Çiftçi Gününde Verim Masaya Yatırıldı
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Uluslararası Potasyum Enstitüsü ve Kahramanmaraş Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü işbirliği ile 19.10.2011 tarihinde düzenlenen Tarımda Doğru ve Dengeli Gübreleme konusunda “Çiftçi Günü” yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleşen Çiftçi Gününe, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sinan Baş, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kadir Saltalı, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Dilek Anaç, Prof. Dr. Nevin Eryüce, Uluslararası Potasyum Enstitüsü temsilcisi Mr. Michell Marshand, Kahramanmaraş Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Gündoğdu, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Dikici, Kahramanmaraş Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü personeli Ziraat Mühendisi Mustafa Cansaran, Öğretim Elemanları, Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri ve üyeleri ile birçok çiftçi katıldı.
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Dilek Anaç yaptığı açılış konuşmasında; bu tür panellerin yılda 3 kez çeşitli illerde yapıldığından ve panelin faydalarından bahsederek, çiftçilerimize yararlı olması dileğinde bulundu.
Kahramanmaraş Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Gündoğdu yaptığı konuşmasında; “Bu gün burada tarımsal üretim için gerekli olan girdilerden gübreler üzerinde duracağız. Gübreler, toprakta bulunan bitki besin elementlerinden eksik olanın yerine ikame amaçlı kullanılmaktadır. Ancak bazı bitki besin elementlerinin toprakta eksik bulunması kadar, fazla olması da bitkiler için zararlı olmaktadır. Zira birinin fazlalığı diğerinin bitkiler tarafından alınmasına engel olmaktadır. Burada gübre mi, gübre deyip veya ne kadar çok gübre kullanırsam o kadar çok mahsul alırım mantığıyla hareket etmenin ne kadar yanlış olduğu açık bir şekilde görülmektedir” dedi.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kadir Saltalı yaptığı konuşmasında; “İnsanoğlunun üreteceği ürünün sağlıklı olması gerekmektedir. Olaya bu açıdan bakılınca tarımsal üretimde önemli bir girdi olan gübrenin doğru kullanımı çok önemlidir Bunun için de toprak ve bitkinin özelliklerinin çok iyi bilinmesi gerektiğini söyleyen Saltalı, toprak analizlerinin mutlaka yapılmasının gerekliliğini vurguladı.”
Yapılan konuşmaların ardından başlayan panelde tarımda doğru gübreleme, toprak analizleri, yaprak analizleri ve bitkilerin ihtiyacı olan makro ve mikro elementler anlatılarak, çiftçilerimiz bilgilendirildi. Panelin arkasından, karşılıklı soru ve cevaplarla tarımda doğru ve dengeli gübreleme konusunda “çiftçi günü” tamamlandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.