"Hürkuş" İlk Uçuşunu Başarıyla Gerçekleştirdi
Silahlı Kuvvetleri’nin eğitim ve silahlı hafif yakın hava desteği uçağı ihtiyaçları için TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. mühendisleri tarafından tasarlanarak üretilen Temel Eğitim Uçağı “HÜRKUŞ”, yer testleri ile taksi testlerini tamamlamasını takiben, 29 Ağustos 2013 tarihinde TUSAŞ’ın, Kazan tesislerinde “İlk Uçuşunu” başarıyla gerçekleştirdi.
TAİ’den yapılan açıklamaya göre, T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na (UDHB) bağlı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen denetlemeler sonucunda verilen uçuş izni ile HÜRKUŞ uçuş test süreci başlatıldığı belirtilerek yapılacak yüzlerce uçuşun sonrasında UDHB’nin vereceği TİP Sertifikası ile tamamlanacağı kaydedildi.
HÜRKUŞ’un ayrıca, Avrupa ve dünya satışları için Avrupa Sivil Havacılık Otoritesi (EASA) tarafından da sertifikalandırılacağı ifade edildi.
Açıklamaya göre, sabah 07.30’da motor çalıştıran HÜRKUŞ, 07:35’te uçuş kulesinden gerekli izinleri aldıktan sonra havalandı. Toplam 33 dakika havada kalan HÜRKUŞ, 9500 ft yüksekliğe tırmanarak kumanda yüzeylerinin ilk kontrollerini tamamladı. Planlamalara uygun olarak tüm uçuşu iniş takımları açık olarak yapan HÜRKUŞ, başarılı bir iniş gerçekleştirdi.
Uçuşu icra eden TUSAŞ Test Pilotu Murat Özpala, uçağın mühendislerin hesapladığı gibi kumandalara çok güzel tepki verdiğini, 1600 bg.lik motorun ise yüksek bir kalkış performansı sağladığını ifade etti. Uçak Grup Başkanı Özcan Ertem, Test Pilotu Murat Özpala ve HÜRKUŞ Baş Mühendisi Aylin Ararat uçuş sonrasında havacılık geleneklerine uygun olarak su ile ıslatılarak kutlandı.
İlk uçuş, proje çalışanları, kısıtlı sayıda Devlet yetkilileri ve Rahmetli Vecihi Hürkuş’un kızı Gönül Hürkuş Şarman tarafından da büyük heyecanla izlendi. Böylece özgün ve sertifikalı HÜRKUŞ ismi 78 yıl aradan sonra yeniden göklerle buluştu.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.