Kumaşır Gölü Turizme Kazandırılıyor
Kahramanmaraş’ta bulunan Kumaşır Gölü, belediye ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nden (İTÜ) akademisyenlerin hazırlayacağı proje ile turizme kazandırılıyor.
Belediye Başkanı Mustafa Poyraz İTÜ Çevre ve Şehircilik Uygulama, Araştırma Merkezi Müdürü Hayriye Eşbah’la düzenlediği basın toplantısıyla, projenin detayları hakkında bilgiler verdi. Kentin güneyinde bulunan Kumaşır Gölü’nün geçmişte insanların piknik yapmak için uğrak yeri olduğunu ifade eden Poyraz, burada uygulamaya konulacak proje ile gölün tekrar insanların kullanımına ve turizme kazandırılacağını dile getirdi.
Gölün çevresinde bulunan Malik Ejder Türbesi’ni de restore ettiklerini anımsatan Poyraz, “Biz burayı komplike olarak ele alıyoruz. Yani türbeyle, gölü birlikte düşünüyoruz. Hatırlayın geçmişte burası piknik için insanlarımızın en fazla gittiği yerlerden biriydi. Ancak zamanla bozulmalar yaşandı. İnşallah bu projeyle de Kumaşır Gölü’nü eski haline çevirip, kayıklarla dolaşılan bir cennet haline getireceğiz” diye konuştu.
Gerekli tüm kuruluşlarla kontak kurularak işbirliği içerisinde hareket edileceğini vurgulayan Poyraz, sözlerini şöyle tamamladı:
“İTÜ Çevre ve Şehircilik Uygulama, Araştırma Merkezi Müdürü Hayriye hanım 1 yıl önce gelerek bize bir teklifte bulundular. Biz de bu alanın şehrimize kazandırılması adına ortak bir protokolle hayata geçirelim istiyoruz. Şimdiden gölün çevresini kamulaştırmaya başladık. İnşallah burayı otantik yapıya uygun bir şekilde, alt yapısını en iyi şekilde hazırlayarak yapacağız. Protokolün süresi 13 ay. Bunun 6 ayı planlama, 7 ayı da uygulama olacak. Tamamlandığında çok güzel bir projeyi şehrimize kazandırmış olacağımıza inanıyorum.”
Proje koordinatörü Hayriye Eşbah ise alanında uzman çok sayıda akademisyenin katılacağı çalışmalar hakkında bilgiler verdi. 3 aylık analiz çalışmasını geride bıraktıklarını işaret eden Eşbah, şöyle konuştu:
“Öncelikle planlama bazında Kumaşır Gölü’nü şehirle bir bütün olarak ele almak lazım. Buranın Maraş’la ilgisi nasıl kurulabilir, oradaki köyün bir ekoköy olarak gelişmesi ve bir çekim merkezi haline gelmesi nasıl sağlanır bunlara bakıyoruz. 3 aylık bir analiz çalışması yaptık. Gölün ekolojik planlamasıyla ili yapılması gerekenleri ele aldık. Önceden çok daha geniş bir göl yüzeyi varken, şimdi daraldığını görüyoruz. Eminim etraftaki tarlalardan da buraya kirlilik geliyordur. Yani başta çevre boyutu olmak üzere tüm konuları ele alıyoruz. Konuyla ilgili halkı da dinliyoruz. Mesela bir teleferik fikri ortaya atıldı. Yani her fikir çok kıymetli. Alanın verileri, oradaki ihtiyaçlar, ön plana çıktıktan sonra tasarım açısından bir şeyler sunulacak. Piknik alanları olacak, gezi yolları olacak, kayıkla gezilebilecek. Bu şekilde bir program zamanla netleşecek. İnşallah belediyemiz de hızlı şekilde uygulamaya geçerse biz de kontrolleri sürdürerek, gölümüzü turizme kazandıracağız.”
Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Uzunlar ve çok sayıda basın mensubunun katıldığı toplantı soru-cevap bölümüyle son buldu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.