Gerçeği Aratmayan Kurtarma Operasyonu

Gerçeği Aratmayan Kurtarma Operasyonu
Gümüşhane’de gerçekleştirilen ‘Doğu Karadeniz İlleri Bölge UMKE Tatbikatı’ gerçeğini aratmadı.

Gümüşhane’de gerçekleştirilen ‘Doğu Karadeniz İlleri Bölge UMKE Tatbikatı’ gerçeğini aratmadı.

Gümüşhane’nin Torul ilçesine bağlı Gülaçar köyü Artabel Mahallesindeki tesislerde çadır kuran ekipler, iki gün teorik eğitim aldıktan sonra tatbikatın son günü temsili trafik kazasına müdahale etti.

Gümüşhane, Trabzon, Artvin, Rize ve Giresun’dan toplam 52 kişilik Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) temsili olarak yaklaşık 15 metrelik uçuruma yuvarlanan minibüsten dağılan yaralılara müdahale etti.

Oldukça dik bir yamaçta boya ve kostüm yardımı ile tamamen gerçekmiş gibi makyajları yapılarak yaralıya dönüştürülen UMKE ekibi üyelerinden oluşan yaralılara müdahale edilen tatbikatta, ip yardımıyla yanına inilen yaralılara ilk olarak tiriaj yapan ekipler daha sonra aciliyet durumuna göre yaralıları sedye yardımıyla yola çıkararak en yakın hastaneye sevk etti.

Zaman zaman zorlanan, buz gibi soğuk dereye giren, oldukça dik rampada üzerlerine gelen küçük taş parçalarına rağmen yaralıları sağ salim ambulanslara ulaştıran UMKE ekipleri tatbikattan sonra toplu fotoğraf çektirmeyi ihmal etmedi.

Beraberinde Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü İsrafil Aslan, Afet ve Acil Durum Müdürü Mesut Bayrak’la birlikte tatbikatın son gününe katılan İl Sağlık Müdürü Dr. Emre Boşnak, Acil ve Afetlerde Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü Alptekin Giresunlu ve tatbikat yöneticilerine teşekkür etti.

Tatbikatın ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Boşnak, Sağlık Bakanlığı’nın Ulusal Medikal Kurtarma ekiplerinin son dönemde gelişen, büyüyen ve her geçen gün kendini geliştiren en güzide ekiplerinden biri olduğunu söyledi.

Bunun en büyük örneğini Van depreminde yaşadıklarını, UMKE’nin eğitim ve kalitesini depremde ispatladığını belirten Boşnak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bölge temsilcimizle beraber yine ilimiz Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü, Gümüşhane Üniversitemizin katkılarıyla güzel bir tatbikat gerçekleştirildi. Ekibimizin kalitesi her geçen gün en üst seviyeye ulaşmış durumda. Yine burada bulunmuş olmamızı sağlayan Koza Altın madenine katkı ve yardımlarından ötürü teşekkür ediyorum.”

Ulusal Medikal Kurtarmanın yanında halk gönüllülerinin de olmasını istediklerini kaydeden Boşnak, bu konuda sivil toplum örgütlerinin desteklerine ihtiyaçları olduğunu belirterek, toplumda her üç kişiden birinin medikal kurtarmacı olmasını istediklerini söyledi.

Tatbikatla ilgili bilgi veren Boşnak, şöyle konuştu: “Tatbikat için 5 ilden 52 kişilik ekip geldi. Trabzon bölgeye bağlı ekip ve temsilcileri tatbikatta yer aldı. Üç gün süren tatbikatta temsili 15 metrelik şarampole yuvarlanan minibüs kazası oldu. Çok sayıda yaralıya önce tiriaj yapıldı. Personel ve ekipmanın sınırlı olduğundan dolayı öncelik sırasına göre müdahale edilip kurtarıldı. Bunun öncesinde iki gün boyunca katılımcılar bunun teorik eğitimini aldı ve son gün uygulamasını yaptı. Arkadaşlarımız, Gümüşhane’nin zorlu yamaçlarında hastaların nasıl kurtarılabileceğini bizlere gösterdi, kendilerine teşekkür ediyorum.”

Kaynak:

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.