Zafer Ve İnanç Yolu İle Tarihe Yolculuk
Erzurum Valiliği öncülüğünde, Zafer ve İnanç Yolu projesi kapsamında ilk kez düzenlenen projenin Zafer temasını oluşturan, Erzurum Tabyalarını birbirine bağlayan yol güzergahının açılışı, Vali Dr. Ahmet Altıparmak’ın da katılımıyla hafta sonu düzenlenen Off Road etkinliğiyle gerçekleştirildi.
“Dört Çeker Tarihe Gider, Ecdat Dua Bekler “ sloganı ile düzenlenen organizasyona çok sayıda arazi taşıtı katıldı.
30 araç, 3 kros motor ve 1 ATV ile yaklaşık 150 kişinin katıldığı, Havuzbaşı Kent Meydanından başlayan etkinlikte , katılımcılar sırası ile Konaklı Kayak Merkezi, Palandöken Siperleri, büyük ve küçük Palandöken Tabyaları , Gez ,Toparlak, Ağzıaçık ve Sivişli tabyalarını görme imkanı buldular. Organizasyon, akabinde 136 yıllık taş yolu takiben, büyük ve küçük Höyük Uzunahmet, İlave ve Çobandede Tabyalarını ziyaretle son buldu.
ATAK Derneği başkanı Çetin Bayram geziye katılanlara tabyalar hakkında bilgiler verirken, gezinin en küçük Off Road’ cusu iki aylık Nazlı Sima Marancigil organizasyonun göz bebeği oldu.
Organizasyona Vali Dr. Ahmet Altıparmak’ın yanı sıra Vali Yardımcısı Ayhan Terzi,İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk , KUDAKA Genel Sekreteri Mehmet Ali Çakal ,Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Fuat Taşkesenligil, Doğa Koruma Ve Milli Parklar Bölge Müdürü Ahmet Akkiprik , Palandöken ve Konaklı Özelleştirme Daire Başkanı Kemalettin Işık ,Tarım İl Müdürü Osman Akar’ın yanı sıra Erzurum Off Road kulübü,Safari 25 topluluğu , ATAK Derneği üyeleri ile basın mensupları ve vatandaşlar katıldı.
Proje kapsamında Valiliğimizin öncülüğünde, KUDAKA ve Gençlik Spor İl Müdürlüğümüzün personeli ile birlikte güzel bir proje yaptıklarını söyleyen Valimiz Dr. Ahmet Altıparmak, Zafer ve İnanç Yolu projesi ile tabyaları gezmek görmek tabyalarla ilgili halk ta bir bilinç oluşturmak ve gençlerimizin özellikle buraları gelip görmesi için böyle bir çalışma başlattıklarını söyledi.
Vali Altıparmak “arkadaşlarımız ”Dört Çeker Tarihe Gider, Ecdat Dua Bekler” diye bir slogan geliştirmişler ki, buraya normal araçlarla gelme imkanı hemen hemen yok. Bizde sizler gibi arazi araçları ile geldik.ve gördüğünüz gibi tarih canlı olarak ayakta duruyor. Gerçekten ilgi alaka bekliyor. Buraların restore edilmesi ve tekrar bütün yeni nesillerin ziyaretine açılması ve onlarda tarih bilincini oluşturmak üzere çalışma gerektiriyor. İnşallah ilk planda diğer tabyalarda başladık ama ,bulunduğumuz tabyaları da öncelikli olarak ele almamız gerekiyor. Zira Büyük Palandöken Tabyası gördüğünüz gibi en büyük ve Tekman bölgesinden güney cepheden gelen Rus askerlerine karşı Abdülhamit Han hazretleri zamanında yapılmış ,Bugün arazi araçlarıyla çıkmakta zorlandığımız ama o dönemde hangi şartlarda yapıldığını tahayyül dahi edemediğimiz tarihi bir yapı olan buraları,tarihe saygı olarak, ecdada saygı olarak korumamız gerektiğini düşünüyorum. Bu projede emeği geçen bütün arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Özellikle belirtmek isterim ki ,İkinci Çanakkale olarak ifade ediyoruz ama, burası daha farklı bir alan.Mutlaka tarihle ilgisi olan, olmayan, Türk tarihine karşı kendini sorumlu hisseden herkesin gelip görmesi gereken bir yer olarak düşünüyorum. Buralar bunun dışında film platoları olarak ve tabi turistlere de gösterilecek müthiş mekanlar “diye konuştu.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.