Yyü’de Jeoloji Sempozyumu

Yyü’de Jeoloji Sempozyumu
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Jeoloji Bölümü, kuruluşlarının 15. yılında “Doğu Anadolu Jeoloji Sempozyumu” düzenledi.Prof. Dr. Cengiz Andiç Kültür Merkezi’nde saygı duruşu ve akabinde İstiklal Ma...

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Jeoloji Bölümü, kuruluşlarının 15. yılında “Doğu Anadolu Jeoloji Sempozyumu” düzenledi.

Prof. Dr. Cengiz Andiç Kültür Merkezi’nde saygı duruşu ve akabinde İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan sempozyum, slayt gösterisi ile devam etti. Burada açılış konuşmasını yapan YYÜ Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sefer Örçen, jeolojinin önemi hakkında bilgiler sundu. 15. yılını idrak ettikleri Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nün şimdiye kadar 12’ye yakın toplantının yanında etkinlikler yaptığını ifade eden Örçen, bu etkinlik çerçevesinde Van ve çevresini gören insanların bunu en güzel şekilde anlattıklarını söyledi. Örçen, “Gerçekten herkesi buraya teşvik ettikleri, mutlaka görülmesi gerekliliği üzerinde durduklarını düşünürsek, bugüne kadar belki de binlerce kişiyi biz buralara getirdik, üniversitemizi tanıttık, aktivitelerimizi anlattık ve onların bilgi ve paylaşımlarından yararlandık” dedi.

Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden bugüne kadar 482 mezun verdiklerini dile getiren Örçen, şu anda 120 kayıtlı öğrencilerinin olduğunu söyledi.

Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Başkanı Hüseyin Alan ise, 19 bin aktif üye, 12 şube ve 68 il temsilciliği ile TMMO JMO’nun 41 yıllık tarihi birikimiyle Türkiye’ye, topluma, mesleğe ve meslektaşlarına dair çalışmaları bütünlüklü olarak hayata geçirmeye çalıştıklarını belirtti. Jeolojinin insan ve toplum yaşamındaki yeri ve öneminin her gün biraz daha arttığını ifade eden Alan, “İnsanın doğadan daha fazla yararlanması, onun zararlarından korunması ve doğanın gelecek nesillere korunarak devredilmesi ancak jeolojiyi ve önemini toplumsal bilince çıkarılmasından geçmekte olup bunun için de jeolojik bilgiyi topluma daha fazla ve daha doğru olarak sunmak konusunda hepimize önemli görevler düşmektedir” dedi.

Konuşmasına Hakkari’nin Yüksekova ilçesine bağlı Dağlıca bölgesinde PKK’nın yola döşediği mayınları patlatması sonucu şehit edilen askerlere Allah’tan rahmet, aileleri ve Türk milletine başsağlığı dileyerek başlayan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal da, terörün her türlüsünü lanetlediklerini söyledi. Dağlıca’daki olayın tüm Türkiye’yi derinden üzdüğünü vurgulayan Battal, “Türkiye, çok daha kötü olayların üstesinden gelmiştir. Bununda üstesinden geleceğinden şüphemiz yoktur” ifadelerini kullandı.

Doğu Anadolu Jeoloji Sempozyumu kapsamında çok önemli çalışmaların ortaya konulacağını ifade eden Battal, “Jeolojiyi; aslında biz doğal afetler olduğu zaman hatırlıyor ve önemini görüyoruz. Özellikle deprem döneminde jeolojinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gördük. Doğal afetlerle yüzleşmeden önce, bunları doğuran ve bunları oluşturan unsurlar üzerinde çok fazla kafa yormuyoruz. Türkiye’nin her bölgesinde zaman zaman bu tür sorunlarla karşılaşıyoruz” dedi.

Sel, deprem ve diğer doğal afetlerin herkesi üzdüğünü ve bu kapsamda gerek sivil toplum örgütleri, gerek kamu kurum ve kuruluşları ve gerekse üniversitelerin bir araya gelip halkı bilgilendirme hususunda el ele vermesi gerektiğinin altını çizen Battal, “Artık uzaktan uzağa kavgayı bırakmamız lazım. Maalesef şunda da mahiriz. Bir olay olduğu zaman, kolay kavga etmeyi başarıyoruz. Bir suçlu arıyoruz. Suçlu bulmak kolay. Suçlu aramak yerine, önce kendimizi bu anlamda yetiştirmemiz lazım. Son dönemde konuştuğum herkese de şunu demişimdir. Ortada bir sorun varsa, başta sorunun üstelenmesi gereken üniversitelerdir. Kamu kurum ve kuruluşlarda çalışan insanlar bizim mezun ettiğimiz insanlar. Bu işleri kurgulayan insanlar, bizim mezun ettiğimiz insanlar. Bizim yetiştirdiğimiz insanlar, gidip bir yerlerde çalışıyor. Peki yanlış giden olayları kim organize ediyor? Hep beraber bu yanlışın içindeyiz. Dolayısıyla bizim bu tür toplantılarla beraber bu olayları da tartışmamız lazım. Birbirimizle uzaktan uzağa kavga ederek hiçbir sorunumuzu çözemeyiz” şeklinde konuştu.

Jeoloji Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Sefer Örçen tarafından YYÜ Rektörü Peyami Battal’a plaketin verildiği sempozyum, konuşmacıların söz almalarıyla devam etti.

Rektör yardımcıları Prof. Dr. Murat Demirel, Ahmet Kazankaya, Ahmet Faik Öner, YYÜ Genel Sekreteri Doç. Dr. Yusuf Uzun’un da katıldığı sempozyum 11 Eylül tarihine kadar devam edecek.

DOĞU ANADOLU JEOLOJİ SEMPOZYUMU

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.