Gazeteci İsmail Bozdoğan Fuarı Değerlendirdi
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye’sinin 2’ncisini düzenlediği Kültür ve Kitap Fuarı’na ilgi 4’üncü gününde de devam etti. Her türden kitabı stantlarda bulabilen ziyaretçiler en fazla aşk romanlarını tercih etti. Fuarda olup bitenleri yayınevi stant görevlisi aynı zamanda Kahramanmaraş’ta 2009 Yılında Gazetecilik görevine Başlayan ve Yerel ve Ulusal Baz’da bir çok başarıl haberlere imza atan Kahramanmaraşlı gazeteci İsmail Bozdoğan kitap Fuarını değerlendirdi.
Bu yıl yayınevlerinin sayısının fuarda daha fazla olmasının fuara olan ilgiyi arttırdığını belirten Bozdoğan, aynı zamandan vatandaşların her istediği kitabı bulabildiğini söyledi.
Bozdoğan şöyle devam etti: “Öğrenciler ders kitaplarına yoğun ilgi gösteriyor. Stantlarımızda özellikle aşk romanları ve şiir kitaplarımız tükendi yeniden sipariş verdik kitaplarımızın yenileri gelecek. Kültür ve Kitap Fuarı Kahramanmaraş’ın ihtiyacı olan ve yapılması gereken bir projeydi. Geçen yıl yayınevlerinin az olması dolayısıyla fuara olan ilgi daha azdı.”
Stantlardan alınan bilgilere göre, Necip Fazıl Kısakürek, Abdürrahim Karakoç, İnci Okumuş, Nuri Pakdil, Rasim Özdenören, Bahaettin Karakoç, Vedat Ali Kızıltepe, Ali Büyükçapar, Bekir Doğan ve Mustafa Okumuş gibi yerli şairlerin yanı sıra İskender Pala, Yaşar Kemal gibi Anadolu yazarlarının eserleri oldukça faza satılanlar arasında.
KİTAPLAR ÖĞRENCİLERE İNDİRİMLİ
Kahramanmaraş’ı şairlerle buluşturmak çok önemlidir çünkü Kahramanmaraş şiirler ve şairler kentidir. Öğrencilerinde kendilerini geliştirme ve kültürü açısından çok büyük faydaları oluyor. Bugün de öğretmenler günü olması dolayısıyla bütün stantlarda kitaplarda büyük indirimler var. Yüzde 25 ve yüzde 30’a kadar indirim yapıyoruz. Öğretmenlerine kitap almak isteyen öğrencilere ise kitapları 5 TL’den sattık.
Kahramanmaraş şairler ve yazarlar kenti eğitime gönül vermiş bir kenttir. Özellikle Ekinözü ilçesinde yazarlarımızın yetiştirdiği Abdurrahim Karakoç ve Bahattin Karakoç gibi isimlerin yanı sıra İstanbul Kültür Üniversitesi’nde Eğitim Görevlisi Yardımcı Doç. Dr. Bahtiyar Aslan’ın kitapları Kahramanmaraşlı olması dolayısıyla yoğun ilgi görüyor. “Kentin Haberi Yok” kitabını ise 3 günden bu yana bine yakın satıldı.
İnsanlar şehrimizin şairlerini yeni yeni tanıyorlar. Kahramanmaraş açısından güzel bir şey bu. Yazarlarımız okurlarla buluşuyor. Genellikle Ahmet Ümit ve İskender Pala’nın kitapları çok fazla satılıyor. İskender Pala’nın İstanbul’da bir ölüm kitabı ve Ahmet Ümit’in sokağın zırvası kitabı satıldı.
Bozdoğan, fuara gelenlerin doğrudan kitaba ve yazarına dokunabildiğini, etkinliklere katılabildiğini söyledi.
GENÇ OKURLARIN SAYISI BİR HAYLİ FAZLA
Fuarın aynı zamanda gençler için çok önemli bir kültürel bir etkinlik olduğunu vurgulayan Bozdoğan, şöyle devam etti:
"Ziyaretçiler buraya sadece kitap almak için gelmiyor. Yazarla el sıkışmak, yayınevi yetkilileriyle sohbet etmek ve kitaplar hakkında değişik düşünceler duymak istiyor. Bunun yanında azımsanmayacak ve çok önemsenmesi gereken bir genç okur profili var. Genç okur profili çok umut verici. Öğrencilerin fuarı ziyaretlerinde Milli Eğitim Müdürlüğü'nün de çok önemli desteği var. Öğrenciler, genç yaşlardan itibaren okuma alışkanlığı ve fuar kültürüyle tanışıyor. Yaş ilerledikçe de bunu devam ettireceklerdir mutlaka.
FUAR VİZE HAFTASINA DENK GELDİ
İlk Yılın aksine sınavlara denk gelen kitap fuarı buna rağmen yine de doluyor. Öğrenciler fırsat buldukça uğruyorlar. Özellikle saat 17.00 dan sonları vatandaşların akın ediyor, kitap fuarında da çeşitli kampanyalar yaptık Yüzde 25’lere varan indirimler okuyucunun ilgisini fuara çekiyor. Öyle ki fuarda gezinen müşteriler, yorulunca buldukları boş yerlere oturup hem dinleniyor, hem de yeni aldığı kitaplara göz gezdiriyor.
Bu yıl 2’ncisi gerçekleştirilen Kahramanmaraş ikinci kültür ve Kitap Fuarı yoğun ilgi ve katılım ile gerçekleşiyor. Fuarda öğrencilerin yoğun ilgisi katılımcıları fazlasıyla memnun ediyor.
ORGANİZASYONDAN HERKES MEMNUN
Bozdoğan organizasyonun perde arkasına da değindi. Büyükşehir Belediyesi’nin başarılı bir organizasyon gerçekleştirdiğine vurgu yaptı. Bozdoğan şunları söyledi: “ Katılımcı firmalar ve yazarların otelleri özenle seçildi. Uçak biletlerinden yemek yiyecekleri lokantalara kadar önceden planlananlar başarıl. Fuarın onur konukları olduklarını kitap fuarına katılan tüm yazar ve şairlerin afişleri şehrin sokaklarını süsledi. Radyo ve televizyonlarda kitap fuarının duyuruları yapıldı. İnsanların fuara gitmeleri için büyük çaba harcandı. Televizyon kanalları fuar alanından fuar süresince canlı yayınlar yapıyorlar. Yazarları, yayın kuruluşlarını fuar süresince ekranlara taşıyarak fuara ilgiyi artırdılar. Hedeflenen amaca da ulaşıldı.”
Kahramanmaraş 2’nci Kültür ve Kitap Fuarına katılan tüm yazarlarla görüşme imkanım oldu bunların onların ortak görüşü, Kahramanmaraş Büyük Şehir Belediyesiyle, Kahramanmaraş Valiliğiyle diğer şehirlere model olacak bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Fuara katılmaktan, Kahramanmaraş’ta bulunmaktan büyük onur ve mutluluk duyduklarını ifade etiler.
‘KÜÇÜCÜK ÇOCUKLAR KİTAP KURDU OLMUŞ’
Bence Anadolu insanı, çocukları kitaplara ve bilgiye daha da açtı. Yazara, şaire öyle ilgi gösteriyorlar ki insan bu ilgi karşısında mutlu oluyor. Öğretmen arkadaşlardan birisi birinci sınıf öğrencilerini fuara getirmişti. Çocukların elinde liste vardı sanırım. Cin gibi bir erkek çocuğu bağırdı. Öğretmenim Sabahaddin Ali buradaymış. Şaşırmıştım.
Dün ise Kahramanmaraş İmam hatip Ortaokulundan bir genç kız gelmişti. Liste gösterdi hocam bunları veririmsiniz dedi. Listeye baktım şaşırdım kardeş bunlar hep üniversite için olduğunu ve kaç gittiğini sordum 3’üncü sınıfa gittiğini söyledi. Öğretmeni öğrencisine güveniyor ki ağır geleceğini düşünmemiş. Bende öğretmenini tebrik ettim.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.