KERİM ÜNAL KİMDİR?

KERİM ÜNAL KİMDİR?
Kahramanmaraş/Elbistan doğumlu. Türk Bürokrat.

03/04/1961 K.Maraş / Elbistan / Karahüyük Köyü doğumlu. Anne tarafından Çoğulhan Kasabası’nın ileri gelenlerinden “KARA ALİ” namıyla bilinen Merhum Ali YILDIZ’ın ve Karahüyük Köyü “ALİ HAFIZOĞULLARI’NDAN” Merhum Kerim ÜNAL’ın torunudur.(Dedesinin ismini almıştır.)

İlkokulu Memleketi olan Elbistan’da bitirdikten sonra, Diyarbakır ve Eskişehir Maarif Kolejinden pekiyi derece ile mezun oldu.

üniversite eğitimini, Ankara Devlet Mimarlık ve Mühendislik Akademisi, Makine Mühendisliği Fakültesinde üstün başarıyla tamamladı. Makine Mühendisi olmadan önce, öğrencilik yıllarında Afşin-Elbistan Linyitleri Müessesinde 2 yıl süreyle ingilizce tercüman olarak çalıştı.

Türkiye’nin en büyük enerji üretim tesislerinden birisi olan Afşin-Elbistan Termik Santrali’nin ana yapım firması olan Amerikan Foster Wheeler Intercontinental şirketinde kalite kontrol mühendisi ve kısım amiri olarak görev yaptı.askerlik görevini Ankara Zırhlı Birlikler Okulu’nda tamamladı.

1988 yılında TSE İzmir Bölge Müdürlüğü’ne atandı. 1988-1991 yılları arasında görev yaptığı TSE’yi birçok yabancı ülkede yapılan toplantılarda temsil etti. 1988 yılında Japon Hükümeti’nin bursunu kazanarak, Tokyo ve Osaka’da metroloji ve kalibrasyon alanında mühendislik ihtisas çalışmasını tamamladı. Japonya dönüşü 12 ilden sorumlu TSE Ege Bölge Koordinatörlüğü görevini 1991 yılına kadar sürdürdü. TSE’de görev yaptığı dönemlerde standardizasyon-kalite ve mühendislik hizmetleri konusunda çeşitli gazete ve dergilerde makaleler yazdı.

1991 Mart ayında BOTAŞ’a Doğalgaz Daire Başkan Yardımcısı olarak atandı. Bu görevi esnasında Avrupa’nın değişik ülkelerinde doğalgaz konusunda teknik ve idari çalışmalarda bulundu. Birleşmiş Milletler(BM) Enerji Daimi Komitesi’nin Cenevre Toplantılarında Türkiye’yi temsil etti. Yine aynı yıllarda Botaş’tan 25’er kişilik mühendis grubunun iki ayrı zamanda 45’er günlük eğitimlerine İtalya’nın Torino ve Roma şehirlerinde başkanlık etti. Yine bu görev kapsamında Doğalgaz ve Petrol alanlarında Türkiye’nin ihtiyacı olan önemli malzeme araçların temini için birçok defa ABD başta olmak üzere İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya vb. gibi Avrupa ülkelerinde incelemeler yaptı ve toplantılara katıldı.

1994 yılında BOTAŞ Petrol İşletmeleri ve İkmal Grup Başkanlığına getirildi. BOTAŞ'ın Milli Petrol taşımacılığı ve Kerkük-Yumurtalık Petrol Boru Hattı'ndan sorumlu bulunan bu görevle ilgili gerek yurt içinde gerekse yurt dışında aktif çalışmalarda bulundu. Özellikle 1990 yılındaki Körfez Krizi sonrasında kapatılan Irak- Türkiye Ham Petrol Boru Hattı'nın Birleşmiş Milletler kararıyla yeniden açılması konusunda Türkiye, Irak, Amerika ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi diğer ülkelerde yoğun çalışmalar yaptı.

Bunlardan ayrı olarak Irak'tan Türkiye'ye Doğalgaz getirmesi planlanan Irak-Türkiye Doğalgaz Boru Hattı çalışmalarının başlatılmasında ve ilgili anlaşmanın imzalanmasında önemli roller üstlendi. Diğer yandan Türkmenistan-İran Türkiye-Avrupa Doğalgaz Boru Hattı ve Bakü-Ceyhan Ham petrol Boru Hattı Projelerine katkılarda bulundu. Temmuz 1999’da Irak-Türkiye Petrol Boru Hattı'nın her türlü uluslararası temas ve yaptırımlarından; ayrıca Birleşmiş Milletlerin hem New York hem de Cenevre Merkezleri'nin bu konuyla ilgili işlemlerinden sorumlu olarak BOTAŞ Genel Müdür Baş müşavirliği görevine atandı.

Kerim ÜNAL, Haziran 2005’te T.C. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın ilgili Kuruluşu olan Milli Prodüktivite Merkezi (MPM) Genel Sekreterliği ve Yönetim Kurulu Üyeliği görevine atandı. Bu göreve atandığı tarihten günümüze kadar Milli Prodüktivite Merkezi (MPM)’nin gerek ulusal bazda gerekse uluslararası alanda çalışma alanlarını genişletti. Türkiye’nin yaklaşık 50 ilinde “Verimlilik Artırma Projelerini” başarıyla uygulamaya koydu. MPM’nin yurtdışı çalışmaları kapsamında Ekim 2005 tarihinde İngiltere’de yapılan genel kurulda; 18 Avrupa Birliği Üyesi Ülkenin Üye olarak bulunduğu Avrupa Ulusal Verimlilik Merkezleri Birliği, EANPC’nin (European Association of National Productivity Centers) Yönetim Kurulu Üyeliğine seçildi. Aynı kuruluşun Nisan 2008 de Almanya’da yapılan Genel Kurul Toplantısında da EANPC Başkan Vekili olarak seçildi. Kerim Ünal’a ayrıca Ekim 2008’de Güney Afrika’nın Johannesburg Kentinde yapılan 15.Dünya Verimlilik Kongresinde Dünya Verimlilik Bilimleri Akademisi (WAPS) tarafından o yıl dünyada sadece 50 kişiye layık görülen WAPS ONUR ÖDÜLÜ (Dünya Verimlilik Oscarı) .verildi. Güney Afrika’da yapılan Kongrede ABD, Çin, Hindistan ve Kanada’nın da aday olduğu 16. Dünya Verimlilik Kongresinin de 2010 Yılında Türkiye’de yapılmasına karar verildi.

02-05 Kasım 2010 tarihleri arasında Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül’ün himayelerinde Antalya’da yapılan 16.Dünya Verimlilik Kongresi ve Avrupa Verimlilik Konferansı tarihinde ilk defa birleştirilerek Kerim ÜNAL’ın koordinatörlüğünde yerli ve yabancı yaklaşık 900 kişinin katılımıyla başarıyla gerçekleştirildi.

Kerim ÜNAL, teknik ve idari aktivitelerin yanı sıra sosyal ve kültürel alanlardaki çalışmaları ile de bilinmektedir. İzmir'de bulunduğu yıllarda ''Tüketici Hakları'nın Korunması'' konusunda ilk olan İzmir Tüketici Vakfı'nın kurulması çalışmalarında aktif görev almıştır. Yine aynı yıllarda İzmir'de K. Maraşlılar Kültür ve Yardımlaşma Demeği'nin Kurucu Başkanlığı'nı üstlendi. 1991 yılından itibaren Ankara'da yine sosyo-kültürel ağırlıklı çalışmalarına devam etti. Türk Demokrasi Vakfı, Türk-Japon Dostluk Derneği, BOTAŞ Vakfı, Gazi Üniversitesi Yükseliş Vakfı ve Demokraside Birlik Vakfı gibi kuruluşlarda aktif görev aldı. 1992 yılından beri Türk Ocakları'nın Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyeliğini sürdürmektedir.

Kerim ÜNAL, halen Ankara Ticaret Odası ( ATO ) da Başkanlık Danışmanı olarak görev yapmaktadır...

Evli ve iki çocuk babası olan Kerim ÜNAL iyi derecede İngilizce, Japonca ve orta seviyede İtalyanca bilmektedir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.