”
SANKO Üniversitesi’ni tercih ettikleri için ailelere ve öğrencilere teşekkürlerini sunan Konukoğlu, üniversitede tıp ve sağlık bilimleri dışında fakülteler açabileceklerine de vurgu yaptı.
REKTÖR PROF. DR. GÜNER DAĞLI
Abdulkadir Konukoğlu Kültür Merkezi’nde düzenlenen törende konuşan Rektör Prof. Dr. Güner Dağlı ise üniversitelerin gençlere sadece bir mesleğin inceliklerini öğretmekle kalmadığını, aynı zamanda bilgiyi nasıl kullanacakları ve üretecekleri konularında yöntemleri öğrettiğine dikkat çekti.
Üniversitelerin tüm bunların yanında gençlere özen gösterme alışkanlığını, zevklerini keşfetmeyi ve bunu geliştirmeyi, zihinsel cesareti, eleştirel düşünceye sahip olmayı, aktüel olma ve olaylar hakkında yorum yapabilme kabiliyetini de kazandırdığını anlatan Prof. Dr. Dağlı, “Yani sizin büyümenize ve olgunlaşmanıza yardımcı olur” ifadelerine yer verdi.
“Sevgili genç meslektaşlarım, bugün adım attığınız bu yol, aslında ömür boyu sürecek bir öğrenciliğe denktir” diyen Prof. Dr. Dağlı, sözlerini şöyle tamamladı:
“Devamlı değişen teknoloji ve yeni araştırmalarla ortaya çıkan bilgiler sebebiyle kendinizi daima yenilemeniz ve öğrenmeye devam etmeniz gerekecek. Bunula birlikte gelişen yapay zekâ uygulamaları, robotik mühendislik harikaları ve geri kalan bütün yenilikçi yaklaşımlara rağmen tıp hala insani duyguların temel değer olduğu doktorluk, insana dokunan, insanla var olan ve insanla gelişen bir bilimdir. Diğer pek çok meslek ve bilimden farklı olarak atacağınız büyük ya da küçük bir adım tahmin edilemez hasarlara veya yararlara neden olabilir.”
TIP FAKÜLTESİ DEKANI PROF. DR. SALİH MURAT AKKIN
Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Murat Akkın, Beyaz Önlük Giyme Töreni’nin, temelinde “usta-çırak” ilişkisi yatan köklü tıp eğitimi geleneğinin bir parçası olduğunu anımsatarak konuşmasına başladı.
Genç meslektaş adaylarına seslenen Prof. Dr. Akkın, önlüklerin, bizzat hekimlik sanatındaki meslek “Ustası” hekimler ve “Hocaları” tarafından giydirilmesiyle, kendilerine adeta meslekte bir “çıraklık onayı” verilmiş olduğunu, böylece tıp fakültesi öğrencisi olmanın ayrıcalığı ve gururunun daha bir derinden duyumsanmaya başlandığının altını çizdi.
“Önlükleriniz bir yandan sizlere şimdiden ‘doktor’ kimliği sunarken önemli bir sorumluluk da yüklüyor” diyen Prof. Dr. Akkın, şunları kaydetti:
“Bu, bugünden itibaren yaşamınız boyunca omuzlarınızda taşıyacağınız ve artarak devam edecek bir sorumluluktur. Tıp fakültesine girişle başlayan ama tıp fakültesi ile bitmeyen bir sorumluluk. Sürekli edinilen bilgi ve geliştirilmesi gereken görgüyü gerektiren bir sorumluluk.
Tıp Fakültemizin güçlü eğitim kadrosu, hep birlikte, sizlerin sadece tıbbı çok iyi bilen mezunlar değil, ülkemizin sağlık sorunlarını tanıyan ve çözüm getirebilen aynı zamanda dünya ölçeğinde rekabet edebilen, ‘iyi ve nitelikli’ birer hekim olmanız için çaba gösterecektir.”
SANKO ÜNİVERSİTESİ’NİN ARTILARI
Ailelere de seslenen ve “SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi olarak eğitimimize yansıyan birçok güçlü yöne sahibiz” diyen Prof. Dr. Akkın, bunları şöyle sıraladı:
“Başta, SANKO adının güçlü iradesiyle birlikte üniversite yönetimimizin tıp ve sağlığa odaklanmış sağlam vizyonu geliyor. İkinci olarak; faklı köklü ekollerden gelen, birikimli ve deneyimli öğretim üyelerinin, çok iyi yetişmiş genç akademisyenler ile buluştuğu çok güçlü bir öğretim kadrosuna sahibiz. 2019 takvim yılında ise akademik kadromuza katılacak yeni hocalarımızla birlikte de öğretim elemanı sayımız 100’ü geçecek.
Üçüncü olarak ifade etmek istediğim güçlü yönümüz, SANKO Tıp Fakültesinde duvarlar ve kapılar sadece fiziksel olarak var; ben dahil her hocamıza öğrencilerimiz ihtiyaç duyduklarında en kısa sürede erişebiliyorlar. Temelinde usta-çırak ilişkisinin yattığı hekimlik mesleğinin eğitiminde bunun önemi büyük.
Müfredatımızda güncel temel ve klinik tıp bilgi ve becerilerinin donanımı sağlayan derslerin yanı sıra hekimlik mesleğinin profesyonelliğine yönelik özellikleri destekleyen uygulamalı eğitim bileşenleri de yer alıyor. Önümüzdeki en önemli stratejik hedef olarak, eğitime başladığımız ilk akademik yıldan itibaren hazırlıklarını sürdürdüğümüz tıp eğitimi akreditasyonunu, ilk mezunlarımızla birlikte almayı planladık.
Üniversitemizde dünyanın çeşitli merkezlerinde başarılı çalışmalar yürüten bilim insanlarımızı öğrencilerimizle buluşturarak, farklı rol modellerle yakından tanışma ve yeni ufuklar hayal edebilme imkânı sağlarken, yurtdışı deneyimi de yaşayabiliyorlar.
Son olarak vurgulamak istediğim önemli bir başka güçlü yönümüz de öğrencilerimizin eğitimleri sırasında, ülkemizin kapasite ve donanım açısından en büyük özel hastanelerinden biri olan SANKO Üniversitesi Sani Konukoğlu Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nin klinik, poliklinik, ameliyathane, klinik laboratuvar vb. birimlerinde uygulama olanaklarının varlığıdır.”
Konuşmaların ardından, müzik dinletisi eşliğinde SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi birinci sınıf öğrencilerinin görüntülerinden oluşan slayt gösterisi sunuldu.
Geçtiğimiz yıl ulusal kongrelerde bildiri sunan Tıp Fakültesi öğrencilerine teşekkür belgelerinin takdimi sonrası birinci sınıf öğrencilerine beyaz önlükleri giydirildi.
Mütevelli Heyet Üyesi Dr. İbrahim Konukoğlu, SANKO Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin Bayram, Sağlık Bakanlığı Dr. Ersin Aslan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Baştabibi Prof. Dr. Mesut Özkaya, Sani Konukoğlu Vakfı Genel Sekreteri Naci Boran, SANKO Okulları Genel Müdürü Fırat Mümtaz Asyalı, SANKO Üniversitesi öğretim üyeleri ve ailelerin katılımı ile düzenlenen tören, pasta kesilmesi, fotoğraf çekimi ve kokteylle sona erdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.