Türkiye sulak alanlarını kaybetti
"2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü" nedeniyle TEMA Vakfı, "Ormanlar Sulak Alanlara Hayat Verir" sloganıyla sulak alanların korunmasının su havzalarının ve ormanların korunmasına bağlı olduğuna dikkat çekti. Vakıf, Dünya Sulak Alanlar Günü'nde tüm su havzalarında entegre havza yönetiminin esas alınması çağrısında bulundu. TEMA Vakfı Samsun Temsilcisi Ömer Faruk Sönmez, derinlikleri genelde 6 metreye kadar olan sığ göl, lagün, deltalar, korunaklı kıyılar, su dolaşımına sınırlı olan bölgelerin sulak alan olarak nitelendirildiğini söyledi.
Sulak alanların kuşlar için yuva olmanın yanında bulundukları bölgenin su rejimini ve iklimini dengelediğini belirten Sönmez, sulak alanın tortu ve zehirli maddeleri alıkoyarak ya da besin maddelerini kullanarak suyu temizlediğini, balıkçılık, tarım, hayvancılık ve saz üretimi gibi yüksek ekonomik değere ve çok zengin biyolojik çeşitliliğe sahip olduğunu kaydetti.
Sulak alanların yerli ve kıtadan kıtaya göç eden milyonlarca göçmen kuşun okyanusları aşmadan önce yumurtlama, yavru çıkarma ve mevsimlik yaşama yerleri olduğuna dikkat çeken Sönmez, şu bilgileri verdi:
"Ekolojik açıdan son derece önemli habitatlardır. Sulak alanlar su ekosistemini, genel ekolojik sistem de ekonomiyi destekler. Sulak alanlar bakımından bulunduğu coğrafyanın en önemli ülkelerinden biri olan yurdumuzda toplam 2 milyon hektarı aşkın sulak alan bulunmaktadır.
Sazlıkların kesilmesi, tarım amaçlı kurutmalar, doldurmalar, sanayi kirliliği, içme suyu amaçlı kullanımlar, büyük baraj inşaatları nedeniyle yeterli su alamama ve yapılaşmalar nedeniyle yaklaşık 1 milyon 300 bin hektar sulak alanımız ekolojik ve ekonomik değerini yitirmiştir. Bir başka deyişle Türkiye 40 yıl gibi kısa bir sürede sulak alanlarının yarısını kaybetmiştir."
Sönmez, Samsun'da Bafra ve Çarşamba ve Ladik ilçelerinde Türkiye için önemli sulak alanların bulunduğunu, Kızılırmak Deltası'nın Türkiye'de en iyi sulak alan olduğunu sözlerine ekledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.