Kahramanmaraş’tan Bosna’ya Kardeşlik Köprüsü
Kahramanmaraş Merkez İlçe Onikişubat Belediyesi, Türkiye’nin gönül coğrafyasındaki kardeş ülkelerle dostluk köprüleri inşa etmeyi sürdürüyor. Geçen yıl Filistin’in Beitunia Belediyesi ile kardeş şehir olan Onikişubat Belediyesi, şimdi de Bosna Hersekli öğrencileri Kahramanmaraş’ta misafir ediyor.
Onikişubat Belediyesi, MADO ve BİLSEK ile Bosna Hersek’te yaşayan Kahramanmaraşlı Osman Nalbant’ın işbirliğiyle organize edilen programla kente gelen öğrenciler Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek’le yemekte bir araya geldi.
Teras tesislerinde Kahramanmaraş manzarası eşliğinde konuklarıyla sohbet eden Başkan Mahçiçek, kent hakkında bilgiler verip, öğrencilerin sorularını yanıtladı. Samimi bir atmosferde geçen buluşmada konuşan Başkan Mahçiçek, Maraş’ın da Bosna’nın da kahraman memleketler olduğunu söyledi.
Mahçiçek, şöyle konuştu:
“Kahramanmaraş bundan 96 yıl önce Fransızların işgaline uğramış bir memleket. Ama hiçbir imkanı olmadan 22 gün 22 gece, Fransızlarla mücadele ederek, kovan bir memleket. Dolayısıyla Kahramanmaraş’ta Bosna gibi kahraman bir yer. Onun için bu kahraman memlekette siz değerli Bosnalıları görmek bizler için çok büyük bir mutluluk. Ama bu ziyaretleri daha da artırmalı ve birbirimizi daha da yakından tanımalıyız. Fakat şundan emin olun ki, bu ülkenin ve bu şehrin her yerindeki insanlar gönülleriyle birlikte sizlerle beraberdir. Biz de Kahramanmaraş olarak Onikşubat Belediyesi olarak inşallah önümüzdeki dönemlerde sizlerle daha yakın münasebetler kurmak için gayret sarf edeceğiz. Sizlerle bizleri bir araya getiren, bu yakınlaşmaya vesile olan Osman Nalbant Beye hepinizin huzurunda yürekten teşekkür ediyorum. Umarız ve dua ederiz ki inşallah yine beraber oluruz, sizleri memleketinizde ziyaret ederiz. Hepinize hoş geldiniz diyorum.”
Boşnak öğrencilere eşlik eden Osman Nalbant ise, ziyaretin gerçekleşmesine katkı sağlayan herkese teşekkür etti. Gelen öğrencilerin Bosna’da Türkçe öğrenmeye çalışan gençler olduğunu söyleyen Nalbant, şu ifadeleri kullandı:
“Bizi yıllar sonra Maraş’ta Boşnak kardeşlerimizle buluşturan, bu buluşmamıza vesile olan dostlara sonsuz teşekkürler olsun. Benim Bosna’yla irtibatım 2003’te başladı. Bu öğrencilerimizle olan irtibatımız ise 2 yıl öncesine dayanır. Onlar Türkçe öğrenmek, Türk kardeşlerinin dillerini öğrenmek ve onlarla muhabbet bağları kurmak istedikleri için bize geldiler ve ben de gönüllü olarak onlara Türkçe dersi vermeye başladım. Aslında onların yaşadıkları şehir olan Sazin, kuzey batıda en uç serhat şehirlerimizden biri. Dışardan gelen insanların pek de uğramadıkları, Türkiye’den giden insanların da pek bilmedikleri bir yer. Dolayısıyla Türkçe, belki hiçbir işlerine yaramayacak ama buna rağmen Türkçe öğrenmek istediklerini söylediler. Yaz tatili yapmadılar, Ramazan’da bile oruçluyken, Türkçe öğrendiler. Biz de onları Hanefi Mahçiçek başkanımız, MADO ve BİLSEK işbirliği ile burada misafir etme imkanı bulduk. Bu son derece mutluluk verici bir olay. İnşallah bu tür programların bundan sonra daha da zenginleşerek devam etmesini diliyorum.”
Sohbetin ardından Başkan Mahçiçek ve öğrenciler, hatıra fotoğrafı çektirdiler. Öğrenciler ziyaretleri kapsamında Kahramanmaraş’ın tarihi ve turistik yerlerini ziyaret ederek, şehir hakkında bilgiler alacaklar.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.